Un deputat de la Iași a donat la Chișinău 50 de exemplare „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”


Un act unificator al literaturii române. Astfel este apreciatăEnciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, care reuneşte condeieri de expresie românească din 52 de ţări ale lumii. Volumul, coordonat de academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Traian Vasilcău, autorul ideii şi director de proiect, a fost lansat la Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, unde a s-a făcut şi o importantă donaţie de carte din partea deputatului român Vasile Cîtea.

Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni reprezintă încununarea muncii de 10 ani a academicianului Mihai Cimpoi şi a scriitorului Traian Vasilcău.

 

 

„Iată că datorită unui deputat din Parlamentul României, Vasile Cîtea de la Iaşi, această carte ajunge, în sfârşit, ca un dar în casele a 50 de scriitori din Republica Moldova şi a rudelor scriitorilor care au plecat la strămoşi. Este un gest extraordinar, pentru că nu fiecare îşi poate permite să achiziţioneze o asemenea carte, iar în ea sunt 1.146 de scriitori din 52 de țări şi are 1.200 de pagini”, menţionează directorul de proiect, Traian Vasilcău.

 

 

Prin această lucrare s-a făcut dreptate unor condeieri rămaşi în umbra indiferenţei, afirmă rudele scriitorilor incluşi în volum.

„Este cu adevărat trist atunci când marii poeţi care au încercat prin exemplul lor să ne arate ce înseamnă valori, ce înseamnă demnitate sunt uitaţi. De aceea, orice carte unde este menţionat numele lui Dumitru Matcovschi mă face să mă gândesc că încă mai avem o speranţă, că ni se cultivă o anumită onoare şi o anumită demnitate…”, spune Eugen Marius Smolniţchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi.

 

 

„Un volum unde li s-a dat onoarea celor care în timpuri grele şi-au spus cuvântul pentru acest neam. Mă bucur enorm că lansarea are loc la Centrul „Eminescu”. Pentru noi, familia Codru, pentru Anatol Codru are o importanţă deosebită pentru că el l-a descoperit pe Eminescu foarte târziu, el este din regiunea transnistreană…”, mărturisește Ecaterina Barbu, soţia poetului Anatol Codru.

 

 

„Volumul are o greutate şi fizică, dar şi morală pentru că include mari personalităţi ale culturii române printre care este menţionat şi Constantin Tănase, care, cu regret, zilele acestea sunt şapte ani de când nu mai este. I-a plăcut mereu cuvântul românesc şi cred că se bucură…”, menţionează Alexandra Tănase, soţia scriitorului Constantin Tănase.

„Mulţumesc lui Traianus pentru că m-a inclus aici. Cred că s-a depus o muncă colosală şi mă bucur că mai sunt oameni care cred în cuvânt pentru că astăzi, probabil, cuvântul este cel mai necesar”, afirmă scriitoarea Ileana Rusu.

„Centrul Academic „Mihai Eminescu” organizează des evenimente de anvergură internaţională şi acest volum a autorilor din 52 de ţări se înscrie în activitatea internaţională a Centrului”, declară directoarea Centrului, Elena Dabija.

 

 

Autorii lucrează acum la al doilea volum al „Enciclopediei scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, care va ajunge în bibliotecile publice din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Acad. Mihai Cimpoi sau „Drumul spre Centru”, film documentar de Silvia Hodorogea

Cum a scăpat de deportare în Siberia familia acad. Mihai Cimpoi, mărturie document la „Focul din Vatră

A murit Eminescu nebun?! Dialog Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Cimpoi

Acad. Mihai Cimpoi: „Eminescu, Poet național și universal – în contextul proceselor integraţioniste de azi”

La Congresul Mondial al Eminescologilor se va vorbi și despre „Cosmosul eminescian în muzica lui Eugen Doga”

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Eugeniu Coşeriu

Eugeniu Coşeriu despre fantoma „limba moldovenească” şi „bilingvismul” ruso-sovietic

 

Cugetări, sfaturi înţelepte de la Constantin Brâncuşi: „Lumea poate fi mântuită prin artă”

Români celebri în exil – Mircea Eliade, a trait printre străini, dar și-a scris toate operele literare în română

Români celebri în exil – scriitorul disident Horia Vintilă, Spania (1915-1992)

Eugen Ionescu și duhovnicul de la Muntele Athos: „Dacă ai într-adevăr credință, atunci totul intră în rânduială, de la sine”

Emil Cioran – 105 ani. La Bucureşti i-au fost reeditate integral „Caietele”

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter