Reportaj TV de la spectacolul compozitorului Eugen Doga, care „are harul de a transpune în muzică sublimul vieţii”


Regalul muzical din creaţia lui Eugen Doga a reunit la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” numeroşi admiratori. Concertul organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a avut un generic plin de nostalgie „Drumul amintirilor…”.

Un concert în care parcă aţi parcurs toată viaţa…

„Cam aşa, fiindcă sunt adunate lucrări din toate etapele. Este o amintire trecută prin sunete şi imagini muzicale. Un drum pe care nu ţi-l poţi închipui fără punctul de pornire – MAMA care ne-a dat viaţă”, a mărturisit compozitorul Eugen Doga.

„E un concert dedicat mamei Lisaveta și prin mama sa, luminoasă și frumoasă, muzica este transmisă tuturor mamelor noastre nemuritoare…”, spune scriitoarea Luminița Dumbrăveanu.

 

 

Îndrăgostiţi de muzica divină a lui Eugen Doga, spectatorii au fost sensibilizaţi de mesajul spectacolului.

„Un mare talent, ne mândrim, am venit special la concert pentru Eugen Doga”.

„O ocazie să-l ascultăm pe Doga, nu am putut rata”, au spus spectatorii.

„Ne este dor de Eugen Doga şi având în vedere acest dor, am decis ca în acest mijloc de mai să ne revedem cu maestrul, am decis să ne întâlnim cu muzica lui”, a menţionat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Monica Babuc.

 

 

Orchestrele, corurile, dansatorii, soliştii care au evoluat în scenă se declară norocoşi să interpreteze creaţii de Eugen Doga.

„Cam din 1972-1973 colaborez cu Eugen Doga şi cred că toţi cei care-i cântă melodiile sunt oameni fericiţi. Noi trăim alături de un clasic viu”, menționează Iurie Sadovnic, Artist al Poporului.

„Mesajul unui artist este de a aduna lumea, fiindcă tare multă lume este dezbinată şi aş dori cu ce pot să adun această lume”, a specificat maestrul Eugen Doga.

 

 

 

Incursiunea muzicală „Drumul amintirilor…” dedicată maestrului Eugen Doga, a durat trei ore şi jumătate, a fost gândită ca un omagiu adus mamelor, dar şi marelui compozitor, care are harul de a transpune în muzică sublimul vieţii.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională Moldova 1 TV // 17 mai 2019

 

 

 

 

 

Primele impresii si fotografii de după spectacolul compozitorului Eugen Doga „Drumul amintirilor…” le-a publicat la miezul nopții, pe pagina sa de Facebook, colega noastră de la Flacăra TV & Film Luminița Dumbrăveanu, biograf al maestrului:

 

LEGENDA… Clasicul in viata, Omul Mileniului admirat si de Ronald Reagan…

Astfel l-au cinstit moldovenii sai pe compozitorul cu renume mondial Eugen DOGA, ca pe un domnitor incoronat, cu onoruri de stat si aplauze indelungate ce nu mint dragostea sincera niciodata!!!

Sunt fotoCLIPe facute cu tel. mobil (mai jos), in partea finala a spectacolului „Drumul amintirilor…” din data istorica de 16 mai, zi in care maestrul Eugen Doga ne-a tinut o lectie de Istorie, Patriotism, Demnitate prin intonarea imnurilor scrise de maria sa: „Stefan cel Mare” (v. Mihai Eminescu) si Mihai Viteazu, seara culminind cu celebrul „Majestic Marsh” – demn sa rasune in institutiile UE – cu onor la Tricolor!

Am trait azi in Palatul National de la Chisinau momente cu adevarat istorice, am vazut cu totii in scena un altfel de DOGA, un Artist iubit sincer de la taran, pina la academician. La virsta sa de 82 de ani poarta in el o energie debordanta si un zimbet sharmant, care, impreuna cu muzica si lumina sufletului sau, poate imblinzi si fiarele!

Mama sa din Ceruri, Lisaveta, careia i-a fost consacrat concertul, trebuie sa fi fost cea mai fericita femeie din univers! Lumina din Lumina sufletului ei frumos, precum i-a fost si chipul, si faptele aici, pe pamint.

Il cunosc pe acest Om de mai bine de 20 de ani si de fiecare data il descopar ca pe unul nou, total necunoscut…

Multi ani traiasca Artistul din satucul moldovenesc Mocra, Transnistria, numele caruia il poarta o planeta, muzica caruia a rasunat si-n cosmos in anii `80…!!!

***

Veste buna pentru admiratorii muzicii ilustrului compozitor, Televiziunea Nationala Moldova 1 TV – colegii Pavel Vartic, Zina Nacu, Alecu Grosu si echipa – a filmat aceasta minunatie de spectacol si-n scurt timp il veti putea vedea si dvs la micile ecrane! Multumim, TVM!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Eugen Doga va cânta AZI la Chișinău pentru mama sa, Lisaveta, și pentru mamele noastre nemuritoare

 

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Flacăra Film clip – Valsul lui Eugen Doga pentru Natalia Doga!

Eugen Doga – LAMENTO, o lucrare magistrală scrisă în amintirea lui Emil Loteanu, prietenul său

Eugen Doga, celebru şi necunoscut, proză scurtă scrisă de marele compozitor: Ce e femeia?… şi valsul Gramofon

Mărturii-document: Eugen Doga povesteşte de ce NU-şi sărbătoreşte ziua naşterii – 1 Martie

Aurica Basarabeanca – „Nemărginire”, cântec dedicat Artistului Eugen Doga, prezent la premiera TVM

 

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

Reportaj TVM de la Mocra, Râbnița, unde Eugen Doga a ajuns totuși pentru filmările la noul documentar

Eugen Doga întâmpinat în s. Cenac cu dangăte de clopote… Reportaj și dialog la TVR Moldova

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Ministerul Culturii / Luminiţa Dumbrăveanu / capturi video TVM

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter