Neagu Djuvara – „Boierul Istoriei României”: „Mulți ani! Nu mai vreau mulți… Găsesc că 101 e larg suficient”


Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani. Potrivit unor surse, Neagu Djuvara a murit de pneumonie, în 25 ianuarie 2018, ora 13.30, la o clinică privată din București. A fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Dreapta Sa

Neagu Djuvara, istoria povestită și trăită: „Nu am vrut nimic din ce mi s-a întâmplat în viață”

Nu am vrut nimic din ce mi s-a întâmplat în viață”, spunea Neagu Djuvara despre întâmplările de poveste pe care le-a trăit în 100 de ani. De la război la spionaj, din Occident până în Africa și înapoi în România, de la diplomație și istorie până la celebritatea cunoscută după 70 de ani. Experientele sale, dar și erudiția, umorul și apetitul inconfundabil pentru adevăr l-au făcut foarte popular în primul rând printre tineri.

Mulți ani! Nu mai vreau mulți, am destui. Ce să mai fac mulți ani? Câți? Găsesc că 101 e larg suficient

Sensul ironiei cu care Neagu Djuvara își caracteriza viața în ziua în care marca primul an peste 100 e greu de contrazis. Diplomatul îndragostit de istorie nu s-a mulțumit niciodată doar s-o studieze și s-o scrie, a și trăit-o din plin.

Unde vreau să insist foarte mult este că nu am vrut nimic din ce mi s-a întâmplat în viață

N-a refuzat, cu toate acestea, nici o experiență. A luptat și a fost rănit în Al Doilea Război Mondial, a participat la negocieri esențiale pentru istoria României, a consiliat guverne în Africa, a avut chiar și o tentativă de a lucra în spionaj. Memoriile sale, „Amintiri din pribegie” se citesc ca un roman pasionant de aventuri și au devenit best-seller. La fel de populare sunt însă și cărțile sale istorice.

Istoria noastră, chiar cea scrisă de Iorga, e nițel cosmetizată. Și eu sunt împotriva acestui lucru. Istoria mea este foarte aproape de ceea ce cred că este adevărul

Opiniile lui Neagu Djuvara i-au contrariat pe mulți, dar spiritul său frust i-a cucerit în primul rând pe tineri. Lor le-a și dedicat cartea „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”. Boierul Djuvara, descendent din cele mai vechi familii muntenești și educat la Sorbonna, credea că și după căderea comunismului, România încă trăiește o dramă.

S-a răspândit ca o molimă, ca un foc de miriște pe toată țara. Se fură de la vlădică la opincă

Neagu Djuvara era mai degrabă amuzat că până la 73 de ani, când a revenit din exil, publicase doar 2 cărți, iar în România a scris peste 20. Și-a savurat până în ultima clipă popularitatea târzie, cu ironie fină și cu un strop de frivolitate care îl făceau inconfundabil.

Dumnezeu în august 1916 prevedea că va exista televiziune. Și atunci pruncul Neagu Djuvara, Dumnezeu a hotărât că ursitoarele să îi dea calitățile necesare ca să paseze la televiziune. Și ca mutră și ca voce. Și atunci mie televiziunea mi-a făcut reputația pe care o am acuma și de aceea am devenit popular

 

Omagiul  TVR 1

 

2016 // Garantat 100% cu Neagu Djuvara (@TVR1)

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Adio, Neagu Djuvara! Boierul istoriei României ne-a părăsit la 101 ani
A MURIT istoricul Neagu Djuvara, unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români. De la istorie şi diplomaţie la jurnalism şi sport, o personalitate complexă
Ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara, dezvăluite de nepoata care i-a stat alături
Neagu Djuvara, înmormântat duminică. Unde va fi depus și când are loc slujba de înhumare

Mircea Morariu: La moartea lui Neagu Djuvara
Adrian Cioroianu: Lunga tinereţe de intelectual ştrengar a lui Neagu Djuvara

pe FlacaraTV.md:

În 1941, Neagu Djuvara l-a ascultat plângând pe George Enescu, venise de la Tiraspol, de pe front
Istoricul Neagu Djuvara: „Pericolul major este în invazia musulmanilor, ne vor năpădi…”
Neagu Djuvara: „Este un fel de răzbunare a soartei împotriva acestor europeni care au vrut să colonizeze lumea întreagă”

 

 

Sursa material: TVR 1
Sursa foto: TVR 1 
Sursa video: TVR 1

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter