Ziua Armatei Române marcată și pe plaiurile Basarabiei!


În satul Nemțeni, r. Hâncești, din R. Moldova a avut loc sfințirea Cimitirului de Onoare al Eroilor Armatei Române.

Ceremonia de cinstire a ostașilor Neamului a avut loc joi, 24 octombrie 2019, cu prilejul Zilei Armatei Române.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud împreună cu o seamă de părinți din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

La eveniment au participat Ambasadorul României la Chișinău, Danieil Ioniță, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi oaspeţi de pe ambele maluri ale Prutului.

Episcopul Veniamin a mărturisit în cuvântul său că are emoţii mari de fiecare dată când păşeşte într-un cimitir al eroilor, pentru că „acolo odihnesc frații noștri care au mers ca să apere țara, credința și neamul”.

Ierarhul s-a rugat lui Dumnezeu „să ne dea putere” pentru a fi asemenea înaintaşilor: demni, responsabili şi cu respect față de valorile neamului și ale Bisericii.

Potrivit Agenției de știri Basilica de la București, Cimitirul de Onoare Românesc adăposteşte rămăşiţele a 82 de eroi români. Ei au căzut la datorie în perioada 22 iunie – 4 august 1941 în zona localităţilor Cotul Morii, Obilenii Noi şi Sărăteni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

Ziua Armatei Române a fost marcată astăzi, 25 octombrie 2019, și la Complexul Memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău (în reconstrucție), ceremonia de cinstire a ostașilor români și a celor de alte etnii căzuți pe câmpurile de luptă ale celor doua Războaie Mondiale fiind organizată de Ambasada României în R. Moldova și Mitropolia Basarabiei în frunte cu ÎPS Părinte Petru. Și-au prezentat onorul și militari ai Armatei Naţionale, studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din Chișinău, veterani ai Armatei Romane.

Flacăra TV precizează că Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost vizitat în anul 1942 de Regele Mihai I al României împreună cu mama sa, Elena, readusă și reînhumată în România pe 18-19 octombrie 2019 la Curtea de Argeș, alături de Regele Mihai I, născut în această zi încărcată de simboluri – 25 octombrie, anul 1921.

 

 

 

 

Reportajul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV de la

Complexul Memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău  // 25 oct. 2019

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Satul Nemțeni // GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: Ziua de astăzi este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul

Chișinău // GALERIE FOTO | Ziua Armatei Române, marcată și în R.Moldova. „Suntem și noi români și cum să nu comemorăm ostașii care și-au dat viața pentru apărarea Țării?”

 

„Vulturul” înălțat la 1938 în Cimitirul Eroilor din Ismail a fost restabilit de autoritățile locale

 

Eroii Armatei Române au fost cinstiți și-n acest an la Cimitirul de Onoare de la Țiganca

Reportaje TVM şi TVR: Eroii Armatei Române cinstiţi la Chişinău, Feștelița, Cania şi Țiganca

Glorie Armatei Române. Eroii Neamului au fost cinstiţi şi în sudul R. Moldova, la Cania şi Ţiganca

Ostaşii români căzuţi pentru dezrobirea Basarabiei cinstiţi la Micleuşeni, Străşeni

 

De Ziua Eroilor// Veta Ghimpu Munteanu: „Hai, hai, munţi Carpaţi” (luptele de la Ţiganca ‘41)

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: Episcopia Basarabiei de Sud / arhive istorice

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter