Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare Națională din 1989


Ori de câte ori publicăm arhive foto / audio / video la rubricile Mișcarea 1988-1991, Documente, Istorie sau „Focul din Vatră”, suntem cu gândul în mod special la tineri, la generația post-Independență a R. Moldova, care nu prea cunoaște istoria noastră recentă și făptuitorii ei vrednici, crezând, deseori, că libertățile europene de care se bucură azi ne-ar fi fost date de pomană. Nu e așa, copii! Pentru Libertate, Limba Română, Alfabet Latin, Tricolor, Podul de Flori pe Prut, Independență statului R. Moldova, dreptul la opinie și presă liberă, la alegeri libere, la circulație, studii peste hotare s-a luptat mult, mult și s-a vărsat sânge…!

 

Un exemplu edificator este poetul martir Dumitru Matcovschi, pe care îl cinstim astăzi, 20 octombrie, la 80 de ani din ziua nașterii sale, una dintre personalitățile emblematice ale Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică, care,în 17 mai 1989, a fost victima unei tentative de asasinat la comanda fostului serviciu de securitate KGB al Uniunii Sovietice, fiind strivit de un autobuz pe marginea unei autostrăzi din Chișinău.

Dumintru Matcovschi, scriitor, redactor-șef al revistei de cultură NISTRU (din 1987), redenumită în 1988 BASARABIA, lupta în acele zile pentru un mandat în funcția de Deputat al Poporului în Parlamentul URSS, ca să ne poată apăra drepturile Naționale în capitala imperiului alături de Leonida Lari, Grigore Vieru, Eugen Doga, Timofei Moșneaga, Gheorghe Ghidirim, Constantin Oboroc, Ion Druță, Mihai Cimpoi ș.a.

Poetul Dumitru Matcovschi s-a zbătut între viață și moarte câteva luni, l-a reînviat bunul Dumnezeu prin medicii noștri străluciți, văzând, probabil, minunea de pe pământul Moldovei de Est: milioane de oameni se rugau în același timp pentru însănătoșirea poetului, pe care îl îndrăgiseră din cărți, de la tribuna mitingurilor antisovietice, de la televizor și mai cu seamă din cântecele pe versurile sale, interpretate cu patimă de artiștii Ion Aldea Teodorovici, Nina Crulicovschi, Anastasia Lazariuc, Mihai Dolgan și NOROC-ul său ș.a.

 

 

Unul dintre acești medici iscusiți, care l-a readus printre noi pe Dumitru Matcovschi, este chirurgul cu renume internațional Gheorghe Ghidirim, Om de rarisimă omenie, demnitate și onestitate profesională. Anume domnia sa, care stă până în prezent la straja sănătății Neamului, a fost cel care a venit la PRIMA Mare Adunare Națională din 27 august 1989 să ne aducă buna vestire: Dumitru Matcovschi și-a revenit, memoria și logica sunt foarte bune, starea sănătății se îmbunătățește!

 

 

 

Să-l ascultăm / privim pe profesorul Gheorghe Ghidirim în această semnificativă zi pentru neamul Matcovschi de pe malul Nistrului și de la Chișinău și să ne minunăm de Unitatea, Dragostea, Compasiunea, Solidaritatea de care au dat dovadă basarabenii noștri în Anul Astral 1989.

 

 

 

Iată, MODELE de personalități, comportament, acțiune demne de urmat de voi, dragi tineri!

Studiați atent reacția maselor din această arhivă istorică și bucurați-vă că în mulțimea aceasta minunată, care scandează Matcovschi și Poporul! Unire! Jurăm, bade Dumitru! sunt și părinții, bunicii voștri! Fiți și voi asemeni lor!

 

Multă, multă sănătate dlui Academician Gheorghe Ghidirim!

Lumină din Lumină sufletului poetului Dumitru Matcovschi, care tare, tare ne lipsește ca autoritate morală în aceste timpuri de trădare rușinoasă!

 

 

Dr. Gheorghe Ghidirim despre poetul Dumitru Matcovschi la Marea Adunare Națională din 1989 

arhivă Moldova 1 TV, 27 august 1989

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

22-10-2011: Luminiţa Dumbrăveanu – Dumitru Matcovschi, ULTIMUL dialog de proporţie al poetului (111 min.)

Dumitru Matcovschi după accident – prima apariție la tribuna Marii Adunări Naționale, 16-12-1990

28 iunie (2013) – dată de trei ori tragică în istoria noastră: 3. Adio, poet martir Dumitru Matcovschi (Video AŞM)

 

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

 

Dumitru Matcovschi şi Ion Aldea Teodorovici – „Focul din Vatră” („Sărut, femeie, mâna ta…”)

Ion Aldea Teodorovici: „Pentru ea”, cântec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate confratelui Dumitru Matcovschi

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, vers. Dumitru Matcovschi, muz. Ion Aldea Teodorovici

Anastasia Lazariuc – „Va fi cândva!”, pe versuri de Dumitru Matcovschi

 

Ambasadorii UE, Germaniei, Turciei, R. Azere recită din D. Matcovschi și Gr. Vieru

Bustul poetului martir Dumitru Matcovschi inaugurat în satul natal, Vadul-Rașcu// 29 iunie 2016

Numele poetului Dumitru Matcovschi înveşnicit în titulatura Gimnaziului nr. 1 din Soroca

Dumitru Matcovschi pe scena Teatrului „Ginta Latină”, prin dramaturgie şi poezia cântată

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video / colaj Flacăra TV

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare N… […]

  2. […] Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare N… […]

  3. […] mai sunt răniţi poeţii…, Grigore Vieru a scris poezia Pentru ea, o rugăciune la Ceruri pentru reînvierea lui Dumitru Matcovschi şi, în acelaşi timp, o odă dedicată lacrimii limbii noastre, cuvîntului, poetului, […]

  4. […] Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare N… […]

  5. […] „Nistru” de către temerarul scriitor Dumitru Matcovschi a constituit unul dintre motivele tentativei de asasinat a poetului martir al Neamului  (17 mai […]

  6. […] Medicul Gheorghe Ghidirim despre starea sănătății poetului Dumitru Matcovschi la Marea Adunare N… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter