Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugeniu Coşeriu (1998)


Lingvistul Eugeniu Coşeriu, (n. la Mihăileni, plasa Rîşcani, județul Bălţi, 27 iulie 1921 – d. la Tubingen, Germania, 7 septembrie 2002):

„A promova sub orice formă o limbă „moldovenească” deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e o absurditate şi o utopie; şi, din punct de vedere politic – e o anulare a identităţii etnice şi culturale a unui popor şi, deci, un act de genocid etnico-cultural” (din studiul-comunicare „Unitatea limbii române – cu privire specială la Basarabia şi Bucovina”, 1994).

Dialog realizat de Luminiţa Dumbrăveanu cu ocazia vizitei la Chişinău a renumitului savant Eugeniu Coşeriu, pentru a-i fi înmînată distincţia supremă în stat – Ordinul Republicii, pus pe postul Radio Moldova în cadrul emisiunii Focul din Vatră din 26 septembrie 1998.

Lumină Lină „gigantului lingvisticii mondiale” Eugeniu Coşeriu, care, precum veți afla din dialog, a fost și un înzestrat poet.

Să-i studiem opera tradusă în aproape toate limbile lumii – în Japonia integral, în România, ]ns[, doar parțial – şi să-l cinstim de-a pururi, că pe unul dintre cei mai vrednici fii ai Neamului românesc născut pe plaiurile Moldovei lui Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Patriarhul tuturor românilor Teoctist

Audiţie de folos!

 

 

Eugeniu Coseriu la Chisinau-cu D.Matcovschi si LD-26 sept 1998-600px

Lingvistul Eugeniu Coșeriu la Chișinău, împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi, Ion Hadârca și Luminița Dumbrăveanu. Președinția R. Moldova, septembrie 1998

 

 

Eugeniu Coseriula Chisinau-LD-I.Hadarca-sept1998-600px

Realizatoarea emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova, Luminița Dumbrăveanu îi înmîneaza savantului Eugeniu Coșeriu o scrisoare de recunostință din partea Radio Moldova și prima emisiune „Focul din Vatră”, realizată cu și despre marele om de știință. Președinția R. Moldova, septembrie 1998

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter