Încă o versiune admirabilă a „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus


La 6 iunie 1883 am pierdut un om de geniu al culturii şi spiritualităţii româneşti, compozitorul Ciprian Porumbescu, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu din Bucovina, pe creştetul căruia a pus mîna Însuşi Dumnezeu.

Avea doar 29 ani… dar lăsa în urmă o operă nemuritoare – expresie fericită în muzică a sufletului, fiinţei întregului Neam românesc, cu bucuriile şi dramele sale.

Am acasă un CD (Electrecord – foto) cu muzica lui Ciprian Porumbescu, dăruit prin 1998 de Guvernul României, pe care îl păstrz ca pe ochii din cap, îl ascult periodic şi mi se face mai uşor pe suflet, prind la puteri, ma reconfortez. Muzica lui dumnezeiască mă duce imediat cu gîndul la Istoria noastră, la munţii Carpaţi, la Moldova ca plai/rai binecuvîntat şi la alţi doi genii ai Naţiunii, care au murit tineri, dar care ne-au lăsat drept moştenire adevărate capodopere ce vor străbate secole şi milenii de-acum încolo.

 

Ciprian Porumbescu CD 1995-400pxE vorba de Poetul poeţilor Mihai Eminescu, co-pămînteanul de la Botoşani, prieten al compozitorului sucevean Ciprian Porumbescu, cu care se cunoscuse la Sfînta Mănăstire Putna, – plecat în lumea celor Drepţi la 39 ani, şi de preotul poet Alexei Mateevici din Basarabia, care, la fel ca şi Porumbescu, a trăit numai 29 de ani, dar a reuşit să înveşnicească Limba Română ca nimeni altul, lăsîndu-ne nouă, Basarabenilor şi un testament spiritual extrem de preţios, valabil pentru toţi românii.

Toţi trei îmi apar pe ecranul memoriei istorice ca o trinitate a Credinţei, Bunătăţii şi Măreţiei Neamului nostru, mai cu seamă atunci cînd ascult celebra Baladă de Ciprian Porumbescu, care este şi autorul celebrelor cîntece patriotice Pe-al nostru steag e scris Unire şi Trei culori.

De-a lungul anilor, am publicat aici, pe Flacăra TV, trei versiuni ale acestei capodopere muzicale – Balada clasică, model, Balada-vocaliză în interpretarea artistei de jazz Aura Urziceanu și pe cea mai cunoscută în Basarabia și nordul Bucovinei interpretată de virtuozul violonist Serghei Lunchevici, numele căruia îl poartă Filarmonica Națională de la Chișinău.

 

Amadeus-formtie cvartet Romania-400pxAstăzi, 6 iunie, întru cinstirea vrednicului compozitor Ciprian Porumbescu, dar şi a poeţilor Neamului Mihai Eminescu şi Alexei Mateevici, vă invit să ascultaţi Balada într-o nouă versiune instrumentală, cea a cvartetului de fete Amadeus din România. În mod firesc, este o viziune modernă atît ca aranjament, cît şi ca instrumente muzicale utilizate, pe care o consider reuşită, ba chiar admirabilă, v-o recomand din toată inima şi n-am nicio îndoială că o veţi îndrăgi şi dvs.

Această versiune stilizată a Baladei mi-a dăruit-o cîndva buna noastră colegă Nina Jovmir de la Radio Moldova, Redacția Muzică, plecată și ea la Hristos, la Ciprian, Mihai, Alexei, Grigore, Leonida, DumitruLumină Lină

 

Audiţie plăcută!

Luminița Dumbrăveanu

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ciprian Porumbescu – „Balada”

Ciprian Porumbescu: „Balada”, vocaliză de Aura Urziceanu

Serghei Lunchevici – BALADA de Ciprian Porumbescu // arhivă video 1975

 

Ciprian Porumbescu – „Crai nou”, 135 de ani de la premiera operetei româneşti 

La Boian, Cernăuți, a fost inaugurat bustul preotului Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului de geniu

„Balada lui Ciprian şi vioara lui Stradivari…”, poemCLIP dedicat lui Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu 

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: blog Libris / Amadeus

Sursa audio: colecţia Ninei Jovmir

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter