Guvernul României a decis azi: 1000 burse pentru elevii români din Ucraina și stagii pentru 300 profesori

Guvernul Romaniei-logo-MRP

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studii, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universități din România, potrivit unei Hotărâri adoptate în ședința de Guvern de astăzi, 25 ianuarie 2017, în scopul promovării și protejării dreptului cetățenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternal, se arată într-un comunicat MRP.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate școlare deosebite și care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învățământ din Ucraina.

Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din școlile românești din Ucraina, care dețin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei și fac dovada declarării apartenenței la spațiul identitar român. Selecția cadrelor didactice se va face de către instituțiile de învățământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociațiilor, organizațiilor și fundațiilor etnicilor români din Ucraina.

Măsurile luate astăzi de Guvern au în vedere respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina.

 

26 ian. 2018, reacție imediată de la Cernăuți:

Românii din Ucraina solicită acordarea de burse tuturor elevilor care studiază în limba română și modificarea recentei hotărâri a Guvernului României

și București:

Constantin Codreanu: „Bursele pentru școlarii români din Ucraina vizează un număr foarte restrâns de elevi”

 

 

Mai multe despre actualitatea românilor din Ucraina pe Flacăra TV Chișinău

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți și Agenția BucPress

Sursa foto: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md