Cernăuți// Satele Mahala, Ostrița ș.a. riscă să fie „înghițite”, ucrainizate din cauza intrigilor politice de la Kiev


În preajma Zilei autoadministrării locale din Ucraina, deputații din Rada Supremă de la Kiev au scuipat în sufletul cetățenilor și nu au reușit să voteze proiectul de lege care le permite localităților din diferite raioane să formeze comunități teritoriale unite (comune) în mod voluntar. În urma neadoptării acestei legi, satele din diferite raioane nu pot forma o comună, iar reforma descentralizării riscă să devină o formă fără fond.

Proiectul de lege nu a fost susținut din cer senin de fracțiunile „Batkivșcina”, Blocul de Opoziție, Partidul Radical și „Samopomici” – pas politic numit de deputații din Blocul lui Petro Poroșenko o adevărată sabotare a reformei descentralizării. Ce-i drept, nici poziția fracțiunii pro-Poroșenko nu este total univocă.

În fapt, acest eșec legislativ nu va permite crearea unei singure comune, pur românești din punct de vedere etnic, în satele Ostrița și Mahala, care se află în raioanele Herța și Noua Suliță respectiv. Merită menționat faptul că locuitorii celor două sate românești și-au exprimat dorința de a crea o singură comună, votând respectiva opțiune în mod legal prin consilieri.

Potrivit primarilor celor două sate, dar și informațiilor din presă, „reformatorii” regionali Cernăuți își doreaua să unească cele două sate cu orice preț cu orașul Cernăuți, ceea ce înseamnă înghițirea a două sate românești din punct de vedere economic, dar  și cultural-identitar. Acum, după ce Rada Supremă nu a permis crearea de comune din sate din diferite raioane, ambele sate românești riscă să nimerească în subordonarea orașului Cernăuți…

Parlamentarul român din Rada Supremă a Ucrainei, Grigore Timiș, a criticat fracțiunile care nu au votat proiectul de lege respectiv, menționând că rămâne indecisă soarta satelor Mahala și Ostrița, dar și a satului Bucovca, raionul Herța, care dorește să se unească cu satele Tureatca și Tereblecea din raionul Hliboca. „Rușine populiștilor!” – a scris Grigore Timiș pe pagina sa de Facebook.

În același timp, președintele mișcării de voluntari „Spațiul voluntarilor”, expertul Taras Șmaida, a comunicat că forțele politice care nu au votat proiectul de lege privind descentralizarea s-au răzbunat pe puterea politică de la Kiev, deoarece s-au speriat „că reforma locală dă rezultate pozitive… așadar are loc sabotarea reformelor” din motive electorale, – a spus Taras Șmaida.

Prin urmare, intrigile politice de la Kiev au afectat în mod direct interesele satelor cu o populație majoritar românească din regiunea Cernăuți și nu numai. Situația este una mai mult decât incertă. În același timp, nu poate fi neobservat și războiul declanșat Președinției de către forțele parlamentare din opoziție. Nu degeaba analiștii politici au comunicat că există o mare probabilitate a desfășurării alegerilor parlamentare anticipate în primul semestru al anului 2017.

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: BucPress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Cernăuți// Satele Mahala, Ostrița ș.a. riscă să fie „înghițite”, ucrainizate din cauza i… […]

  2. […] Cernăuți// Satele Mahala, Ostrița ș.a. riscă să fie „înghițite”, ucrainizate din cauza i… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter