Muzeul poetului Liviu Damian din Corlăteni își așteaptă vizitatorii / Reportaj TVM

Muzeul „Liviu Damian” din localitatea de baştină a scriitorului, satul Corlăteni, raionul Rîşcani, s-a îmbogăţit recent cu un nou exponat – manuscrisul poeziei „Eminescu trăind”, donaţie a Muzeului National al Literaturii Române „Mihail Kogalniceanu”.
Memoria poetului este păstrată şi respectată în localitatea natală, unde în 1995, din vrerea sătenilor a fost deschis muzeul în care sunt păstrate obiecte personale, fotografii şi cărţile ilustrului reprezentant al generaţiei de aur şaizeciste din literatura noastră.
Muzeul „Liviu Damian” din Corlăteni este locul unde răsună deseori versurile poetului, un model pentru vizitatori.
Eleva Emanuela Dumbrăveanu recită din poemul lui Liviu Damian „Poeții”, dedicat confratelui de condei Grigore Vieru:
„Cocori cu soartă stranie, cocori, / Peste pământul rumenit de zori,/ Peste amurguri ce adorm pe rând/ Voi treceţi ca şi visul de uşori,/ Cu aripile grele de pământ.// Vă-mbracă roua şi e greu să zbori/ Cu aripile ude, lucitoare/ Peste adânc de codri şi izvoare/ Ce poartă umbra voastră trecătoare,/ Cocori cu soartă stranie, cocori.//”
„Să pun mâna pe carte, sa-mi deschid mintea şi sa fiu creativ ca şi el…”, își spune crezul elevul Loredan Pârlițanu.
„Liviu Damian toată viaţa lui a păstrat legătura cu satul. Cu mare drag îngrijim acest ungheraş unde se petrec diverse activităţi.”, mărturisește Feodosia Butuşanu, director al Bibliotecii publice din Corlăteni.
„Din poezia lui Liviu Damian putem selecta tot ce înseamnă durerea anilor `60, putem selecta tot ce înseamnă frumosul anilor `60…”, afirmă Ana Bologa, profesoară de limba română la Gimnaziul „Victor Dumbrăveanu”.
„Poeziile pe care le-a scris sunt despre sat, salcâmul din prag, despre mama. Sunt întotdeauna vii, cu dor de sat, cu dor de părinţi…”, menționează Maria Zaporojan, profesoară de limba română la Gimnaziul „Victor Dumbrăveanu”.
Oamenii mai în vârstă din Corlăteni şi-l amintesc numai de bine pe Liviu Damian:
„Un om bun la suflet, am cunoscut şi pe părinţii lui…”, spune Nadejda Stoica, profesoară de limba engleză, care anterior anima librăria din sat „Luminița”.
„Eram toata vremea bucuroşi să-l întâlnim în sat, când venea. Iubea satul, îl iubea tare…”, declară Gheorghe Cozma, consilier local.
„Liviu Damian a activat în timpuri grele dar a fost dârz, a fost vertical şi a spus marile adevăruri despre timpul în care a trăit…”, menţionează scriitorul Vladimir Beşleagă.
Pe faţada casei din Corlăteni este instalată o placă memorială cu imaginea lui Liviu Damian.
Poetul s-a născut la 13 martie 1935 şi a plecat din viaţă în 20 iulie 1986, la vârsta de 51 de ani. Liviu Damian îşi doarme somnul de veci în satul natal, pe care l-a iubit atât de mult, avînd ca epitaf propriul vers:
„Cuprinde-mă cu liniște, pămîntule, / Cum te-am cuprins și eu pe tine…”
Flacăra TV & Film recomandă şi:
Mesager: Biblioteca publică din Corlăteni găzduieşte expoziţia a doi meşteri populari
Remember scriitorul Victor Dumbrăveanu. Emisiune cu fiica Doina şi prietenul Ştefan Ţurcanu
Scriitorul Victor Dumbrăveanu comemorat AZI la cinci ani de la înălţarea la Hristos
„DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului
Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Leonida Lari (…şi amintiri despre marea poetă)
„Univers poetic” – versuri de Luminița Dumbrăveanu la Radio Moldova (poezie lirico-patriotică)
Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea
Sursa foto: capturi video și Biblioteca Științifică a Universității Alecu Russo” din Bălți
Sursa video: Moldova 1 TV
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
[…] Muzeul poetului Liviu Damian din Corlăteni își așteaptă vizitatorii / Reportaj TVM […]