Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugeniu Coşeriu


Lingvistul Eugeniu Coşeriu, (n. la Mihăileni, Râşcani, jud. Bălţi, 27 iulie 1921 – d. la Tubingen, Germania, 7 septembrie 2002):

„A promova sub orice formă o limbă „moldovenească” deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e o absurditate şi o utopie; şi, din punct de vedere politic – e o anulare a identităţii etnice şi culturale a unui popor şi, deci, un act de genocid etnico-cultural” (din studiul-comunicare „Unitatea limbii române – cu privire specială la Basarabia şi Bucovina”, 1994).

Dialog realizat de Luminiţa Dumbrăveanu cu ocazia vizitei la Chişinău a renumitului savant, Eugeniu Coşeriu, pentru a-i fi înmânată distincţia supremă în stat – Ordinul Republicii, pus pe postul Radio Moldova în cadrul emisiunii Focul din Vatră din 26 septembrie 1998.

Lumină Lină gigantului lingvisticii mondiale, Eugeniu Coşeriu, care, precum veți afla din dialog, a fost și un înzestrat poet.

Să-i studiem opera tradusă în aproape toate limbile lumii şi să-l cinstim cu pietate, că om vrednic, om de geniu a fost.

Audiţie de folos!

 

 

Eugeniu Coseriu la Chisinau-cu D.Matcovschi si LD-26 sept 1998-600px

Lingvistul Eugeniu Coseriu la Chisinau, cu scriitorii Dumitru Matcovschi, Ion Hadarca si Luminita Dumbraveanu. Presedintia R. Moldova, septembrie 1998

 

 

Eugeniu Coseriula Chisinau-LD-I.Hadarca-sept1998-600px

Realizatoarea emisiunii „Focul din Vatra” de la Radio Moldova, Luminita Dumbraveanu ii inmaneaza savantului Eugeniu Coseriu o scrisoare de recunostinta si prima emisiune realizata cu si despre marele om de stiinta. Presedintia R. Moldova, septembrie 1998

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

 Studioul Flacăra

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu […]

  2. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu […]

  3. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu […]

  4. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu […]

  5. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu cu Eugeniu Coşeriu […]

  6. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugeniu Coşeriu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter