Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film

Mihai Dolgan-compozitor-tanar-scan023-15-03-2016-500px

16 martie este o dată tristă pentru Moldova, e ziua în care, în anul 2008, ne-am despărţit de Omul blând şi luminos ca primăvara, Mihai Dolgan, compozitor de geniu, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova, care a avut harul de a îmbina măiestrit şi fericit în creaţia sa elemente de folclor românesc, rock şi jazz occidental.

Artistul Mihai Dolgan este fondatorul legendarei formaţii NOROC (1966), cel mai popular, mai adorat ansamblu vocal-instrumental din spaţiul ex-sovietic, supranumit Beatles-ul URSS, interzis de regimul comunist în 1970. Aceasta a fost a doua mare persecuţie politică a basarbeanului Mihai Dolgan, după ce, copil fiind, a fost victimă directă a deportărilor staliniste în Siberia.

Dincolo de faptul că a inventat un nou stil/gen în muzică, Mihai Dolgan a intrat în Istorie şi pentru alte trei merite incontestabile:

  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care, deşi a avut interdicţii de călătorie în Europa şi-n lume, a spart graniţele URSS prin creaţia sa, cântecele scrise de el intrând în TOPurile muzicale occidentale.
  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care a cucerit cea mai mare ţară din câte au existat vreodată pe glob, promovând într-un spaţiu uriaş dulcea noastră limbă românească, sălile de concert erau arhipline la Moscova, Vladivostok, Tbilisi, Taşkent sau Ţările Baltice, chiar dacă repertoriul trupei NOROC era 90% în limba română.
  1. A fost primul artist din Basarabia / R. Moldova, care a avut curajul să scrie şi să interpreteze public primul cântec patriotic antisovietic în plină existenţă a URSS, este vorba de celebrul cântec-imn Basarabia, creat de Mihai Dolgan împreună cu poetul martir Dumitru Matcovschi în anul 1987.

 

Mihai Dolgan si trupa NOROC-tineri-scan024-15-03-2016-600px

Formatia NOROC, anii ’70

 

Marele compozitor ne-a lăsat o zestre muzicală de aur, unică în muzica uşoară românească din toate timpurile: zeci de şlagăre nemuritoare, un stil nou în muzică, inclusiv în materie de aranjament muzical, în vestimentaţia şi comportamentul artiştilor pe scenă şi a fanilor în public, un MODEL de valorificare rafinată a folclorului românesc şi de patriotism curat ca lacrima, promovat cu înţelepciune, fără a ţipa şi banaliza acest sentiment sacru.

 

Mihai Dolgan-Cimitir Central-L-Zaharia-L-Botezatu-R-Dolgan-L-Dumbraveanu-700px

Laurentia Zaharia – regizor, Lidia Botezatu si Radu Dolgan – artisti, Luminita Dumbraveanu – scriitoare, Chisinau, Cimitirul Central, 16 martie 2016

 

L-am cinstit astăzi la Cimitirul Central din Chişinău, alături de familia sa de artişti – soţia Lidia Botezatu şi fiul moştenitor, Radu Dolgan. Era şi astăzi Artist şi Domn: în alb şi cu flori, frumos şi prietenos ca Primăvara sa, a tinereţii şi vieţii noastre…

Mihai Dolgan n-a murit… rămâne de-a pururi viu prin fiece notă din muzica sa şi prin forţa exemplului său de personalitate cu demnitate, de bărbat temerar al Cetăţii, de Artist autentic, firesc, de la Dumnezeu.

 

Lumină Lină vrednicului Mihai I al muzicii româneşti

 

Mai jos – şlagărul nemuritor Cântă un Artist, un cântec pe care-l ador la fel ca şi dvs şi care, cred, îl reprezintă plenar pe Artistul Mihai Dolgan, cel cu destin dramatic şi surâsul trist

N-am avut ajutor tehnic la îndemână, aşa că am montat clipul singură cum am putut, atât de mare a fost dorinţa mea de a-l cinsti pe acest Om admirabil, pe care am avut NOROCul să-l cunosc personal încă în timpul studenţiei, prin 1990, când am petrecut un Revelion împreună, la Hânceşti.

Să ni-l amintim pe Mihai Dolgan (şi) prin aceste secvenţe memorabile, preluate dintr-un reportaj al Silviei Hodorogea de la Moldova 1 TV şi din filmul muzical Contemporanul, realizat de Andrei Buruiană şi Boris Movilă la Moldova-Film (1980).

 
Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film adus legendarului compozitor

 

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)

Revelion 2014// Radu Dolgan şi prietenii NOROC-ului – „De ce plâng chitarele”

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: familia Dolgan şi Flacăra Film

Sursa video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md