La Muzeul s. Corlăteni a fost deschisă „Sala Victor Dumbrăveanu” întru cinstirea ilustrului scriitor al tinerilor și adolescenților


Se dedică Omului și scriitorului Victor Dumbrăveanu (20 august 1946 – 04 decembrie 2011), care ne-a lăsat moștenire una dintre cele mai inspirate definiții referitoare la satul natal: „Capitala cea mare a sufletului meu este vatra părintească”.

Sîmbătă, 4 decembrie 2021, de Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică și la 10 ani de la urcarea la Domnul a mult dăruitului scriitor Victor Dumbrăveanu, în satul Corlăteni, Rîșcani (fostul județ Bălți), baștina prozatorului, a fost inaugurată „Sala Victor Dumbrăveanu” în cadrul Muzeului literar din localitate.

Serbarea de suflet a fost organizată de Biblioteca Publică a satului Corlăteni, gimnaziul „Victor Dumbrăveanu” și autoritățile locale, în colaborare strînsă cu fiica scriitorului, Doina Dumbrăveanu-Munteanu, la care au participat și oaspeți dragi de la Chișinău, colegi și prieteni ai lui Victor Dumbrăveanu: prozatorul Vladimir Beșleagă, acad. Mihai Cimpoi, critic literar, scriitorii Boris Marian, Nicolae Rusu, Larisa Turea, Larisa Verdeș, Margareta Curtescu, Mihaela Perciun, Anatol Moraru, traducătorul Ivan Pilchin, jurnalistele Silvia Hodorogea și Luminița Dumbrăveanu.

 

(fotoCLIPele sînt făcute în regim cinema, faceți click pe fiece imagine pentru o mai bună vizualizare)

De la stînga la dreapta, rîndul de sus: Pavel Dumbrăveanu, fratele mai mic al lui Victor, Aneta Bologa, profesoară de limba română, scriitorii Ivan Pilchin, Boris Marian, Nicolae Rusu, Mihaela Perciun, Margareta Curtescu, Larisa Verdeș, Larisa Turea. Rîndul de jos: bibliotecara Feodosia Butușanu, scriitoriii Luminița Dumbrăveanu, Vladimir Beșleagă, Mihai Cimpoi și Doina Dumbrăveanu-Munteanu, fiica mai mare a lui Victor Dumbrăveanu

 

La eveniment a luat parte și dna Iulia Calistru, reprezentînd Secția Cultură a raionului Rîșcani, o veche cititoare și admiratoare a creației scriitorului Victor Dumbrăveanu, care n-a fost doar un scriitor talentat, cu Har de la Dumnezeu, nume emblematic al prozei pentru adolescenți și tineri în Literatura română, ci și un Om de rarisimă blîndețe, cumințenie, cumsecădenie, finețe sufletească și artistică, fiind supranumit Omul-lumină, Omul-pîine, Omul-păcii, Omul-iubirii-de-aproapele.

 

O floare și respect adînc de la prozatorul Vladmiri Beșleagă pentru confratele de condei Victor Dumbrăveanu. Corlăteni, 4 decembrie 2021

 

Mulțumiri din inimă amfitrioanei acestei manifestări culturale, dnei Feodosia Butușanu, directoarea Bibliotecii Publice din sat, neobosită valorificatoare și promotoare a operelor scriitorilor Victor Dumbrăveanu și Liviu Damian, originari din Corlăteni, dar și a tuturor personalităților Neamului, nume de referință ale Literaturii, Culturii, Artei, Istoriei de pe ambele maluri ale Prutului!

 

Daruri pentru Muzeu din partea Doinei Dumbrăveanu-Munteanu, fiica mai mare a scriitorului: copia portretului lui Victor Dumbrăveanu, realizată de pictorul Nicolae Curoșu pentru Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău și icoana părinților ei – „Maica Domnului cu Pruncul” de Aurel Dascălu + cîteva lăzi de cărți prețioase din biblioteca ilustrului ei tată

 

Publicăm alăturat secvențe foto, video, audio de la această minunată acțiune culturală, la care oaspeții au venit atît cu discursuri, comunicări științifice, aprecieri, cît și cu daruri de preț pentru Biblioteca satului și Muzeul literar din Corlăteni, care cuprinde „Sala Liviu Damian”, „Sala Artei populare” și, iată, din 4 decembrie 2021 – „Sala Victor Dumbrăveanu”.

 

poetul Liviu Damian

prozatorul Victor Dumbrăveanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În playerul AUDIO (de sub prima foto) puteți asculta primul reportaj realizat la Corlăteni de scriitoarea Larisa Verdeș, difuzat luni, 6 decembrie 2021, de Radio Moldova, în cadrul emisiunii Casa Radio (luni-vineri, ora 14.10 – 15.45).

Pe parcursul lunii decembrie veți asculta mai multe personalități care vorbesc despre Omul și creația scriitorului Victor Dumbrăveanu, dar și o seamă de înregistrări din arhiva postului Național de Radio cu vocea blajină, inconfundabilă a dăruitului scriitor și publicist, Larisa Verdeș, care a avut fericirea să-l cunoască și să-i solicite cîteva interviuri, inaugurînd o rubrică specială în acest scop: „Numește Pasărea din noi altfel, dar să știi că tot inimă se cheamă… Scriitorul Victor Dumbrăveanu – 75 de ani în timp și 10 în Nemurire”. 

 

Veșnică și luminoasă să fie amintirea despre Victor Dumbrăveanu, precum i-au fost faptele și opera literar-publicistică, Lumină din Lumină sufletului lui ziditor de Frumos!

 

Studioul Flacăra TV & Film

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea realizat în s. Corlăteni pentru emisiunea „Mesager”

a Televiziunii Naționale Moldova 1 TV // 5 decembrie 2021

 

 

 

Aniversarea a 75-a de la naşterea regretatului scriitor Victor Dumbrăveanu a fost marcată prin inaugurarea unui muzeu literar în satul de baştină. La Corlăteni, raionul Râşcani, a fost readusă în circuit opera şi personalitatea prozatorului Victor Dumbrăveanu.

A fost o sărbătoare de suflet pentru consătenii, care şi-au dorit astfel să perpetueze memoria scriitorului care le-a dus faima în lume, dar şi pentru confraţii de condei de la Chişinău.

„Mă bucur că a fost iniţiativa locuitorilor din Corlăteni. Victor Dumbrăveanu a plecat din sat cu nişte gânduri, pe care le aduce peste ani în cărţile sale de unde avem multe a învăţa. Este un rezultat îmbucurător pentru noi, o cale de a cunoaşte opera lui, de a o promova şi transmite generatiilor viitoare”, a menţionat bibliotecara Feodosia Butuşanu.

 

Elevii din Corlăteni ne-au întîmpinat cu un recital admirabil din proza și eseistica lui Victor Dumbrăveanu…

 

Ghidul vizitatorilor la prima incursiune în viaţa şi activitatea scriitorului a fost fiica scriitorului, Doina, care a dăruit muzeului valoroase obiecte personale, cărţi, dar şi unele manuscrise ale lui Victor Dumbrăveanu.

„Am adus şi o icoană realizată de Aurel Dascălu Maica Domnului cu Pruncul”, nu ştiu când a apărut aceasta icoana în casa părinţilor mei, dar o ţin minte dintotdeauna…”, a mărturisit Doina Dumbrăveanu-Munteanu.

 

 

Un alt dar este portretul sugestiv al lui Victor Dumbrăveanu, cu o păsare în dreptul inimii.

„Tata a scris un roman pentru adolescenţi, pentru tineri „Pasărea din noi”. Cu această ocazie pictorul Nicolae Curoşu a realizat acest portret al tatălui pe care l-am intitulat „Pasărea lui Victor Dumbrăveanu pentru Iubirea lumii”. Pasărea nu semnifică nimic altceva decât inima generoasa, inima bună pe care a tata dăruit-o semenilor.”, a mai adăugat fiica scriitorului.

„Am venit cu un mesaj de apreciere pentru această comemorare a scriitorului Victor Dumbrăveanu. Suntem onoraţi să dăruim Muzeului de la Corlăteni o pagina de manuscris din romanul „Iubirea noastra-i ca şi ura…”, a spus scriitoarea Margareta Curtescu.

 

Scriitoarele Margareta Curtescu și Mihaela Perciun de la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” aduc în dar Muzeului literar de la Corlăteni pagini din manuscrisele lui Victor Dumbrăveanu și Liviu Damian

 

„Victor Dumbrăveanu, spre sfârşitul vieţii, ne-a dat un roman foarte serios despre perioada interbelică, umplând un gol tematic. „Iubirea noastra-i ca şi ura…” e o frescă a epocii sovietice, un roman document, în care apar protagoniştii timpului, monștrii politici…”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

 

Telejurnalista Silvia Hodorogea în dialog cu acad. Mihai Cimpoi

 

Şi foştii colegi de la revista „Moldova” şi-l amintesc cu drag pe Victor Dumbrăveanu…

„De fapt, „Moldova” a fost prima revista cu stil, unde eram ca într-o familie. Victor a fost pentru mine ca un frate mai mare. Ceea ce-mi place cel mai mult este că a scris pentru adolescenţi într-o perioadă când copiii nu aveau ce să citească în acest domeniu. Mă bucur că satul a găsit mijloace pentru a completa un muzeu atât de important.”, a afirmat scriitoarea Larisa Turea.

 

 

Consăteanca scriitorului, Luminița Dumbrăveanu îi este profund recunoscătoare:

„Grație lui Victor Dumbrăveanu am ales meseria de jurnalist. A fost la Chișinău ca un tată, ca un părinte pentru mine, m-a ajutat, m-a susținut peste tot. Iată, chiar și în această fotografie, adusă în dar Muzeului, suntem împreună, Victor Dumbrăveanu la lansarea cărții mele „Moartea ca o certitudine”, era 12 noiembrie 1999…”, a mărturisit Luminița Dumbrăveanu, jurnalistă.

 

Pe unda veselă a amintirilor… Acad. Mihai Cimpoi și poeta Luminița Dumbrăveanu

 

Participanţii la inaugurarea Muzeului au semnat o scrisoare adresată Ministerului Educaţiei în care solicită introducerea operei lui Victor Dumbrăveanu în manualele şcolare.

 

Pagina 1

Pagina 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scriitorul Victor Dumbrăveanu s-a stins din viaţa la 4 decembrie 2011. Gimnaziul şi o stradă din satul Corlăteni îi poarte numele, iar acum şi Muzeul literar îi va perpetua memoria.

 

Palatul Culturii din satul Corlăteni. 4 decembrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dialoguri la Focul din Vatră cu Victor Dumbrăveanu, primul scriitor pentru adolescenți și tineri din Basarabia

Remember scriitorul Victor Dumbrăveanu. Emisiune cu fiica Doina şi prietenul Ştefan Ţurcanu

Dialoguri la Focul din Vatră: Luminița Dumbrăveanu – Leonida Lari (…şi amintiri despre marea poetă)

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, scriitor

 

Scriitorul Victor Dumbrăveanu ar fi împlinit 70 de ani. Omagiul colegilor la Muzeul Literaturii Române

Scriitorul Victor Dumbrăveanu comemorat AZI la cinci ani de la înălţarea la Hristos

„DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului

ASTĂZI, 18:15, la Chişinău va fi lansat romanul scriitorului Victor Dumbrăveanu: „Iubirea noastră-i ca și ura”

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film și Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: foto Luminița Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] La Muzeul s. Corlăteni a fost deschisă „Sala Victor Dumbrăveanu” întru cinstirea ilustrului … […]

  2. […] La Muzeul s. Corlăteni a fost deschisă „Sala Victor Dumbrăveanu” întru cinstirea ilustrului … […]

  3. […] La Muzeul s. Corlăteni a fost deschisă „Sala Victor Dumbrăveanu” întru cinstirea ilustrului … […]

  4. […] scriitorului Victor Dumbrăveanu, cu care nu sînt rudă, părinții noștrii fiind buni vecini în satul de baștină, Corlăteni, fostul județ Bălți, dar care mi-a fost ca un tată, părinte iubitor, m-a susținut în toate […]

  5. […] scriitorului Victor Dumbrăveanu, cu care nu sînt rudă, părinții noștrii fiind buni vecini în satul de baștină, Corlăteni, fostul județ Bălți, dar care mi-a fost ca un tată, părinte iubitor, m-a susținut în toate […]

  6. […] La Muzeul s. Corlăteni a fost deschisă „Sala Victor Dumbrăveanu” întru cinstirea ilustrului … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter