Numele poetului Dumitru Matcovschi înveşnicit în titulatura Gimnaziului nr. 1 din Soroca


Mândrie şi responsabilitate enormă pentru elevii şi profesorii de la Gimnaziul nr.1 din Soroca. Instituţiei i-a fost conferit numele poetului Dumitru Matcovschi.

Cu acest prilej, aici a avut loc o festivitate, la care versurile şi cântecele poetului au fost interpretate de cei care urmează să transmită generaţiilor viitoare manifestul de creaţie al marelui scriitor.

Memoria lui Dumitru Matcovschi, creaţia şi verticalitatea sa au fost evocate prin poezii şi cântece pe versurile poetului, dar şi prin creaţiile proprii ale elevilor, prin care aceştia şi-au exprimat credinţa fermă.

Ideea de a se conferi gimnaziului numele poetului martir a fost a directoarei – Viorica Furtună, susţinută de elevii şi profesorii instituţiei.

„Dumitru Matcovschi a fost un scriitor care a luptat pentru valorile noastre. A fost un luptător şi a trăit un destin împlinit. Credem că luând acest nume frumos îl vom purta cu demnitate şi vom cunoaşte mai aproape opera acestui ilustru om”, afirmă Viorica Furtună, director Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”.

„Şi-a iubit mama, țara, neamul. Şi-a dat viaţa pentru aceste valori. Sper să fie un bun exemplu pentru tânăra generaţie”, spune Cătălina Sîrghi, profesoară.

Primarul orașului Soroca, Victor Său, care a învăţat cândva la această şcoală, consideră că numele poetului îi va mobiliza pe elevi să înveţe mai bine. „Gimnaziul nr.1 va duce numele marelui scriitor Dumitru Matcovschi. Această schimbare nu este doar în denumire, vedeţi ce frumoasă şcoală, bine amenajată, cabinete”, a declarat el.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 şi a plecat în veşnicie pe 26 iunie 2013.

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dumitru Matcovschi şi Ion Aldea Teodorovici – „Focul din Vatră” („Sărut, femeie, mâna ta…”)

22-10-2011: Luminiţa Dumbrăveanu – Dumitru Matcovschi, ULTIMUL dialog de proporţie al poetului (111 min.)

28 iunie (2013) – dată de trei ori tragică în istoria noastră: 3. Adio, poet martir Dumitru Matcovschi (Video AŞM)

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Ion Aldea Teodorovici: „Pentru ea”, cântec pe versurile lui Grigore Vieru, dedicate confratelui Dumitru Matcovschi

 

 

Sursa material: Ştiri TRM

Sursa foto: www.trm.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter