Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, Anatol Chiriac, Anastasia Lazariuc (PARTEA II)


La mulţi ani cu sănătate și încă multe cântece minunate, Sofia Rotaru!

7 august (1947) este ziua de naştere a celebrei artiste Sofia Rotaru, prilej fericit pentru a publica pe site-ul Flacăra TV, la rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu, dedicată integral înzestratei interprete de muzică populară şi uşoară, precum şi familiei sale, care-şi trage originile din satul Marşenița, nordul Moldovei, astăzi, raionul Noua Suliţă, regiuna Cernăuţi, Ucraina.

Este o ediţie specială, în care veţi avea rarisima ocazie să ascultaţi adevărate comori sonore din Fonoca de Aur Radio Cernăuţi şi Radio Moldova, începând cu vocea artistei din adolescenţă şi până în anul 1999.

Vorba e atât de muzica românească / moldovenească interpretată de-a lungul anilor, cât şi de interviurile acordate. Emisiunea se încheie cu un florilegiu muzical, care reflectă destinul moldo-ruso-ucrainean al Sofiei Rotaru…

 

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 8 august 1999.

 

În PARTEA II:

– interviu cu Anatol Chiriac, compozitor şi impresar artistic, organizatorul spectacolului muzical al Sofiei Rotaru la Chişinău și mijlocitorul interviului cu Sofia Rotaru, autor al mai multor şlagăre ale artsitei (continuarea discuției);

– fragmente în limba română din interviul bilingv cu Sofia Rotaru, acordat Luminiţei Dumbrăveanu şi Larisei Verdeş, în 12 aprilie 1998, pentru misiunea Focul din Vatră de la Radio Moldova;

– interviu cu interpreta de muzică uşoară Anastasia Lazariuc;

– felicitări şi invitaţii de la Primarul Chişinăului, Serafim Urecheanu şi politicianul Dumitru Diacov.

– la final – urări în limba română pentru ascultători de la Sofia Rotaru şi potpuriu, care reflectă destinul moldo-ruso-ucrainean al celebrei artiste…

 

Audiţie plăcută şi de folos!

 

PARTEA I AICI

 

 

Focul din Vatra-Mihail Rotaru-rudele-Luminita Dumbraveanu-Marsinet-august 1999-700px

Luminita Dumbraveanu, autoarea emisiunii „Focul din Vatra” de la Radio Moldova, la casa parinteasca a Sofiei Rotaru, alaturi de tatal ei, Mihail Rotaru, fost ostas al Armatei Romane, si rudele sale. Satul Marsenița, reg. Cernauti, august 1999

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Sofia Rotaru: „Oraşul meu” (cu detalii de la Eugen Doga despre cântec şi descoperirea româncuţei de la Cernăuţi)

Sofia Rotaru cântă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm 1974

Aprecieri // Sofia Rotaru şi Vasile Iovu despre Eugen Doga

 

Sofia Rotaru – „O, rămâi…”, versuri Mihai Eminescu, cu detalii din culise ale compozitorului Anatol Chiriac

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, vers. Dumitru Matcovschi, muz. Ion Aldea Teodorovici

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (7)

 1. Petro
  08 aug.. 2015, 10:35 · Răspunde

  La multi ani iubita si indragita artista Sofia Rotaru ,sa va fie calea presarata cu mii de petale de flori in activitatea muzicala ! O mare admiratoare de pe celalalt mal al prutului ,Romania ..

 2. Daniel
  11 feb.. 2016, 12:37 · Răspunde

  Felicitari d-nei Luminita Dumbraveanu si echipei de realizatori. Tin sa va spun ca am descoperit-o pe Sofia Rotaru acum aproximativ un an de zile. De atunci sunt fascinat de forta, de personalitatea acestei exceptionale artiste. Simt in acelasi timp modestia acesteia, omul bun care se intoarce de fiecare data la izvoare. Cand o ascult simt ca-mi da aripi! Ii multumesc de mii de ori si ii doresc multa sanatate!

  • FlacaraTV
   17 feb.. 2016, 22:13 · Răspunde

   Daniel, va multumim mult pentru mesajul dvs de suflet. Si noi o iubim pe Sofia Rotaru, asa cum este, ca-i fiica Neamului nostru, dorindu-i sanatate si noi realizari. O asteptam mereu Acasa. Ramaneti cu Flacara, spuneti despre acest site si rudelor, prietenilor, sa facem lumina impreuna!

 3. […] adâncă și pe această cale ilustrului compozitor Anatol Chiriac, organizatorul concertului din 12 aprilie 1998, care a intermediat interviul cu Sofia Rotaru, parte […]

 4. […] Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, Anatol Chiriac, Anastasia Lazari… […]

 5. […] Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, Anatol Chiriac, Anastasia Lazari… […]

 6. […] Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, Anatol Chiriac, Anastasia Lazari… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter