Lecția de Demnitate a prof. Ion Melniciuc… Interviu realizat de discipola sa, Larisa Verdeș // Radio Moldova


„Dle profesor Ion Melniciuc, vă mulţumim pentru Lecţia de Demnitate, pe care ne-o predaţi de 50 de ani!” – astfel se încheie acest frumos interviu al scriitoarei Larisa Verdeş, fostă studentă, discipolă, devenită în timp şi rudă prin alianţă a distinsului profesor de la Universitatea de Stat din Moldova, Ion Melniciuc, semănător de lumină a Cunoștințelor, unul dintre giganții ligvisticii Naționale, originari din Basarabia, urmaș demn și coleg al mult regretaților savanți: Eugeniu Coșeriu, Valentin Mândâcanu, Ion DumeniucNicolae CorlăteanuAnatol CiobanuSilviu BerejanGheorghe Dodiță, Ion Osadcenco ș.a.

Dar iată că miercuri, 16 august 2017, Lecția s-a înterupt pe neașteptate, mult înainte de a suna clopoțelul… Dascălul Ion Melniciuc a scris MULȚUMESC! pe tablă, a deschis ușile ca pe-o carte și a plecat tăcut, grăbit din aula universitară și astei lumi…

În aceste zile auguste deplângem plecarea dintre noi a lingvistului și scriitorului Ion Melniciuc, Om drept (precum i-a fost și ținuta, și mersul plin de bărbășie), luptător fervent pentru Libertatea Neamului, misionar ales să promoveze în mase – la catedră, Radio și TV – Limba Română, pe care a slujit-o neclintit, cu dedicație întreaga-i viață.

 

24-03-2017-Prof Ion Melniciuc doctor in filologie la Radio Moldova-foto trm-md

 

În luna martie 2017, colega Larisa Verdeș mi-a spus cu tristețe că iubitul nostru profesor are probleme grave de sănătate, de care el însuși încă nu știe… Atunci, de ziua nașterii prof. Ion Melniciuc – 24 martie, pentru a-l bucura și a-i ridica moralul am schițat această felicitare cu elemente de apreciere, în care am ținut neapărat să evidențiem unul dintre cele mai mari merite ale sale în istoria recentă a Moldovei de Est, a renașterii și dăinuirii Limbii Române în general:

Prof. univ. Ion Melniciuc este considerat, pe bună dreptate, unul dintre lingviștii de referință din Basarabia postbelică, care au pregătit decenii în șir oastea moldovenilor redeșteptați pentru înfăptuirea victorilor cruciale ale Mișcării de Eliberare Națională din 1988-1991, cea mai mare dintre acestea fiind, indiscutabil, oficializarea Limbii Române și mai cu seamă, revenirea la Alfabetul Latin (31 august 1989), biruință care a făcut praf politica moldovenismului antiromânesc de sorginte stalinistă. Vă mulțumim, dle profesor Ion Melniciuc!

Înainte de a-l petrece pe ultimul drum (mâine, 19 august 2017, de Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului), să reascultăm vocea-i cu personalitate pedagogică, înregistrată la Radio Moldova, de unde ne-a predat ani în șir lecții scurte de corectitudine a Limbii Române.

E vorba de un interviu, realizat de Larisa Verdeș în 6 noiembrie 2015, prilejuit de cea de-a 50-a aniversare de la absolvirea Facultății de Filologie și Istorie (USM) a promoției prof. Ion Melniciuc, Acad. Mihai Cimpoi ș.a., considerați de autoarea interviului drept „cavaleri ai literelor românești”.

/click pe playerul AUDIO de sub prima foto/

Să-l pomenim mereu cu lumină în suflet, să-i urmăm sfatul de a cinsti Limba Română ca pe o icoană, s-o vorbim corect și cu dragoste, să învățăm să fim oameni drepți, verticali, cu Demnitate, la propriu și la figurat, ca dl profesor universitar Ion Melniciuc, indiferent de vitregiile istorice ce se abat periodic peste plaiul nostru stropit cu mir de Luceafăr!

 

Drum Lin la Hristos, iubite Om și dascăl Ion Melniciuc

 

Casa Radio-Radio Moldova-logo

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Lingvistul Ion Melniciuc omagiat la Radio Moldova. La mulți ani, distinse profesor!

Testamentul lui Grigore Vieru – „Limba Română, oastea noastră naţională”// AŞM, 30-08-2007

NECROLOG// Ostaşul Limbii Române, prof. Anatol Ciobanu, a plecat la Ceruri…

 

Să-nvățăm de la basarabeanca Aurica Andronic Kirkwood din SUA cum să iubim Moldova! // DIALOG

Scriitorul basarabean Andrei Langa din Spania în dialog cu Larisa Verdeș // Radio Moldova

„Alerta ORANJ”! La Chișinău va avea loc lansarea cărții de debut a scriitorului Vitalie Vovc, stabilit la Paris

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu

TVM: Cunoaşte-ţi ţara prin cei care i-au marcat Istoria: lingvistul şi Omul Cetăţii, Valentin Mândâcanu

 

Mircea Vintilă – „Bade Ioane” (1976), pe versuri de Tudor Arghezi

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Radio Moldova

Sursa audio: Radio Moldova / montaj Luminiţa Dumbrăveanu

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Lecția de Demnitate a prof. Ion Melniciuc… Interviu realizat de discipola sa, Larisa Verdeș // R… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter