ADIO, profesore Ion Melniciuc! Marele luptator pentru Limba Română a fost petrecut azi pe ultimul drum…


Prof. Ion Melniciuc a fost un înflăcărat apărător al adevărului, dascăl al mai multor generaţii de patrioţi ai cuvântului şi un cavaler neînfricat al limbii române. Regretatul profesor şi lingvist a decedat miercuri, la vârsta de 76 de ani, iar astăzi, 19 august 2017, a fost petrecut pe ultimul drum, fiind înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

Din păcate, se răreşte dramatic numărul personalităţilor care s-au aflat pe baricadele luptei pentru puritatea, sfinţenia limbii române. Multe dintre izbânzile noastre în anii Renaşterii Naţionale sunt legate de numele lui Ion Melniciuc.

Era dascălul care, de la catedra universitară, din cărţile, rubricile de cultivare a limbii române susţinute în presă, la radio şi televiziune, pleda pentru adevărul ştiinţific. Verticalitatea şi exigenţa, munca asiduă i-au adus profesorului Melniciuc  recunoştinţa celor care l-au cunoscut.

„Ion Melniciuc credea în limba română ca în cel de sus. Mi-a fost profesor mie, dar şi întregii republici, pentru că a avut mii de studenţi. Mi-a fost profesor nu doar de limba română, ci şi de demnitate, curaj. Acesta era Ion Melniciuc!”, a spus Nicolae Dabija, scriitor.

„El continuă să trăiască şi să lupte alături de noi împotriva duşmanilor limbii române”, afirmă criticul literar Ion Ciocanu.

Ion Melniciuc s-a născut pe 24 martie 1941. Mai bine de jumătate de secol a fost profesor la Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2010 s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie „Ordinul Republicii”.

 

Lumină din Lumină sufletului iubitului nostru profesor Ion Melniciuc

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

Ion Melniciuc Funeralii reportaj TVM-19 aug 2017.Still005

 

Ion Melniciuc-Cimitir Central-funeralii 19 aug 2017 - Copy

 

Ion Melniciuc-Cimitir Central-funeralii-alaturi de Valeriu si Ala Cupcea-19 aug 2017 - Copy

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Lecția de Demnitate a prof. Ion Melniciuc… Interviu realizat de discipola sa, Larisa Verdeș // Radio Moldova

Lingvistul Ion Melniciuc omagiat la Radio Moldova. La mulți ani, distinse profesor!

  

 

Sursa material: TVM

Sursa foto: capturi video și Grigore Grigorescu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter