Încurajați de Ambasada SUA, tineri cineaști din mai multe țări au început să „Trezească cinematografia moldovenească”

Cinema concurs Trezim cinematografia moldoveneasca

La Chișinău a avut loc concursul „48h Moldovan Film Challenge – Trezim cinematografia moldovenească”, destinat tinerilor cineaști din R. Moldova, Ucraina, România, dar și din alte țări ale UE.

Competiția s-a derulat în perioada 4-6 august 2017: șapte echipe de cineaști au realizat tot atâtea filme în numai 48 de ore, producțiile fiind proiectate duminică la cinematograful ODEON din Chișinău.

Finanțat de Ambasada SUA în R. Moldova, evenimentul a fost organizat de Asociația MOLDOX, Asociația pentru Dezvoltare Creativă, MILK FILMS, în parteneriat cu Studioul „Moldova Film”.

Solicitat de MOLDPRES, Jonathan Wolfington, Atașat de presă al Ambasadei SUA la Chişinău, a menţionat că „48h Moldovan Film Challenge” este un proiect-provocare destinat tinerilor cineaști din Republica Moldova, Ucraina și România, la care au participat  actori nu numai din ţările sus-numite, ci şi din Germania şi Grecia. Scopul acestuia este de a reanima, de a scoate din amorțire cinematografia locală și de a crea o comunitate de viitori cineaști în Republica Moldova.

 

Cinema concurs 48h Moldovan Film Challenge-4-6 aug 2017-foto 2 MOLDPRES-md

 

Potrivit sursei citate, Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 5000 de dolari SUA, a fost acordat echipei Racheta pentru producția Fluturii trăiesc doar o zi, realizată de Mihai Bruma – regie, Nahaba Ștefan şi Felicia Plămădeală – producători; Ruben Agadjanean – director imagine, Maxim Cebanenco – sunetist, Oksana Buga – scenarist, actorii Igor Babiac (R. Moldova), Janosch Fries (Germania) şi Dakis Antropakis (Grecia).

Filmul Boost a fost apreciat cu Premiul pentru cea mai bună cinematografie, iar de Premiul pentru cel mai bun scenariu s-a învrednicit filmul Scîrţîit sportiv, realizat de echipa din România.

Premiul pentru cea mai bună actriţă și Premiul pentru cel mai bun actor au revenit Marcelei Nistor, eroină din filmul Boost şi, respectiv, lui Dragoş Berghia, care s-a filmat în producția Taci şi înghite.

 

Prezent la eveniment, E.S. Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit a salutat ideea acestui concurs, considerând că „filmele pot juca un rol foarte important în societate”.

 

Cinema concurs 48h Moldovan Film Challenge-4-6 aug 2017-foto 1 MOLDPRES-md

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto:  Asociația MOLDOX / Nicolae Roibu / MOLDPRES

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md