Iurie Sadovnic, patriarhul muzicii folk din Basarabia, eternizat și prin lansarea Festivalului „Folk’n Chişinău”


Prima Ediţie a festivalului concurs Folk’n Chişinău şi-a desemnat învingătorii. Evenimentul a fost consacrat memoriei unei legende a muzicii folk, regretatului artist Iurie Sadovnic Orheianu, care pe 14 decembrie 2021 ar fi împlinit 70 de ani.

Festivalul s-a desfăşurat timp de două zile la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latina”.

Competiţia a fost susţinută de Primăria Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Asociaţia „Tighina” din Bucureşti, dar şi de persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Iurie Sadovnic Orheianu (14 decembrie 1951 – 7 iunie 2021)

 

În recital au răsunat melodii folk îndrăgite de publicul care a venit la festival să-şi reamintească de regretatul Iurie Sadovnic.

„O legendă a folkului în Republica Moldova, cu el a început folkul şi va avea continuitate.”; 

„Iurie Sadovnic înseamnă pentru noi muzica de asta am venit aici. Noi cântăm muzica folk. Eu sunt Corina Nica şi el este soţul meu George, profesor al unor copii care cântă folk, am venit din Braşov, România.”

„Pentru noi este o mare bucurie să putem susţine colegii noştri din Republica Moldova”.

 

Vladimir Iovu, cîștigătorul trofeului primei Ediții a Festivalului „Folk’n Chişinău”

 

Trofeul i-a revenit lui Vladimir Iovu, angajatul unei organizaţii internaţionale pentru monitorizarea democraţiei. Îi place folkul, la festival a venit de drag de Iurie Sadovnic. „De drag de creaţia lui minunată, de dragul muzicii folk şi de dragul acestei atmosfere muzicale în care se adună mulţi oameni talentaţi şi am posibilitatea să mă aflu în mediul acesta, în energia aceasta creativă.”

Cel mai tânăr concurent, Ştefan Donea, s-a clasat pe locul trei. Premiul pentru cea mai originală interpretare din creaţia lui Iurie Sadovnic i-a revenit lui Pavel Zubcu, din Bolţun, Nisporeni. Este lemnar de profesie, dar nu se desparte de muzică. „Mai mult cânt muzică folk, familia mea tot muzica folk cântă, cu soţia împreună cântăm majoritatea pieselor lui Iurie Sadovnic.”

 

Pavel Zubcu, premiul primei Ediții a Festivalului „Folk’n Chişinău” pentru „cea mai originală interpretare din creaţia lui Iurie Sadovnic”

 

Festivalul este la prima ediţie, iar organizatorul este Viorel Burlacu.

„Aşa am simţit, slavă Domnului ca ne reuşeşte! Fiecare neam trebuie să aibă grijă de personalităţile sale. Eu mi-am asumat acest lucru pentru ca am fost prieteni, suntem prieteni. Pentru mine Iurie Sadovnic există, el este aici în preajmă…”, a mărturisit compozitorul și cantautorul Viorel Burlacu.

„Din păcate, mai puţine festivaluri avem de felul acesta. Astăzi, badea Iurie Sadovnic este cel care ne-a adunat în jurul muzicii folk…”, a menţionat cantautorul Ion Raţă.

„Muzica folk pentru mine, dar cred că şi pentru generaţii şi generaţii, a însemnat dincolo de toate un semnal al trezirii, un ecou ce ne vorbea, de fapt, despre naţiunea întregită”, a remarcat Iuliana Gorea Costin, consilieră în cadrul Guvernului României.

„Muzica, sub toate aspectele ei, este o vatră pe care au ars şi ard cărbunii culturii şi demnităţii noastre naţionale. Ne-am cunoscut personal cu regretatul Iurie Sadovnic, am fost la multe concerte ale sale.”, a spus profesorul Alexandru Arseni, doctor habilitat în științe juridice.

„Faptul ca în continuare exista spirite care continuă ceea ce a făcut şi Iurie Sadovnic, Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi toţi ceilalţi care au fost şi care au ţinut vie flacara adevărului, mi se pare extraordinar!”, a spus interpreta din România, Maria Gheroghiu.

 

Artiștii, prietenii Ștefan Petrache, Iurie Sadovnic, Doina Aldea Teodorovici la Televiziunea Națională

 

Parte a Festivalului a fost simpozionul consacrat memoriei lui Iurie Sadovnic, care decedat în cirmustanțe tragice la 7 iunie 2021… Evocările celor care i-au fost şi-i rămân prieteni vor fi incluse într-un volum, care va vedea lumina tiparului anul viitor.

 

Iertare și mîntuire sufletului artistului Iurie Sadovnic, Lumină Lină

 

 

 

 

 

Iurie Sadovnic – Orheianu cîntă „Duminica”, versuri de Grigore Vieru, „Poetul Duminicii”

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

18 iulie 2021, Omagiu Flacăra Film// Iurie Sadovnic cîntă „Duminica” pe versurile lui Grigore Vieru (clip din CLIPele creației Artistului)

Iurie Sadovnic şi Liliana Chiriac: „Cît trăim pe acest pămînt” (versuri Nicolae Dabija, muzică Tudor Chiriac)

TVM: „O seară în familie” – In memoraiam Iurie Sadovnic (2013)

 

Ordinul Republicii pentru folckistul Iurie Sadovnic, membru al formaţiilor NOROC şi LEGENDA

Compozitorul Neamului Eugen Doga a sărbătorit a treia zi de Sf. Paşti la „Vatra Neamului”

 

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan

In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…”

 

Artistul Iurie Sadovnic – Orheianu a fost petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare…

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: arhiva Iurie Sadovnic și Viorel Burlacu

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter