Cernăuți // Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă, cere salvarea a trei școli românești din regiune


La începutul anului 2017, deputatul poporului din Ucraina, Grigore Timiș, după întâlnirea avută cu vicepremierul Ghenadi Zubko și unii conducători ai comunelor din regiunea Cernăuți, a întocmit o listă a obiectivelor prioritare, care trebuie să finanțate în 2017 din Fondul de Stat al Dezvoltării Regionale. Parlamentarul bucovinean, care reprezintă circumscripția electorală nr. 203, își dorește să obțină recunoașterea de către Ministerul Dezvoltării Regionale ca obiective prioritare clădirile școlilor din regiunea Cernăuți, ale căror construcție sau reparație a fost depusă pentru concurs în anul 2015 – notează BucPress cu referire la un comunicat al Serviciului de presă al parlamentatului bucovinean.

În timpul briefingului Radei Supreme, care s-a desfășurat săptămâna trecută, Grigore Timiș s-a adresat către organele puterii de stat și a accentuat asupra necesității de salvare a trei școli de cultură generală din regiunea Cernăuți. Parlamentarul a comunicat că blocarea procesului de construcție a școlii cu limba română de predare din Iordănești, raionul Hliboca, absența de condiții elementare pentru procesul educativ în corpurile vechi ale școlii semi-ruinate, pot avea consecințe fatale! Școala veche se poate ruina în orice clipă, de aceea Grigore Timiș s-a adresat către premier, Ministerul Dezvoltării Regionale și puterea regională să ia măsuri urgente pentru finalizarea lucrărilor de construcție la școala nouă în anul 2017. Parlamentarul a adăugat că în jurul acestui subiect au loc diverse discuții în cabinetele și culisele Administrației Regionale de Stat Cernăuți, care au blocat procesul de construcție. Grigore Timiș a adăugat că face tot posibilul pentru a facilita finalizarea lucrărilor, însă a solicitat o atitudine constructivă și din partea puterii regionale.

Parlamentarul bucovinean a atras atenția, de asemenea, și asupra necesității de a finaliza lucrările de construcție la școala de cultură generală din Ridchivți, raionul Noua Suliță. „Condițiile în care își fac studiile elevii din Ridchivți sunt îngrozitoare, lucrările de construcție trebuie finalizate pe cât se poate de repede”, a menționat parlamentarul.

În timpul briefingului, Grigore Timiș a vorbit și despre blocarea construirii unui nou corp al școlii de cultură generală cu limba română de predare din satul Târnauca, raionul Herța. El a precizat că în acest raion nu prea se investesc bani, puterea regională deseori nu ia în calcul interesele acestei zone, care este cu adevărat una depresivă și necesită susținere financiară. Satul Târnauca este una dintre cele mai mari localități ale Ținutului Herța, însă noul corp al școlii se construiește foarte greu.

Grigore Timiș a adăugat că ministrul Învățământului și Științei, Lilia Grinevici, în pofida adresării parlamentarului, dar și a liderilor de comune, așa și nu a reușit să viziteze cele trei școli amintite, aflându-se în timpul vizitei sale în regiune doar în orașul Cernăuți. „În realitate, în ceea ce privește învățământul din regiunea Cernăuți cea mai gravă este situația la sate”, a remarcat deputatul poporului în timpul briefingului Radei Supreme. „Sper în conștientizarea realistă a situației și solicit includerea urgentă a școlilor amintite în lista obiectivelor prioritare ale Fondului Dezvoltării Regionale pe anul 2017”, a conchis Grigore Timiș.

De menționat că lista întocmită de Grigore Timiș și înaintată spre examinarea Ministerului Dezvoltării Regionale al Ucrainei include construcția școlii de cultură generală din satul Iordanești, raionul Hliboca (volumul solicitat al finanțării din Fondul de Stat al Dezvoltării Regionale – 9,652 mln.), finalizarea construirii corpului CIE Târnauca, raionul Herța (3,80 mln.), construirea de corpuri noi la grădinița „Veselca” / „Curcubeul” din satul Valea Cosmin, raionul Hliboca (3,7 mln.), reconstrucția școlii din Camenca, raionul Hliboca (36,8 mln.), construirea ambulatoriului medicinii de familie în satul Hrușăuți, raionul Hliboca (2,53 mln.), construirea școlii din Ridchivți, raionul Noua Suliță (17,00 mln.), reconstrucția acoperișului Casei de Cultură din localitatea Noua Suliță (3,25 mln.) ș.a.

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Parlamentarul Grigore Timiş cere guvernului ucrainean urgentarea deschiderii noilor puncte de control la frontiera ucraineano-română

Cernăuţi// Parlamentarul Grigore Timiş consultat de OSCE privind şcolile medii româneşti închise în Mămăliga

Cernăuți// Satele Mahala, Ostrița ș.a. riscă să fie „înghițite”, ucrainizate din cauza intrigilor politice de la Kiev

 

Interviu de la Cernăuţi. Deputatul românilor Grigore Timiş: „Ucraina a ales calea europeană de dezvoltare” // AUDIO

Românii din regiunea Cernăuţi vor avea reprezentantul lor în Rada Supremă – deputatul român Grigore TIMIŞ

 

 

Sursa material: portalul BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuți

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] în sala de sesiuni a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiș, etnic român, nu a participat la vot, retrăgând cartela de deputat din sistemul electronic și protestând […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter