Ultimul drum pentru Alexandru Moșanu, renumit istoric, om politic onest și curajos


Primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova Alexandru Moşanu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Colegi, oficiali, dar şi oameni simpli au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care a elaborat şi a dat citire Declaraţiei de Independenţă, în data de 27 august 1991.

Decesul lui Alexandru Moşanu a lăsat un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut. Sute de oameni, care i-au apreciat activitatea, au venit la Palatul Republicii să-și ia rămas bun.

„Alexandru Moșanu a devenit un simbol al Independenţie noastre. El a fost cel care a făcut ca noi astăzi să ne simţim parte a familiei româneşti şi familiei europene, este practic cea mai mare realizare a dânsului. Pământul rămâne mai sărac cu un adevărat patriot, un adevărat bărbat al neamului şi cerul se îmbogăţeşte cu un suflet binecuvântat”, au spus cei care l-au cunoscut pe Alexandru Moșanu.

 

Mosanu Alexandru funeralii 10 dec 2017-2

 

I-au adus un ultim omagiu şi primul preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur, dar şi deputaţii primului Parlament pentru care Alexandru Moşanu nu era doar un coleg, ci şi un prieten foarte bun.

„El a luptat pentru adevărul istoric, iar când a trebuit să se apuce de politică a devenit şi un politician iscusit. A fost unul dintre fondatorii şi conducătorii Mişcării de Eliberare şi Renaştere naţională”, a afirmat primul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur.

„Prin faptele sale Alexandru Moșanu şi-a ridicat un monument în timpul vieţii. Aştept cărţile care se vor scrie despre el, strătzile care să-i poarte numele, statuile pe care şi le merită. Alexandru Moşanu este istoria însăşi”, a menționat scriitorul Nicolae Dabija.

Autorităţile spun că decesul lui Alexandru Moşanu este o pierdere imensă pentru ţara noastră.

„Obiectivele şi dezideratele formulate de Alexandru Moșanu, în special, cel de reîntregire a nemului, pe care le putem defini drept testamentul politic a lui Alexandru Moşanu urmează să ne călăuzească şi în continuare în activitatea noastră pentru propăşirea neamului”, a afirmat Iurie Leancă, vicepreședintele Parlamentului.

Cortegiul funerar a fost dus la Monumentul lui Ştefan cel Mare, acolo unde acum 26 de ani, a fost scrisă o nouă filă în istoria ţării. Atunci, peste 750 de mii de oameni au cerut Independenţa Republicii Moldova.

Alexandru Moșanu a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală. Politicianul s-a stins din viață la 7 decembrie 2017, la vârsta de 85 de ani. Alexandru Moşanu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi primul preşedintele al Legislativului în perioada 1990 – 1993.

 

Reportajul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV

 

 

 

Mosanu Alexandru funeralii 10 dec 2017-3

 

 

 

 

Sursa material: TRM.md

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Ultimul drum pentru Alexandru Moșanu, renumit istoric, om politic onest și curajos […]

  2. […] Ultimul drum pentru Alexandru Moșanu, renumit istoric, om politic onest și curajos […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter