Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, tatăl ei, Mihail, şi sora Zina (PARTEA I)


La mulţi ani cu sănătate și încă multe cântece minunate, Sofia Rotaru!

7 august (1947) este ziua de naştere a celebrei artiste Sofia Rotaru, prilej fericit pentru a publica pe site-ul Flacăra TV, la rubrica Dialoguri la Focul din Vatră, emisiunea Luminiţei Dumbrăveanu, dedicată integral înzestratei interprete de muzică populară şi uşoară, precum şi familiei sale, care-şi trage originile din satul Marşenița, nordul Moldovei, astăzi, raionul Noua Suliţă, regiuna Cernăuţi, Ucraina.

Este o ediţie specială a emisiunii „Focul din Vatră”, în care veţi avea rarisima ocazie să ascultaţi adevărate comori sonore din Fonoca de Aur Radio Cernăuţi şi Radio Moldova, începând cu vocea artistei din adolescenţă şi până în anul 1998.

Vorba e atât de muzica românească / moldovenească interpretată de-a lungul anilor, cât şi de interviurile acordate. Emisiunea se încheie cu un florilegiu muzical, care reflectă destinul moldo-ruso-ucrainean al Sofiei Rotaru…

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 8 august 1998.

 

În PARTEA I:

– reportaj de la casa părintească a artistei Sofia Rotaru, interviu cu tatăl ei, Mihail Rotaru, realizat de colegul Vitalie Zâgrea, Radio Cernăuţi;

– fragmente în limba română din interviul bilingv cu Sofia Rotaru, acordat Luminiţei Dumbrăveanu şi Larisei Verdeş, în 12 aprilie 1998, pentru misiunea Focul din Vatră de la Radio Moldova;

– interviu cu Zina Rotaru Perciun, sora Sofei Rotaru, realizat de scriitoarea Larisa Verdeş;

interviu cu Anatol Chiriac, compozitor şi impresar artistic, organizatorul spectacolului muzical al Sofiei Rotaru la Chişinău și mijlocitorul interviului cu Sofia Rotaru, autor al mai multor şlagăre ale artsitei (începutul discuţiei).

 

Audiţie plăcută şi de folos!

 

PARTEA II AICI

 

Focul din Vatra-interviu cu Sofia Rotaru-Larisa Verdes-12 aprilie 1998-600px

Emisiunea „Focul din Vatra” – interviu cu Sofia Rotaru, Larisa Verdeș, Chișinău, 12 aprilie 1998

Focul din Vatra-interviu cu Sofia Rotaru-Luminita Dumbraveanu-12 aprilie 1998-600px

Emisiunea „Focul din Vatra” – interviu cu Sofia Rotaru, Luminița Dumbrăveanu, Chișinău, 12 aprilie 1998

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Sofia Rotaru: „Oraşul meu” (cu detalii de la Eugen Doga despre cântec şi descoperirea româncuţei de la Cernăuţi)

Sofia Rotaru cântă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm 1974

Aprecieri // Sofia Rotaru şi Vasile Iovu despre Eugen Doga

 

Sofia Rotaru – „O, rămâi…”, versuri Mihai Eminescu, cu detalii din culise ale compozitorului Anatol Chiriac

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, vers. Dumitru Matcovschi, muz. Ion Aldea Teodorovici

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] a fost, firește, artista Lidia Botezatu – Dolgan, fiind preluat apoi, în anii `80, de Sofia Rotaru, supranumită „privighetoarea de la Cernăuți”, care l-a popularizat cu succes în tot […]

  2. […] Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, tatăl ei, Mihail, şi sora Zina… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter