De Ziua Eroilor// Veta Ghimpu Munteanu: „Hai, hai, munţi Carpaţi” (luptele de la Ţiganca ‘41)

E dublă sărbătoare pentru creştinii români: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor.

Să ne cinstim de-a pururea eroii şi martirii Neamului, care au luptat pentru Libertatea noastră şi pentru neatârnarea Ţării, fie că au fost împuşcaţi de nkvd, deportaţi, înfometaţi, fie că au fost omorâţi pe câmpul de luptă al războaielor sângeroase din ultimele două secole.

Cântecul Hai, hai, munţi Carpaţi, interpretat de artista Veta Ghimpu Munteanu, este ca o lumânare purificatoare pentru sufletul acestui Neam, care a cunoscut, de-a lungul istoriei, mai mult Plânsul decât Dorul, despre care scria cu durere Dumitru Matcovschi.

Cântecul este închinat ostaşilor români căzuţi în luptele crâncene duse, în iunie-iulie 1941, pe Valea Ţiganca (pe Prut, zona de sud a R. Moldova), unde – cântă Veta – sângele curgea ca apa

 

La rubrica Muzica Neamului, să ascultăm acest cântec cu subiect istoric, interpretat cu mult suflet şi dăruire de colega noastră, Veta Ghimpu Munteanu de la Radio Moldova, interpretă de muzică populară şi uşoară, folcloristă, membră a renumitului ansamblu Tălăncuţa, despre care puteţi afla şi alte detalii AICI, în prezentarea făcută de Crăciun.

 

Hai, hai, munţi Carpaţi,

Plângeţi voi şi lăcrimaţi,

Dar de mine nu uitati…

 

Să nu-i uităm NICIODATĂ!

Lumină Lină martirilor şi eroilor Neamului românesc.

 

Tiganca-cimitirul 1941-1942-ostasii romani inmormaneaza eroii

 

Harta cimitir Tiganca-emaus.md

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Angela Guţu / www.gid-romania.com / www.emaus.md  

Sursa audio: arhiva Veta Ghimpu Munteanu