Arhivele nu mor… // Radio Moldova la 70 de ani, pentru ce-l apreciau / criticau ascultătorii și liderii politici ai vremii


La rubrica Emisiunile colegilor valorificăm astăzi, 30 octombrie, de Ziua Radio Moldova, care marchează aniversarea a 90-a, o emisiune de acum 20 de ani, ediție specială realizată de colegul Vasile Ciobanu la 30 octombrie 2000, care în anii `90 a fost corespondentul BBC la Tiraspol.

Prin ce este valoroasă această emisiune după două decenii?

Pentru că este Istorie autentică, „neprelucrată”! Este un barometru relevant al vremurilor de pînă la (re)acapararea puterii de către comuniști (PCRM), o ilustrare perfectă a stării de spirit a societății noastre de la sfîrșitul Mileniului II, cînd bunul-simț, atitudinea civică, implicarea omului simplu în interes colectiv, spiritul patriotic, critica argumentată prevala prin părțile noastre în comparație cu indiferența și lehamitea generalizată, incompetența, agresivitatea, obrăznicia, goana după bani și consum din zilele noastre.

Dacă dorești să înțelegi calitatea și cultura oamenilor, a valorilor de care se conduc, în definitiv, a democrației dintr-o epocă, atunci citește-i presa vremii, ascultă-i arhivele Radio, privește-i emisiunile și documentarele TV!

Constatarea mea este șocantă: în numai 20 de ani societatea noastră a degradat continuu și în ritm înspăimîntător, în loc să devină mai bună, mai frumoasă, mai cultă, mai bogată, mai democratică, în pas cu progresul tehnico-științific și cu toate instrumentele minunate ce ni le oferă Libertatea, Cartea, Internetul!

Ascultați atent și observați ce tonalitate și ce limbaj cumpătat folosesc simplii ascultători, chiar și atunci cînd critică! Cîtă grijă au de tematica abordată de postul Național Radio Moldova și de calitatea limbii române vorbite la microfon!

De remarcat că telefonează mai multă lume de la Tiraspol și provincia transnistreană, care vorbește o limbă aleasă, că microfonul Radio Moldova era cu adevărat liber, Redacția Actualități Radio nu a „tăiat” sau omis criticile dure aduse unor jurnaliști și instituției în general! În context, mărturisesc că zilele acestea eu am auzit numai laude pe undele Radio Moldova… S-au schimbat ascultătorii sau lucrătorii RM au devenit perfecți.?!

 

 

Opiniile ascultătorilor din înregistrare se referă cu deosebire la emisiunile Redacției Actualități din anul 2000, inima unei instituții media publice, dar vizează și unii colegi din alte redacții. Publicăm emisiunea așa cum a fost pe post în 30 octombrie 2000, fără nicio intervenție, deși tare am mai fi dorit să nu-i mai auzim pe liderii politici de atunci… (puteți „sări” ușor peste cuvîntările lor!).

Valorificăm această emisiune și pentru a ne aminti de bunii noștri colegi de la Radio Moldova, care au fost dați uitării zilele astea, fie că-s la pensie, plecați peste hotare sau la Ceruri, mulți dintre ei fiind concediați pe nedrept în urma protestelor-maraton ale tele-radiojurnaliștilor din anul dramatic 2004: Lidia Bobînă, Vera Tăbăcaru, Ludmila Cojocaru, Raisa Belicov, Lidia Banciu, Tamara Dorogan, Dina Pripa, Maricica Trifan, Stanislav Nazarie ș.a., precum și de cei adormiți întru Înviere: Nina JovmirIlie Stratulat, Gheorghe Cotruță, Dumitru Rotaru, Ion Năstase Luminoasă să le fie amintirea colegilor plecați la Hristos, precum le-au fost și emisiunile, faptele.

Celorlați colegi le spun cu drag: Felicitări de Ziua Radioului NOSTRU, sănătate și binecuvîntarea Domnului în tot ce făptuiți!

Să sperăm că la aniversarea Centenarului Radio Moldova, instituție în care am investit o bună parte a vieții noastre, postul Național va fi așa cum ni-l dorim în calitate de ascultători: mai bun, mai de folos, mai captivant!

 

Luminiţa Dumbrăveanu,

redactor prezentator la Radio Moldova (1991 – 2001)

 

 

Redactia Actualități Radio Moldova, Casa Radio, etaj 7, 30 octombrie 1999

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

La mulți ani postului Național Radio Moldova! 88 de ani de Istorie!

La mulţi ani, Radio Moldova! Aprecieri, felicitări, reportajul colegilor de la Moldova 1 TV

 

Emisiuni „Focul din Vatră” la Radio Moldova (1998 – 2001)

Radio Moldova despre Independență, fondatorii statului R. Moldova și noi, urmașii…

File din ultimele zile ale Artistului Ion Ungureanu… Mărturii la Radio Moldova și Moldova 1 TV

 

Gala Teatrului Radiofonic la Radio Moldova, află cine-s actorii și regizorii premiați

Festivalul Doinei are continuitate, Radio Moldova a lansat azi al treilea volum „Doina: Identitate, destin, valorificare”

Premieră! Radio Moldova a lansat un nou post/canal on-line: Radio Moldova Copii

 

Dragi jurnalişti şi scriitori, să-l ajutăm pe colegul Dumitru Rotaru, să venim la concert pe 22 aprilie, la Filarmonică

 

Gânduri, amintiri, poezii la despărțirea de un maestru adevărat – Ilie Stratulat, învățătorul nostru de la Radio Moldova

Dialoguri la Focul din Vatră: Nina Jovmir – Emil Loteanu

Alexandru Dorogan la TVM: „Nina Jovmir a trăit toată viața pe aripile muzicii, a fost o romantică…”

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto: Radio Moldova

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter