Alexandru Dorogan la TVM: „Nina Jovmir a trăit toată viața pe aripile muzicii, a fost o romantică…”


Astăzi, Duminică, 22 aprilie 2018, se împlinesc exact 40 de zile de când a plecat subit dintre noi Nina Jovmir, buna noastră colegă și prietenă de la Radio Moldova, firul vieții ei, de 66 de ani pământești, fiind tăiat la o clinică privată, în 14 martie 2018, imediat după o intervenție chirurgicală deloc complicată, de rutină… Nădăjduim că Dumnezeu va răsplăti cum știe El mai bine responsabilii de moartea stupidă – în plină forță de creație – a acestei distinse doamne cu suflet de artist…

Te rugăm și azi, Doamne Iisuse Hristoase, să primești sufletul Ninei noastre în Grădina Bucuriei nețărmurite, cu soare, flori, muzică îngerească, să ai grijă de ea, că om cuminte, bun, semănător de lumină a fost pentru poporul nostru trecut prin foc și sabie. Iertare, iertare, iertare pentru și nou adormita întru Înviere – Nina și pentru noi.

Născută la 4 iulie 1952, în satul Sireți, Strășeni, licențiată în Jurnalism, specializată în jurnalismul radiofonic, Nina Șargo Jovmir va rămâne mereu un nume de referință în istoria postului Național Radio Moldova, unde s-a angajat în 1976, dar și al jurnalismului Cultural, dar și în domeniul Artei muzicale din Moldova de Est, căci anume Muzica, toate genurile, a fost marea ei vocație și pasiune (absolvise și Colegiul Pedagogic din Călărași, cânta la vioară), promovând cu pricepere și multă, multă dragoste artiștii de pe ambele maluri ale Prutului și opera lor.

E o mare artă să știi, să poți face masele largi de radioascultători să înțeleagă, să îndrăgească muzica, inclusiv cea de Operă și Balet… Nina Jovmir a știut și a putut, fiind binecuvântată de Dumnezeu nu numai cu inteligență nativă, dar și cu o voce caldă, zâmbitoare, luminoasă, cu personalitate, căci un post public de radio anume prin asemenea voci se distinge de altele!

 

2-Nina Jovmir-carte de interviuri radio Moldova-2012-IMG_7583

 

În context, aș aminti doar emisiunile ei dedicate legendarei soprane Maria Cebotari, basarabeanca noastră refugiată după ocupația din 1940 în Germania și Austria, celebritate mondială în domeniul Operei și cinematografiei. Mulți s-au apucat să evoce personalitatea acestei Marii vrednice, dar puțini au reușit să-i simtă, să-i cuprindă opera-i profundă, măreață, precum a făcut-o Nina Jovmir la Radio Moldova. Am în arhiva mea doua dintre aceste emisiuni radiofonice, dedicate Mariei Cebotari, dăruite chiar de Nina în anul 2013, și le voi difuza, aici, pe platforma noastra panNațională Flacăra TV, o voi face cu mare tragere de inimă, or, de cercetarea vieții Mariei Cebotari sunt preocupată și eu de vreo două decenii și sper să-mi ajungă viață să-i pot dedica un film documentar d etoată frumusețea…

Odată cu plecarea Ninei Jovmir la cele veșnice, Radio Moldova rămâne mai sărac, mai trist nu știu cum… Emisiunile ei celebreArmoniile serii, Amintiri, nostalgii, Vocația – muzician, Pe aripile muzicii, O melodie cu parfum de amintiri ș.a. –  erau pentru ascultători, ca niște prietene, care mărturiseau și popularizau muzica de altădată, de calitate, interzisă în Basarabia după ocupația din 28 iunie 1940. Nina valorifica cu măiestrie această muzică românească veche, populară, ușoară, simfonică, oferind-o cu eleganță publicului larg și nu pentru a-l distra, ci pentru a-l educa, a-i altoi dragostea pentru valorile muzicale, literare autentice și pentru Neamul din care ne tragem rădăcinile. În acest sens, școala pedagogică, pe care Nina a absolvit-o în adolescență, i-a fost de real folos.

 

3-Nina Jovmir-carte de interviuri radio Moldova-2012-IMG_7567

 

6-Festivalul Doinei-volume coordonate de Nina Jovmir Radio Moldova-IMG_7706 - Copy

 

Despre meritele Ninei Jovmir în dezvoltarea Radio Moldova, despre firea ei luminoasă și romantică a vorbit zilele acestea și colegul Alexandru Dorogan, fost Director general al Radiodifuziunii Naționale, care este un mare iubitor de muzică, admirator firesc al emisiunilor Ninei Jovmir.

Din acest dialog de suflet al prezentatoarei Doina cu dl Alexandru Dorogan, realizat Duminică, 15 aprilie 2018, în cadrul emisiunii „Bună dimineața de weekend” de la Moldova 1 TV, aflăm multe, multe detalii despre activitatea colegei Nina Jovmir, inclusiv despre aptitudinile ei de coordinator al celor două prețioase Colecții de CD-uri (fiecare având patru CD-uri): Radio Moldova OCTOGENAR și Maria Bieșu, un zâmbet luminos pe chipul Neamului, precum și de nervul ei de organizator al celor trei Ediții ale Festivalului Doinei, desfășurate de Radio Moldova între anii 2012-2014, care au culminat cu trei volume tipărite și CD-uri anexate, prin care au fost valorificate și conservate Doinele străbune sau cântecele doinite, care se mai păstrează în Moldova de Est (a se vedea foto anexate acestui omagiu).

O muncă titanică! O comoară, care va rămâne pentru totdeauna în Istoria Radio Moldova și a Muzicii Naționale!

 

7-Radio Moldova-CD-uri create de Nina Jovmir-IMG_7630

 

Să urmărim împreună acest dialog deosebit de emoționant și, în această zi semnificativă, în care Nina Jovmir intră în dimensiunea Vieții fără de moarte, să-i trimitem gând de lumină și recunoștință adâncă pentru numele și faptele bune lăsate aici, pe pământ.

Lumină din Lumină sufletului Ninei Jovmir, Hristos a Înviat!

 

4-Jovmir Nina evocata de Alexandru Dorogan la TVM-15 apr 2018
5-Jovmir Nina evocata de Alexandru Dorogan la TVM-15 apr. 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Moldova 1 TV: Doina în dialog cu radiojurnalistul Alexandru Dorogan, producător Alina Matei // 15 aprilie 2018

 

 

Pentru o mai bună vizualizare a imaginilor faceți click pe fiece foto

  8-Nina Jovmir-carte de interviuri radio Moldova-2012-IMG_7687 - Copy
 
9-Nina Jovmir-carte de interviuri radio Moldova-2012-IMG_7575 - Copy

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dialoguri la Focul din Vatră: Nina Jovmir – Emil Loteanu
Festivalul Doinei are continuitate, Radio Moldova a lansat azi al treilea volum „Doina: Identitate, destin, valorificare”
Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus

ADIO, distinsă doamnă Nina Jovmir de la Radio Moldova! // Reportaje Radio şi TV de la funeralii

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa foto: capturi video și Luminiţa Dumbrăveanu
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Alexandru Dorogan la TVM: „Nina Jovmir a trăit toată viața pe aripile muzicii, a fost o romanti… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter