Tamara Buciuceanu Botez: „În Basarabia, tata și mama ne-au educat în spiritul cinstei și demnității…”


Să ne amintim mereu cu drag de „Doamna comediei românești”, actrița Tamara Buciuceanu Botez, născută la Tighina, în 10 august 1929, trecută la cele veșnice pe 15 octombrie 2019, la București.

Credem că nu există basarabean care să nu o fi îndrăgit de la micul ecran pe Tamara Buciuceanu Botez, această fiică vrednică a Basarabiei, artistă cu Har de la Dumnezeu, care ne-a reprezentat cu cinste și demnitate în Arta Românească de Aur, dăruindu-i 64 de ani din viața ei, 1500 de roluri în teatru, film, tv.

Ne-o amintim mereu blîndă, luminoasă, zîmbind, făcînd haz de necaz, deși destinul Tamarei Buciuceanu Botez a fost unul dramatic, plin ochi de jale și suferință, întreaga sa familie fiind nevoită să lase totul și să se refugieze în România după ocupația sovietică din 28 iunie 1940, la fel ca și familiile celebrilor actori Stela Popescu (Orhei), Iurie Darie (Soroca), trecuți și ei la Domnul.

În semn de adîncă recunoștință pentru prodigioasa activitate artistică și viața-i trăită cu fruntea sus, cu rost, cu dragoste nețărmurită de spectator și de Neam, valorificăm un moment deosebit din biografia distinsei actrițe Tamara Buciuceanu Botez, care a avut loc în anul 2016.

La 30 iunie 2016, legendarelor artiste născute în Basarabia, Tamara Buciuceanu Botez și Stela Popescu, le-a fost înmînată distincția de stat „Artist al Poporuluioferită, pe 9 iunie, prin decretul Președintelui R. Moldova Nicolae Timofti.

Ceremonia de înmînare a titlului onorific „Artist al Poporului” a avut loc la Ambasada R. Moldova în București, acest gest de recunoștință de la baștină emoționîndu-le profund…

 

 

 

Cu acest prilej, în incinta Ambasadei R. Moldova, corespondenta TVR a solicitat celor două mari artiste interviuri despre copilăria lor din Basarabia și despre semnul de apreciere venit dinspre Chișinău.

În clipul video alăturat am montat pentru dvs mai întîi interviul cu Tamara Buciuceanu Botez, apoi reportajul realizat pentru știrile TVR din acea seară.

Desprindem din acest expres-interviu trei gînduri sincere, înțelepte, pline de lumină:

„Sînt româncă, îmi iubesc Țara și Neamul!”

 „Am avut o copilărie frumoasă în Basarabia, tata și mama ne-au educat în spiritul cinstei și demnității, să știți că asta m-a condus toată viața!”

 „Așa e viața, nu putem fi nemuritori…”

 

Așa e viața … pămîntească.

Lumină din Lumină sufletului bucuros de Frumos al artistei Tamara Buciuceanu Botez

 

 

 

 

Tamara Buciuceanu Botez – In Memoriam (Clip omagial cu secvențe din filme) // 17 oct. 2019

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

A murit Tamara Buciuceanu Botez. Actriţa avea 90 de ani şi era internată în stare gravă la Spitalul Elias

Tamara Buciuceanu-Botez refugiată în propria țară: „Stăteam pe niște saltele din foi de porumb. Aveam fiecare doar câte o haină…”

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, condusă pe ultimul drum

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a fost înmormântată cu onoruri militare. „A fost o lumină într-o lume gri, urâtă, plină de ură“ GALERIE FOTO

 

Stela Popescu și Tamara Buciuceanu-Botez sunt de azi Artiste ale Poporului din R. Moldova

Actriţei Stela Popescu i se împlinește visul – se întoarce Acasă, în Basarabia ei natală!

Legendarul actor Florin Piersic este de astăzi Artist al Poporului din R. Moldova

Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Timofti 

Președintele Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul de Onoare” interpretei de muzică populară din România, Irina Loghin

 

S-a stins STEAua noastră basarabeană, STELA Popescu

Adio, Stela Popescu! Artista Poporului a fost înmormântată azi la Cernica, cu onoruri militare

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video

Sursa video: TVR Antena TV / Alexandru Catrina

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter