Cernăuți// Asociațiile românilor resping „reforma” Kievului de lichidare a învățământului în limba română


Ministrul Educaţiei din Ucraina, Lilia Grinevici, propune un nou proiect privind planul de învăţământ în şcolile de cultură generală pentru anul de studii 2017-2018, în care inovaţiile ministrului duc spre lichidarea limbii şi literaturii române ca disciplină de învăţământ în clasele a 10-a şi a 11-a (clase superioare) în şcolile cu limba română de predare din Ucraina.

Asociaţiile naţional-culturale româneşti din Ucraina resping categoric acest proiect nechibzuit, care este îndreptat împotriva limbii şi literaturii române şi a comunităţii româneşti în genere. La finele anului 2016, liderii celor mai reprezentative asociaţii româneşti din regiunea Cernăuţi s-au adresat oficial ministrului ucrainean cu rugămintea să respecte Constituţia Ucrainei şi drepturile minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă şi să nu-i asimileze pe românii din Ucraina, întrucât situaţia politică din ţara noastră şi aşa este destul de tensionată, se mai specifică în scrisoarea oficială adresată ministrului Lilia Grinevici.

BucPress reaminteşte că prin introducerea unor amendamente la Legea Educaţiei a Ucrainei şi posibila anulare a Legii „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, majoritatea instituţiilor de învăţământ de cultură generală din Ucraina cu limba română de predare, precum şi cu limba de predare a altor minorităţi naţionale din ţara noastră riscă să fie închise sau transformate în şcoli de bază cu limba ucraineană de predare. Acest subiect este discutat la Curtea Constituțională a Ucrainei, care a examinat recent în timpul ședințelor sale Legea Ucrainei „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, eveniment important pentru comunitatea românească din Ucraina în contextul inițiativelor demnitarilor de la Kiev de a limita dreptul mai multor minorități naționale la educație în limba maternă.

Constituția Ucrainei și Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, garantează dreptul românilor și al altor grupuri etnice la educație în limba maternă, în prezent încercându-se anularea acestei legi, precum și modificarea art. 7 din Legea Educaţiei adoptată în prima lectură. Acestea sunt nişte tentative foarte serioase de a distruge sistemul legislativ pentru minorităţile din Ucraina.

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

S.O.S. de la Cernăuți! Ucraina vrea să-i lipsească pe români ș.a. de școlile cu predare în limba maternă

Cernăuți// Satele Mahala, Ostrița ș.a. riscă să fie „înghițite”, ucrainizate din cauza intrigilor politice de la Kiev

 

 

Sursa material: BucPress.eu si Radio Cernăuți

Sursa foto: Botosani online

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Cernăuți// Asociațiile românilor resping „reforma” Kievului de lichidare a învățământul… […]

  2. […] Cernăuți// Asociațiile românilor resping „reforma” Kievului de lichidare a învățământul… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter