Colega Eugenia Tofan a lansat monografia „Academia de Ştiinţe a Moldovei (2009 – 2021): sinteză cronologică ilustrată”


Peste 600 de pagini, care reflectă în imagini un deceniu al activităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), au fost incluse în volumul „Academia de Ştiinţe a Moldovei (2009 – 2021): sinteză cronologică ilustrată”, apărut la Editura Academiei Române.

Autoarea, jurnalista Eugenia Tofan a lucrat mai bine de 11 ani la această carte, elaborată cu prilejul aniversării a 60-a de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Publicaţia a fost lansată recent la Centrul Internaţional „Mihai Eminescu” de la Chişinău.

 

 

„O lucrare sintetizată din toată activitatea AŞM împreună cu institutele de cercetare, toate evenimentele de rezonanţă, care au marcat într-un fel sau altul Academia de Ştiinţă a Moldovei şi întreaga comunitate ştiinţifică. Am făcut acest lucru nu doar informativ dar m-am gândit şi s-o ilustrez”, a mărturisit autoarea Eugenia Tofan.

„O enciclopedie a activităţii Academiei de Ştiinţe, graţie capacităţilor intelectuale, cunoştinţelor enciclopedice, curajului, puterii de viaţă a doamnei Eugenia Tofan”, astfel a apreciat cartea academicianul Teodor Furdui.

 

 

„ O infinitate de emoţii trăieşti când citeşti acest volum. Încă o dată trăieşti acele clipe fiindcă evenimentele sunt reflectate nu doar în cuvinte, ci şi prin fotografii foarte reuşite…”, a remarcat preşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu.

„Ne pune în faţă faptul şi evenimentul istoric. Or, în baza acestuia putem deja să dăm interpretare. Este o abordare care se focusează nu doar asupra ştiinţei, dar şi asupra altor domenii conexe, cum ar fi cultura, economia…”, a menţionat redactorul ştiinţific Ion Xenofontov.

 

 

Apărut într-o ţinută poligrafică excelentă la Editura Academiei Române, volumul are şi alte calităţi.

„Este fixată, surprinsă şi atmosfera, ce s-a discutat, sunt portretele personalităţilor toate institutele de cercetare care, sper, să activeze în continuare în cadrul Academiei”, a adăugat academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării cultural-științifice.

În cadrul evenimentului, autoarei i-a fost oferit trofeul Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Academia de Ştiinţe a Moldovei (2009-2021): sinteză cronologică ilustrată” este o lucrare în care sunt reflectate din perspectivă istorică majoritatea evenimentelor, manifestărilor ştiinţifice, inovaţiilor, elaborărilor ş.a. Aduce fapte şi documente, poze şi argumente, exemple de recunoaştere naţională şi internaţională a AŞ a Moldovei. Este o monografie, după cum au subliniat academicienii, demnă de Premiul de Stat şi un premiu al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este o lucrare de căpătâi a acestei instituţii şi o enciclopedie care reflectă adevăruri şi documente, în baza căreia ar putea susține o teză de doctorat sau concura la cele mai prestigioase concursuri literare.

 

FELICITĂRI, dragă Eugenia!!! La mai mult și la mai mare! 🌻 🇹🇩

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Eugenia Tofan – „Academia de Științe a Moldovei”

Colega Eugenia Tofan despre Paștele din copilărie și cel de acum

 

 

În anul aniversar pentru AŞM, colega Eugenia Tofan a inaugurat prima galerie de fotografie

Concert și Expoziție foto dedicate compozitorului Eugen Doga, Mărțișorul Mamei Lisaveta și al Neamului

 

Dialoguri de zile mari: Eugenia Tofan – prof.  Viorel Prisăcari, renumit medic, ex-parlamentar

Academicianul Mircea Bologa, fizician notoriu, sărbătorește astăzi 85 de ani din ziua nașterii sale

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Centrul Media AȘM

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter