Integrare în UE cu demnitate! „Dimitrie Cantemir, rușii și Uniunea Europeană”


La 11 iulie 1714, savantul și domnul Moldovei Dimitrie Cantemir este primul român și cetățean al Rusiei ales membru de onoare al Academiei din Berlin.

Dimitrie Cantemir, rușii și Uniunea Europeană

O butadă cunoscută (sper) până și de cei care nu au absolvit bacalaureatul spune că „cei care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să îl repete”. 

De vreo douăzeci de ani ne-am obișnuit să vorbim despre Europa, despre UE, despre vocația noastră europeana. O fi europeană, dar poate doar geografic, din moment ce nu putem să ne asumăm trecutul cu bunele și relele sale.

Unul dintre cei mai mari cărturari pe care i-a dat vreodată aceste plaiuri, uitat într-un mod absolut nedemn, ca să nu spun jenant, este Dimitrie Cantemir. Iar în loc să ne lăudăm cu el, să-i facem statui, să le scoatem cu el ochii europenilor – scuzați expresia – îl aruncăm la groapa uitării. Doamna prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, rector al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” a avut o idee grozavă. A organizat un simpozion științific internațional închinat lui Dimitrie Cantemir. Cu siguranță și o spun cu mâna pe inimă nu a făcut-o doar pentru că universitatea pe care o conduce poartă numele ilustrului geniu. Ei bine, se împlinesc 300 de ani de la alegerea cărturarului român ca membru al Academiei din Berlin. Un moment înâlțător. Nu ne-am săturat că suntem făcuți cetățeni de mâna a doua, barbari? Iată că un strălucit român, acum 300 de ani, era invitat, repet invitat, să devină membru al Academiei din Berlin.

Pe bună dreptate publicistul Răzvan Codrescu scria că Dimitrie Cantemir reprezintă primul nostru certificat de europenitate”, iar noi folosim acest certificat ca pe o hârtie de closet!

Pentru că tot veni vorba de Dimitrie Cantemir trebuie să spunem că NS Govora, un istoric al exilului absolut încântător, susținea că „din punct de vedere politic Cantemir a fost o catastrofă”. Rusofob, prin pricini oarecum firești după 23 august 1944, NS Govora susținea că alianța cu Petru cel Mare, precum și refugiul său în Rusia a fost o alegere greșită. Poate în zilele noastre, da, cu siguranță, dar atunci avea de ales între Imperiul Otoman și creștinătate. Că rusul ne iubește la nebunie, ne-ar strânge în brațe până ne-ar crăpa șira spinării este deja o altă poveste… Ține de geopolitica actuală. În acel moment, Dimitrie Cantemir, prinț creștin a ales ce trebuia, iar faptul că Petru cel Mare a refuzat să-l extrădeze, chiar cu prețul pierderii a jumătate din Rusia europeană, spune multe despre valoarea voievodului român. Dar și a ce însemna cuvântul dat pe vremuri!

 

Florian Bichir
12 iulie 2014

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Flacăra Film – 100 români celebri născuţi în Moldova: „Dimitrie Cantemir”

Flacăra Film – 100 români celebri născuţi în Moldova: „Antioh Cantemir”

 

Flacăra Film, PRIMUL cineCLIP: „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie” – în 6.22 minute

Filmul „Dimitrie Cantemir” de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul principal

 

PREMIERĂ la Chişinău: filmul „Dimitrie Cantemir” din serialul „100 români celebri născuţi în Moldova”, realizat de Flacara Film

PREMIERĂ la Bălți a filmului Flacăra – „Dimitrie Cantemir”, alături de Gheorghe Zamfir, în spectacolul „Creștini în Europa”

PREMIERA filmului „D. Cantemir” şi la Cimişlia, alături de Orchestra „Folclor”, P. Neamţu, E. Doga, V. Şeicaru…

PREMIERĂ la Cernăuţi: filmul Flacăra – „D. Cantemir” şi recital: T.Ungureanu, M. Iliuţ, M. Stoianov, N. Furdui Iancu

 

 

Sursa material: EVZ.ro

Sursa foto: arhivă istorică

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Nicu Alifantis – „O, rămîi…”, versuri de Mihai Eminescu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter