Omagiul Flacăra TV // Anatol Dumitraş – artistul care a adus Libertatea în Basarabia…


Veste dureroasă… În această dimineaţă de 14 iunie 2016, la Chişinău şi-a dat ultima suflare îndrăgitul artist Anatol Dumitraş, compozitor, interpret de muzică folck şi uşoară, fiu al satului Larga, Briceni, de pe malul basarabean al Prutului, unde s-a născut tot într-o zi de 14, a lunii noiembrie din anul 1955.

Artistul a fost mistuit de o boala incurabilă la 60 de ani…

La începutul lunii august 2015 a suportat o intervenţie chirurgicală la Bucureşti, atunci părea că artistul se va face bine, spera şi lupta pentru viaţă, pe care a cântat-o cu atîta suflet şi dăruire.

La 31 ianuarie 2016, noi, cei de la Studioul Flacăra TV & Film, îi transmiteam artistului Anatol Dumitraş gînduri luminoase de sănătate, difuzînd şlagărul său perpetuu Dulce-i vinul, pe care l-am detaşat din cadrul splendidului spectacol al Televiziunii Naționale Moldova 1: REVELION 2014 – Melodii Nemuritoare, la finalul căruia am adăugat şi urarea sa pentru Moldova.

Aceasta, se pare, a fost ultima sa apariţie publică, era deja în suferinţă…

De sănătatea artistului! Anatol Dumitraş – „Dulce-i vinul”, Moldova 1 TV

Fostul solist al formaţiilor „Bucuria”, „Legenda”, „Plai”, „Olymp”, „Alai” ne-a lăsat moştenire zeci de cîntece frumoase şi cinci albume pe CD. Din 2008 nu şi-a mai putut permite editarea unui disc…

Anii mei, destinul meu… este ultimul concert de autor, pe care Anatol Dumitraş l-a susţinut la Palatul Naţional. Era 2 decembrie 2012, anul în care s-au împlinit 200 de ani de la raptul teritorial al Basarabiei.

Of, destinule…

De la debutul său public, din anul 1982, cu piesa folck Prima dragoste, Anatol Dumitraş a lansat multe cîntece devenite şlagăre de neuitat, dar unul dintre acestea va râmîne cu siguranţă secole de-acum încolo, pe care-l ştim de la vlădică la opincă, acest cîntec se numeşte dumnezeieşte – Libertate, fiind ca un imn al Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991).

Dumnezeu Însuşi a pus mîna pe creştetul lui Anatol Dumitraş, atunci cînd a scris acest cîntec istoric, care seamănă ca două picăruri de apă cu jalea Basarabiei mereu răstignită pe hartă, cu oftatul şi năzuinţele noastre seculare.

Prin cîntecul Libertate Anatol Dumitraş s-a nemurit în timpul vieţii.

O, Libertate, sfîntă Libertate…

Drum Lin spre infinita Libertate sufletului lui Anatol Dumitraş, artistul care a adus Libertatea în Basarabia.

 

Angela Bucico – Libertate, muzică – Anatol Dumitraş, versuri – Ion Hadârcă

 

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: TV Moldova 1

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Omagiul FlacăraTV// Anatol Dumitraş – artistul care a adus Libertatea în Basarabia […]

  2. […] foto: Flacăra TV și  Realitatea […]

  3. […] În aceeaşi convorbire cu Lena Negru din 19 aprilie 2013, cântăreaţa Nina Ermurachi a lăsat şi un fel de testament pentru ceasul despărţirii ei de lumea asta, mai exact pentru „prietenii” şi fariseii, care „îşi fac imagine pe seama morţilor”. Personal, i-am văzut pe unii dintre aceştia bocind în ultimul an la funeraliile artiştilor Mihai Volontir şi Anatol Dumitraş… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter