4 martie 1977, cutremurul care a îngrozit România: 7,4 grade, peste 1500 morți, 35 mii locuinţe distruse…


7,4 grade pe scara Richter, peste 1500 de oameni au murit şi 11.000 au fost răniţi în minutul în care România s-a zguduit din temelii. Autorităţile comuniste au încercat atunci să ascundă proporţiile dezastrului.

4 martie 1977, ora 21:21. Capitala şi alte şapte judeţe din România au fost zguduite de cel mai puternic seism de după 1940. Autorităţile comuniste au fost luate prin surpindere şi copleşite de proporţia dezastrului. Aveau în faţă morţi, răniţi grav şi sute de clădiri prăbuşite. 30 de imobile, majoritatea construite înainte de 1940, au fost puse la pământ.

Peste 1.500 de oameni au murit, dintre care 1.400 doar în Bucureşti. Alte 11.000 de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri. Printre personalităţile care şi-au pierdut viaţa atunci s-au numărat actorul Toma Caragiu, cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneţ

Cu toate că situţia era extremă, televiziunea şi radioul de stat nu au difuzat nimic despre tragedie. Motivul: tovarăşul Nicolae Ceauşescu nu era în România, ci se afla într-o vizită oficială în Nigeria.

Delegaţia română s-a întors în ţară abia în cursul nopţii de după cutremur. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceauşescu, uneori însoţit de soţia sa Elena, a făcut vizite în Bucureşti pentru a evalua pagubele şi a calma populaţia.

Radio Europa Liberă devenise una dintre puţinele surse de informare. Astfel că rudele din străinătate sunau la postul de radio ca să afle dacă cei dragi mai sunt în viaţă.

Pagubele produse de seism au fost estimate la două miliarde de dolari…

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Vuietul infernal al cutremurului din 4 martie 1977, AUDIO de apocalipsă, interzis bolnavilor de inimă

 

Doina Badea cîntă „Nu te opri” (Omagiul Flacăra TV adus Doinei Neamului zdrobită CUTREMURător)

Cum a fost găsit actorul Toma Caragiu după cutremurul din 4 martie 1977, mărturii ale sotiei Elena

 

 

Sursa material:  Realitatea TV

Sursa foto:  Muzeul de Fotografie

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter