In Memoriam // Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă a R. Moldova


Astăzi, Duminică, 10 decembrie 2017, ne-am luat rămas bun de la Omul Alexandru Moşanu, renumit istoric, om politic onest şi temerar, unul dintre însufleţitorii Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991), fost deputat în Parlamentul R. Moldova (1990-2001), primul Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău ales pe cale democratică, numit şi Parlamentul Independenţei (1990-1994).

A coborât sub ierbi trupul neînsufleţit, dar sufletul şi faptele sale rămân veşnice, căci în Istorie e ca şi în Credinţă – fără faptă, fără jertfă moartă este, precum ne învaţă Sfânta Scriptură.

În această zi cernită, în care şi cerul a lăcrimat neîntrerupt, am gândit omagiul Studioului Flacăra TV & Film anume prin prisma faptelor sale frumoase şi măreţe, rămânând convinşi că cea mai pioasă cinstire a unei personalităţi este cunoaşterea operelor, faptelor acesteia.

Am pregătit pentru dvs un DOCument preţios, pe care n-o să-l găsiţi integral decât în Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale Moldova 1 TV.

Este vorba de un eveniment istoric: şedinţa extraordinară a Parlamentului R. Moldova din 27 august 1991, ora 12.00, când a fost proclamată Independenţa R. Moldova. În calitatea sa de Preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu a citit la tribună – în premieră pentru toţi deputaţii – proiectul Declaraţiei de Independenţă, la conceperea şi scrierea căreia distinsul istoric a contribuit esenţial.

Imediat după acest document video am montat câteva fragmente din ediţia specială a postului Moldova 1 TV din august 2011, când istoricul Alexandru Moşanu şi ambasadoarea Iuliana Gorea Costin au fost invitaţi în studio de colegii Efim Josanu şi Elena Robu, pentru a analiza şi comenta cei 20 de ani de Independenţă.

Fragmentele alese de noi sunt mai mult decât relevante pentru a-l cunoaşte mai bine pe profesorul şi bărbatul de caracter Alexandru Moşanu, care se referă, rând pe rând, la:

conţinutul şi calitatea Declaraţiei de Independenţă, deturnarea sensului ei imediat după adoptare (de către tov. Snegur, care chiar în decembrie 1991 ne-a runcat în mizeria CSI-ul sovietic);

relaţia sa cu partidul comunist al URSS şi excluderea din Frontul Popular, la fondarea căruia pusese umărul;

de ce nu a avut loc Unirea R. Moldova cu România în august 1991, după prăbuşirea URSS;

morala şi politica…

 

Să ne fie de învăţătură tuturor, dar mai cu seamă oamenilor politici, cele spuse cu înţelepciune de profesorul Alexandru Moşanu, care, dincolo de meritele sale în faţa Istoriei recente, a fost şi va râmâne de-a pururi o autoritate morală, un Om curat şi sincer chiar şi atunci când a greşit din puncte de vedere politic.

 

Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze cu Drepţii Neamului, Lumină Lină

 

 

 

Mosanu Alexandru funeralii 10 dec 2017-1

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ultimul drum pentru Alexandru Moșanu, renumit istoric, om politic onest și curajos

 

  

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] DOC. integral// Alexandru Moşanu citeşte Declaraţia de Independenţă şi spune de ce nu s-a făc… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter