„Slovacia mea”, un nou documentar lansat de „TeleFilm Chişinău” cu sprijinul UE și CoE


Au văzut Slovacia prin ochii Svetlanei Bellova, o moldoveancă stabilită acolo de aproape 30 de ani.

TeleFilm Chişinău a lansat un nou documentar.

Documentarul „Slovacia mea” o surprinde pe protagonistă străbătând ţara sa adoptivă de la est la vest.

„Mi-au rămas prieteni, mai am rude acolo şi când merg în Moldova, mereu am vrut să întâlnesc puţinii prieteni care mi-au rămas”, a declarat Svetlana Bellova.

Svetlana Bellova a părăsit Moldova de dragul unui tânăr slovac care i-a devenit soţ. Povestea ei este şi a Slovaciei, a unei tranziţii post-comuniste de succes. Ea şi-a creat acolo o familie frumoasă, iar asta a făcut-o să se gândească mai mult atunci când i s-a propus să devină protagonista unui film documentar.

„Fiecare dintre dumneavoastră are un lăcaş al său, unde merge acasă, în familia sa, unde îşi trăieşte viaţa în cotidianul zilnic. De aceea atunci când deschizi o uşă a acestui lăcaş, întotdeauna rişti să devii vulnerabil: tu sau membrii familiei tale. Dar până la urmă copii m-au încurajat, mi-au spus: mămica locuieşti aici de aproape 30 de ani cine altul o să prezinte Slovacia, pe care o cunoşti”, a povestit protagonista.

 

 

Ambasadorului slovac al UE în Moldova, Peter Michalko, i-a plăcut reîntâlnirea cu patria sa, chiar şi pe un ecran de cinema.

„Pentru mine, ca diplomat care trăieşte în altă ţară, o parte destul de mare a vieţii, acest film m-a adus acasă. Slovacia a trecut printr-un proces de reforme destul de adânc, destul de complex, dar astăzi este o ţară prosperă unde oamenii îşi văd viitorul”, a declarat Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Foştii colegi de facultate ai Svetlanei au fost bucuroşi s-o revadă la Chişinău.

„Am fost colege de grupă cu Svetlana Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, atunci ea nu era Bellova, ci Svetlana Şopron. Acum, de când Svetlana a plecat, chiar îi simţeam dorul mare”, mărturisește profesor universitar Alexandra Gherasim.

 „Ea mi-a fost colegă de universitate cândva, când eram noi tineri şi într-adevăr a fost o surpriză pentru mine, mă bucur că este tânără, frumoasă”, ne-a spus cunoscutul jurnalist și scriitor Gheorghe Budeanu.

Echipa de filmare – Mircea Surdu, Leonid Melnic, Eugeniu Popovici – a avut la dispoziţie patru zile şi patru nopţi pentru a străbate în lung şi-n lat Slovacia.

„A fost pe cât de interesant, pe atât de complicat, pentru că tot timpul filmările au fost în tempoul ăsta super rapid. Epuizează, dar la urmă tot timpul speri să-ţi iasă un produs bun”, a povestit operatorul Eugen Popovici.

Studioul „TeleFilm Chişinău” a fost redeschis cu suportul financiar al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei.

 

 Reportaj Moldova 1 TV

 

 

 
Documentarul „Slovacia mea”, cu Svetlana Bellova

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Povestea Svetlanei Bellova, originară din R. Moldova, care și-a clădit un viitor european în Slovacia, țara Ambasadorului UE la Chișinău: Documentar marca Studioul „Telefilm Chișinău”

TRM a relansat azi Studioul de filme documentare „TeleFilm – Chişinău”, care, în 2018, va realiza 10 filme noi

 

Sofia Rotaru cântă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, 1974

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

 

 

Sursa material: TRM.md

Sursa foto: TeleFilm Chişinău și Ziarul Național

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] „Slovacia mea”, un nou documentar lansat de „TeleFilm Chişinău” cu sprijinul UE și CoE […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter