TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va realiza 10 filme noi


Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” a lansat un studiou de producţie a filmelor documentare, care va funcţiona în cadrul Departamentului TeleFilm-ChişinăuAstfel, activitatea „TeleFilm-Chişinău”, studiou care apăruse odată cu Televiziunea Naţională în anii 1958-1959, a fost reluată. Proiectul este susţinut de partenerii europeni.

„Istoria „TeleFilm-Chișinău” a început demult, odată cu lansarea televiziunii moldovenești, căci așa se spunea atunci. Astăzi, cu suportul Uniunii Europene și a Consiliului Europei, avem din onoarea să relansăm un studiou frumos de film documentar cu denumirea „TeleFilm-Chișinău”. Vreau să vă urez mult succes și idei creative în ceea ce veți face în continuare”, a declarat președinta IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu.

„La anul vom face 60 de ani. Vom încerca să ne ridicăm măcar pe aproape la înălțimea înaintașilor noștri, care au înființat acest studiou. În anul 1987 în acest studio au lucrat 94 de angajați și au făcut 18 filme. Noi avem un proiect foarte ambițios. Am doar câțiva colegi care sunt angajați, dar ei sunt oameni orchestră – noi filmăm, noi montăm”, a declarat directorul noului departament „TeleFilm – Chișinău”, jurnalistul Mircea Surdu.

Abia redeschis, având o echipă mică la număr, dar compusă din profesioniști, formați pe platourile Televiziunii Naționale, studioul „TeleFilm-Chișinău” a pus în valoare deja două idei de filme documentare. Acestea vor fi lansate în scurt timp.

Prezent la evenimentul de lansare oficială a studioului „TeleFilm-Chișinău”, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a menționat importanța acestui studiou de creație pentru dezvoltarea și protejarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

„Este important să lăsăm și pentru cei care vin după noi o memorie despre realitatea noastră, așa cum este ea cu adevărat. Mă bucur foarte mult că deja sunt gata câteva dintre filmele documentare, care urmează a fi prezentate în scurt timp audienței din Republica Moldova. Cu o deosebită plăcere mă voi uita la aceste filme, precum și la toate celelalte filmele care urmează a fi produse în acest studio cu echipamentul acum modern”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

 

20-02-2018-TeleFilm Chisinau relansat la TRM-trio

Olga Bordeianu, președinte al „Teleradio-Moldova”, Peter Michalko, Ambasador al UE in Moldova, si Mircea Surdu, director al TeleFilm Chisinau

 

„Realizarea acestui proiect este posibilă întâi de toate datorită deschiderii Companiei „Teleradio-Moldova” și dăruirii echipei „TeleFilm-Chișinău” și, nu în ultimul rând, datorită asistenței oferite de UE și Consiliul Europei. Îmi amintesc acum trei ani, când făceam analiza necesităților Companiei, am constat că Compania de fapt realizează sporadic filme documentare, care sunt o sursă de informare obiectivă, care arată realitățile așa cum sunt ele, fără ficțiune”, a declarat reprezentantul Consiliului Europei, Dumitru Lazur.

În 2018 echipa își planifică să realizeze zece filme, cel puțin șase vor fi finanțate de UE și Consiliul Europei în cadrul proiectului „Promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova”. 

Studioul „TeleFilm-Chișinău” se declară deschis pentru toți oamenii de creație. În special echipa invită la cooperare tinerii jurnaliști, care își doresc să facă filme documentare.

 

20-02-2018-TeleFilm Chisinau relansat la TRM-grup

Echipa: Mircea Surdu, Diana Donica, Eugen Popovici, Leonid Melnic, alaturi (mijloc) – Olga Bordeianu, presedinte al IPNA „Teleradio-Moldova” si Dumitru Lazur, reprezentant al of. Consiliului Europei in RM

 

„TeleFilm – Chișinău” a fost fondat în anul 1959, fiind o Asociație de creație, producătoare de filme artistice, documentare si filme-concert. De aici s-au lansat în lumea cinematografiei numeroși regizori, scenariști. La „TeleFilm-Chișinău”, în anul 1986, renumitul regizor Emil Loteanu a realizat filmul „Luceafărul”.
 

 

Reportajul jurnalistei Victoria Dorgan pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„TeleFilm – Chişinău” îşi relansează activitatea

 

 

Sursa material: știri TRM.md / Cornelia Stefoglu
Sursa foto: TRM.md
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va r… […]

  2. […] TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va r… […]

  3. […] TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va r… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter