Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus


La 6 iunie 1883 am pierdut un om de geniu al culturii şi spiritualităţii româneşti, compozitorul Ciprian Porumbescu, fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu din Bucovina, pe creştetul căruia a pus mâna Însuşi Dumnezeu.

Avea doar 29 ani… dar lăsa în urmă o operă nemuritoare – expresie fericită în muzică a sufletului, fiinţei întregului Neam românesc, cu bucuriile şi dramele lui.

Am acasă un CD (Electrecord – foto) cu muzica lui Ciprian Porumbescu, dăruit prin 1998 de Guvernul României, pe care îl păstrz ca pe ochii din cap, îl ascult periodic şi mi se face mai uşor pe suflet, prind la puteri, ma reconfortez. Muzica lui dumnezeiască mă duce imediat cu gândul la Istoria noastră, la munţii Carpaţi, la Moldova ca plai/rai binecuvântat şi la alţi doi genii ai Naţiunii, care au murit tineri, dar care ne-au lăsat drept moştenire adevărate capodopere ce vor străbate secole şi milenii de-acum încolo.

Ciprian Porumbescu CD 1995-400pxE vorba de Poetul poeţilor Mihai Eminescu, co-pământeanul de la Botoşani, prieten al compozitorului sucevean Ciprian Porumbescu, cu care se cunoscuse la Sfânta Mănăstire Putna, – plecat în lumea celor Drepţi la 39 ani, şi de preotul-poet Alexei Mateevici din Basarabia, care, la fel ca şi Porumbscu, a trăit numai 29 de ani, dar a reuşit să înveşnicească Limba Română ca nimeni altul, lăsându-ne nouă, Basarabenilor şi un testament spiritual extrem de preţios, valabil pentru toţi românii.

Toţi trei îmi apar pe ecranul memoriei istorice ca o trinitate a credinţei, bunătăţii şi măreţiei Neamului nostru, mai cu seamă atunci când ascult celebra Baladă de Ciprian Porumbescu, care este şi autorul cântecelor patriotice Pe-al nostru steag e scris Unire şi Trei culori.

Am publicat aici, pe Flacăra TV, două versiuni ale acestei capodopere muzicale – Balada clasică, originală, şi Balada-vocaliză în interpretarea renumitei artiste Aura Urziceanu.

 

Amadeus-formtie cvartet Romania-400pxAstăzi, 6 iunie, întru cinstirea vrednicului compozitor Ciprian Porumbescu, dar şi a poeţilor Neamului, Mihai Eminescu şi Alexei Mateevici, vă invit să ascultaţi Balada într-o nouă versiune instrumentală, cea a cvartetului de fete Amadeus din România. În mod firesc, este o viziune modernă atât ca aranjament, cât şi ca instrumente muzicale utilizate, pe care o consider reuşită, ba chiar admirabilă, v-o recomand din toată inima şi n-am nicio îndoială că o veţi îndrăgi şi dvs.

Difuzarea acestei versiuni stilizate a Baladei lui Ciprian Porumbescu nu este o întâmplare, ne-am pregătit din timp de data memorabilă de astăzi împreună cu colega Nina Jovmir, cunoscuta prezentatoare de la Radio Moldova, care vă alintă sufletul în fiece zi cu emisiuni elevate şi delicii muzicale. Îi mulţumesc mult şi pe această cale, că – după o căutare de mai bine de o săptămână – a găsit această înregistrare în arhiva sa personală.

Împreună cu dna Nina Jovmir, vă vom pregăti şi alte bijuterii muzicale româneşti la rubrica Muzica Neamului.

Audiţie plăcută!

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ciprian Porumbescu – „Crai nou”, 135 de ani de la premiera operetei româneşti 

„Balada lui Ciprian şi vioara lui Stradivari…”, poemCLIP dedicat lui Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: TVH / blog Libris / Amadeus

Sursa audio: colecţia Ninei Jovmir

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus […]

  2. […] fel ca şi genialul compozitor Ciprian Porumbescu, părintele Alexei Mateevici a trăit numai 29 de ani, dar ne-a lăsat moştenire adevărate comori […]

  3. […] Dialoguri la Focul din Vatră: Nina Jovmir – Emil Loteanu Festivalul Doinei are continuitate, Radio Moldova a lansat azi al treilea volum „Doina: Identitate, destin, valorificare” Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus […]

  4. […] Film / Luminiţa Dumbrăveanu Sursa foto: capturi din filmul „Iubirile lui Mihai Volontir” și Luminița Dumbrăveanu Sursa audio: Radio Moldova / Nina […]

  5. […] Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter