Aprecieri // Sofia Rotaru şi Vasile Iovu despre Eugen Doga


Sofia ROTARU, interpretă de muzică uşoară, Yalta:

„De Chişinău, oraşul drag al studenţiei mele, de renumitul compozitor Eugen Doga mă leagă amintirile cele mai frumoase, cele mai romantice. Îi sunt recunoscătoare şi astăzi maestrului Eugen Doga pentru faptul că mi-a încredinţat mai multe cântece frumoase – devenite foarte repede şlagăre şi nu numai în Moldova, precum Oraşul meu alb, Codrii mei, Cred în ochii tăi – şi m-a lansat astfel în lumea mare a muzicii, mai exact, pe scena profesionistă a acestei lumi miraculoase.

Cântecul Oraşul meu alb, scris de Eugen Doga, pe care l-am interpretat în premieră în filmul televizat Chişinău, Chişinău (1971), mi-a purtat noroc în cariera mea muzicală şi mi-a deschis multe drumuri pe scena fostei URSS, dar şi peste hotarele ei, odată cu câştigarea Premiului I la Festivalul Internaţional Orfeul de Aur din Bulgaria (1973).

Am rămas plăcut surprinsă să aflu că acest cântec, în interpretarea mea, a devenit, între timp, Imnul Chişinăului. E o bucurie deosebită pentru sufletul meu să ştiu că, graţie marelui compozitor Eugen Doga, am lăsat şi eu o urmă în istoria oraşului Chişinău. Îi mulţumesc şi pe această cale maestrului Eugen Doga pentru binele pe care mi l-a făcut la începuturi, îl respect în mod deosebit pentru harul artistic cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu şi îi doresc din toată inima mea sănătate, inspiraţie şi multe realizări componistice, m-aş bucura să mai am colaborări de succes cu Domnia Sa şi cu alţi compozitori talentaţi din Moldova.

De altfel, în concertele pe care le susţin, am în repertoriul meu până în prezent cântece scrise de mari compozitori din Moldova, inclusiv pe versurile marelui poet Grigore Vieru, precum sunt: Eugen Doga, Anatol Chiriac – Romantică, Orele, Tinereţe floare, O, rămâi; Petre şi Ion Aldea Teodorovici – Melancolie, Crede-mă, Inimă de mamă, O, magnolie; Mihai Dolgan – Primăvară, În grădina lui Ion, acestea nu mai sunt doar cântece, ci şlagăre adevărate, care nu apun niciodată. Le spun tuturor colegilor mei că mă mândresc cu compozitorii din Moldova, care, după părerea mea, sunt geniali. Pun întotdeauna preţ şi miză pe compozitorii din Moldova! Precum observaţi, nu uit de unde am pornit în lumea mare…”

 

Vasile IOVU, naist, profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău: 

„Ne cunoaştem de zeci de ani. Am avut fericirea să particip la înregistrarea muzicii pentru majoritatea filmelor semnate de Eugen Doga. Lui îi place foarte mult naiul şi, de aceea, m-a invitat ori de câte ori a simţit că e necesară participarea mea. Sufletul lui Eugen Doga este foarte aproape de nai, un instrument muzical fin, rafinat ca şi compozitorul, care este o fire lirică, romantică. Am participat cu plăcere şi la toate seratele lui de creaţie, inclusiv la Moscova, unde ruşii pur şi simplu îl venerează.

Îmi place foarte mult nu numai să cânt muzica lui, dar şi să o ascult. Este o muzică aproape de sufletul omului, e o muzică senină, relaxantă, plină de personalitate. Dacă aţi observat, muzica lui Doga este frumoasă nu numai la nai sau pian, ci la orice alt instrument, pentru că e muzică adevărată. Îmi amintesc cu plăcere de colaborarea la filmul Patul lui Procust, realizat de regizorii Viorica Meşină şi Sergiu Prodan. În acest film extraordinar, muzica la nai este de fapt dominantă. În timpul înregistrării muzicii lui Eugen Doga pentru acest film, eu îmi permiteam să mai improvizez pe alocuri şi maestrul nu se supăra, dimpotrivă, îi plăcea şi mă încuraja.

Compozitorul Eugen Doga este un Geniu al Neamului nostru şi trebuie să ne mândrim cu aceasta, or, nu toate naţiunile se pot mândri cu asemenea personalităţi dăruite de Dumnezeu! Îmi pare rău că este puţin cunoscut în România, dar cred că va veni în curând şi ceasul lui de glorie. Nu ştiu de ce, dar la noi, la români, este mai greu să te impui acasă decât printre străini. Păcat de anii care trec… Îl voi însoţi cu plăcere în turneele sale prin România, pentru că, aşa cred eu, Eugen Doga are acum o mare misiune: să-şi cucerească propriul popor românesc şi să cucerească Europa sau partea de Europă care încă nu-l cunoaşte!”

 

Aprecieri din cartea-document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu  (ed. Prut, Chişinău, 2012, 296 pag.)

 

 

Eugen Doga – Codrii mei (Мои кодры), interpretă Sofia Rotaru, versuri Petre Cruceniuc

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: Flacăra Film

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter