Artista Nina Ermurachi a părăsit scena astei lumi… Omagiul Flacăra Film Chişinău


Veste tristă la Chişinău… Pe 21 octombrie 2016, la vârsta de 67 de ani, a părăsit scena astei lumi cunoscuta interpretă de muzică populară Nina Ermurachi, Maestru în Artă.

Născută la 15 iulie 1949 în s. Floriţoaia Veche, Ungheni, artista Nina Ermurachi face parte din generaţia de aur a muzicii populare româneşti din Basarabia postbelică, fiind mereu persecutată şi marginalizată de regimul sovietic pentru repertoriul ei de cântece folclorice autentice, inclusiv de romanţe răscolitoare, pentru pronunţia românească, pentru demnitatea Naţională, pe care o avea în sânge, dar şi pe fruntea-i semeaţă. Cu regret, a fost nedreptăţită şi după căderea comunismului, fiind invitată tot mai rar în concerte, la radio şi tv, dată uitării de colegi şi vechii admiratori…

Iată ce mărturisea Nina Ermurachi acum trei ani colegei noastre Lena Negru de la Apropo magazin:

„(…) Puțini cunosc faptul că pe timpurile sovietice mi se tăia din programul artistic, de multe ori eram scoasă din concerte. Atunci, cuvântul „român” se pronunța în șoaptă, iar muzica populară nu era pusă în capul mesei.

La unele concerte mi se dă de înţeles că nu mai este nevoie de mine, iar acest lucru mă întristează. Mi-e dor de scenă, de public… Dar asta e! Nu pot schimba nimic. Regret că nu am avut o serată de creaţie. Mi-aş fi dorit-o, dar dacă n-am bani…” 

Precizăm că artista trăia sub pragul sărăciei, statul răsplătind-o pentru munca-i de-o viaţă cu o pensie de 1060 lei…

 

nina-ermurachi-captura-youtube-800px

 

În aceeaşi convorbire cu Lena Negru din 19 aprilie 2013, cântăreaţa Nina Ermurachi a lăsat şi un fel de testament pentru ceasul despărţirii ei de lumea asta, mai exact pentru „prietenii” şi fariseii, care „îşi fac imagine pe seama morţilor”. Personal, i-am văzut pe unii dintre aceştia bocind în ultimul an la funeraliile artiştilor Mihai Volontir şi Anatol Dumitraş

„E trist că guvernanţii îşi amintesc de artiștii de valoare doar atunci când acestora li se cântă marșul funebru. Le-am spus copiilor mei că atunci când voi pleca la Domnul, să le permită să spună câteva cuvinte la mormântul meu doar celor care mi-au fost prieteni adevărați. Să nu se apropie de sicriul meu nimeni dintre cei care m-au ignorat cât am fost în viață, de altfel m-aş răsuci în mormânt! În ultima perioadă am văzut atâta fățărnicie la înmormântări, încât mi-e silă. Îşi fac imagine pe seama morţilor!”

Dumnezeu s-o ierte pe Nina Ermurachi şi să-i mântuiască sufletul, că femeie vrednică şi artistă cu har a fost. Drum Lin, suflet de Om Bun.

 

nina-ermurachi-la-radio-sanatatea

 

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, corpul neînsufleţit al artistei Nina Ermurachi va fi depus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla” (lângă Casa Presei).

Funeraliile vor avea loc duminică, 23 octombrie, la Cimitirul Central din Chişinău.

 

Moldova 1 TV – In Memoriam Nina Ermurachi

 

 

Nina Ermurachi – Cântecul mamei(cântec de rămas bun)

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV & Film / YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Artista Nina Ermurachi a părăsit scena astei lumi… Omagiul Flacăra Film Chişinău […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter