Sofia Rotaru – „Primăvara”, muzică Mihai Dolgan, versuri Andrei Strâmbeanu


Nimeni nu oprește Primăvara!” lui Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, azi și în veci, e cîntecul înaripat, șlagărul nemuritor, pe care-l cunoaștem și-l cîntăm cu toții, de la mic la mare, fiecare cu povestea sa de viață regăsindu-ne în aceste versuri simple, mlădioase, melodioase și printre ciocîrliile muzicale din partitura patriarhului muzicii ușoare din Basarabia – Mihai Dolgan, fondatorul formațiilor vocal-instrumentale NOROC și „Contemporanul” din Moldova de Est.

E cîntecul Renașterii și Speranței, a vieții pline de viață, or, chiar și atunci cînd pare că se termină, Viața adevărată abia începe… Compozitorul Mihai Dolgan și scriitorul Andrei Strâmbeanu nu mai sînt printre noi … ei sînt mult mai aproape, sînt în noi prin operele lor muzicale, literare, lăsate moștenire Neamului întreg, pentru cei de azi și viitorime.

Trec în goană clipele…

În muzica Națională avem zeci de cîntece pe versurile lui Andrei Strâmbeanu, cele mai multe scrise de Mihai Dolgan și Eugen Doga, dar anume Primăvara i-a adus poetului celebritatea. Dacă se întîmpla să nu mai scrie nimic, cu aceste versuri s-a nemurit în timpul vieții!

Compozitorul Mihai Dolgan şi poetul Andrei Strâmbeanu au scris acest minunat cîntec în anul 1973, dar l-au lansat public în 1974, la Filarmonica Naţională. Pe disc a apărut în 1975, la prestigioasa casă de producţie Melodia din Moscova. Prima interpretă a cîntecului a fost, firește, artista Lidia Botezatu – Dolgan, fiind preluat apoi, în anii `80, de Sofia Rotaru, supranumită „privighetoarea de la Cernăuți”, care l-a popularizat cu succes în tot spațiul URSS, fără să-l traducă în limba rusă sau alte limbi.

„Lume, Lume, soră Lume…

Astăzi, 7 august, de ziua nașterii artistei Sofia Rotaru, valorificăm cîntecul Primăvara în interpretarea ei, dorindu-i multă, multă sănătate, energie creatoare, bucurie de viață și cît mai multe drumuri la Cernăuți și la Chișinău!

La mulți ani binecuvîntați, dragă Sofia Rotaru!

În clipul Studioului Flacăra Film veți revedea imagini de la casa părintească a Sofiei Rotaru, s. Marșenița, Noua Suliță (nordul Basarabiei), azi – reg. Cernăuți, precum și chipurile tinere, fericite ale autorilor acestui șlagăr etern: Mihai Dolgan și Andrei Strâmbeanu, dar și al virtuozului instrumentist Petre Malai (Peter Malaj), saxofonist al NOROC-ului, căruia îi dorim multă sănătate și poftă de viață.

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cîntec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

Mihai Dolgan: „Cîntă un Artist” – Omagiu Flacăra Film

Focul din Vatră”, dialog cu Sofia Rotaru şi tatăl ei, Mihail Rotaru

Ziarul Naţional: TATĂL Sofiei Rotaru şi TRICOLORUL din grădina lui (interviul cu Mihail Rotaru pe Flacăra TV)

 

Sofia Rotaru în 1971 – „Oraşul meu” și mărturii de la Eugen Doga despre cîntec şi descoperirea „româncuţei de la Cernăuţi”

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, versuri Dumitru Matcovschi, muzică Ion Aldea Teodorovici

Sofia Rotaru – „O, rămîi…” de Mihai Eminescu, cu detalii din culise ale compozitorului Anatol Chiriac

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video din diverse filme și clipuri

Sursa video: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] un cîntec pe care îl cunoaşteţi şi din repertoriul Sofiei Rotaru, care l-a prelut de la NOROC în anii ’80 şi-l cîntă în chip fericit pînă în […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter