Festivalul Doinei are continuitate, Radio Moldova a lansat azi al treilea volum „Doina: Identitate, destin, valorificare”


Postul public Radio Moldova a lansat astăzi, 15 aprilie, culegerea „Doina: Identitate, destin, valorificare”, ediţia a treia. Carte este însoţită şi de un CD cu înregistrările doinelor prezentate în cadrul ultimului concurs. La eveniment au participat specialişti în domeniu şi jurnalişti pasionaţi de folclorul autentic.

Alexandru Dorogan, directorul postului Național Radio Moldova s-a arătat bucuros că prezentarea celei de-a treia ediții a cărții are loc pentru prima dată în Săptămâna Luminată. „Este pentru prima dată când noi venim cu un rezultat al Festivalului Doinei atât de rapid. Mulțumesc tuturor celor care au dat curs invitației noastre, celor care au participat, au muncit și au contribuit la realizare”, a spus directorul Radiodifuziunii.

Inițiatorul, dar și directorul proiectului, Alexandru Dorogan, a specificat că Festivalul are multe componente importante. „Nu este doar un concurs, este și o căutare a identității noastră, a doinei noastre, pe care cumva am pierdut-o… Pentru Radio Moldova acest Festival înseamnă și promovare, odată ce și-a asumat această obligație de a desfășura, organiza Festivalul, pe tot parcursul anului, Radio Moldova are rubrici de promovare și de căutare a doinei și acesta este cel mai important element”, a conchis directorul Radio Moldova.

 

Radio Moldov-lansare Cartea Doini editi 3-15parilie2015

Tudor Colac, Constantin Rusnac, Alexandru Dorogan, Victor Ghilaș, Radio Moldova, 15 aprilie 2015

 

Compozitorul Constantin Rusnac, secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, a susținut ideea din start și, în perioada dată, a fost președintele juriului Festivalului Doinei. „Este un eveniment foarte frumos care ne demonstrează că dacă este dorință, putem face chiar dacă nu există bani. Doina este un gen foarte specific, intim, pentru că anume în doină țăranul nostru își deapănă toate durerile sie însuși și nu iubește ca cineva să-l asculte dintr-o parte”, a conchis Constantin Rusnac.

Amintim că Festivalul Doinei se desfășoară din octombrie 2012 și are drept scop identificarea, înregistrarea, tezaurizarea, valorificarea repertoriului doinelor autentice.

Materialele celor trei ediţii ale Festivalului au fost editate în culegerile: „La vatra doinelor”, ediția I, îngrijită de Tudor Colac, doctor în filologie, folclorist, și „Doina: Identitate, destin, valorificare”, edițiile a doua și a treia, alcătuitor Victor Ghilaș, doctor în studiul artelor, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM.

Evenimentul este organizat în cooperare cu Ministerul Culturii, Comisia Naţională pentru UNESCO, Uniunea Muzicienilor, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM.

 

 

Sursa material: AUDIO Radio Moldova

Sursa foto: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter