„DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului


Se împlinesc astăzi cinci ani de la trecerea în eternitate a regretatului scriitor şi publicist, Victor Dumbrăveanu. La Biblioteca municipală „B.P.Hasdeu” din capitală a avut loc Medalionul literar „DOR de Victor Dumbrăveanu”, prilejuit şi de aniversarea a 70 de ani de la naşterea Maestrului Literaturii.

Evenimentul a debutat cu un medalion literar susţinut de elevii de la Liceul „Victor Dumbrăveanu” din satul său natal – Corlăteni, raionul Râşcani.

„Este valoarea satului de la care putem învăţa ce înseamnă să izbuteşti în viaţă, să treci peste foamete, război, peste pustietatea politicii şi să rezişti, să scrii ce te doare”, spune Ala Bologa, profesoară la liceul din Corlăteni.

Din dor de Victor Dumbrăveanu, fiica lui a reeditat un roman al scriitorului.

„Lansez cartea reeditată de mine „Galopul cailor de lut” – un roman fascinant pentru adolescenţi. Dureroasă este pentru mine pierderea tatălui, dar atunci când mi-i tare dor, iau o carte de-a lui şi o citesc”, povesteşte Doina Munteanu-Dumbrăveanu.

El a fost unul dintre puţinii scriitori care a abordat problemele adolescenţilor, una dintre cărţile lui a fost inclusă în Programul „Chişinăul citeşte”.

Scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu spune că Victor Dumbrăveanu a avut o contribuţie esenţială la Mişcarea de Eliberare Naţională, în calitate de redactor al popularei reviste „Orizontul” a publicat materiale temerare. El a avut mult curaj în 1988, atunci când se discuta problema limbii, revenirii la grafia latină, – mărturiseşte şi Vlad Pohilă, scriitor, lingvist.

Participanţii la evocare s-au referit la necesitatea includerii în programele şcolare a creaţiei lui Victor Dumbrăveanu, iar cei de la baştină au anunţat că la Corlăteni va fi inaugurat un muzeu al regretatului scriitor.

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Scriitorul Victor Dumbrăveanu comemorat AZI la cinci ani de la înălţarea la Hristos

Scriitorul Victor Dumbrăveanu ar fi împlinit 70 de ani. Omagiul colegilor la Muzeul Literaturii Române

 

Remember scriitorul Victor Dumbrăveanu. Emisiune cu fiica Doina şi prietenul Ştefan Ţurcanu

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: Doina Dumbrăveanu-Munteanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] „DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului […]

  2. […] nostru la emisiunea „Focul din Vatră”, prin 1999, dar o puteți asculta parțial și în acest reportaj al Moldova 1 TV din 2 decembrie […]

  3. […] „DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului […]

  4. […] „DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului […]

  5. […] „DOR de Victor Dumbrăveanu” – reportaj TV de la serata de comemorare a scriitorului […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter