Emil Cioran – 105 ani. La Bucureşti i-au fost reeditate integral „Caietele”


Astăzi, 8 aprilie 2016, se împlinesc 105 ani de la naşterea lui Emil Cioran. E unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului trecut, un stilist al disperării, încadrat în generaţia interbelică a mentorilor, alături de Noica, Eliade şi Ţuţea.

Aniversarea e marcată printr-o carte-eveniment, o ediţie integrală a Caietelor lui Cioran.

Caietele lui Cioran au fost reeditate acum, la aproape două decenii de la prima lor apariţie la editura Gallimard, într-un singur volum. Ediţiile româneşti anterioare împărţiseră textul în trei volume.

După moartea lui Cioran, Simone Boue – partenera lui de viaţă – a găsit Caietele care acopera 15 ani – 1957-1972. Erau în numar de 34 şi arătau la fel. Simone Boue s-a ocupat de publicarea lor, dar a murit înainte de a le vedea apărute. Ea semnează şi Cuvântul înainte al acestui volum unde mărturisteşte că, deşi Cioran scrisese pe coperta multora dintre ele a se distruge”, le păstrase cu multă grijă.

Emil Cioran-coperta Caietele-250pxCaietele nu au nimic dintr-un jurnal clasic, ci adună o serie de gânduri, schiţe, frământări şi dezamăgiri ale lui Cioran.

Gabriel Liiceanu numeste paginile Caietelor – „Jurnalul condiţiei umane” şi spune că Nimeni n-a vorbit cu atâta sinceritate, cu atâta vervă și har pentru fiecare dintre noi. Niciodată inteligenţa n-a fost mai destrăbălată ca în paginile acestui Cioran în pijama, decontractat, eliberat de rigorile și eleganţa «marelui stil» din cărţile sale antume.”

Supranumit filosoful disperării”, Cioran a trăit până la 26 de ani în România, unde şi-a publicat primele cărţi.

Pe culmile disperării, apăruta în 1934, a fost premiată. Au urmat Cartea amăgirilor, Schimbarea la faţă a României, Lacrimi şi sfinţi.

Sunt acolo pagini care-au scandalizat din cauza simpatiilor sale de extremă dreapta din tinereţe.

După 1937, Emil Cioran s-a instalat în Franţa şi a renunţat să mai scrie în limba română. „Stilul, care m-a interesat atât de mult, l-am adoptat pentru că am văzut în el o sfidare a neantului”, scria în Caietele sale.

Prima lucrare scrisă în franceză, Tratat de descompunere, e publicată în 1949 la editura Gallimard şi e distinsă cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate distincţiile literare care i-au fost atribuite.

A fost un gânditor al adevărurilor neiertătoare, al interogațiilor ultime și al niciodată curmatelor sfâșieri interioare”, îl caracterizează Vladimir Tismăneanu.

Cioran n-a avut niciodată o slujbă. El şi partenera lui de viaţă, Simone Boue, au trăit modest la Paris, într-un apartament în Cartierul Latin.

Fără să se fi întors vreodată în ţara natală, Emil Cioran a murit la Paris, în 20 iunie 1995.

 
„Caietele” lui Cioran au fost reeditate într-un singur volum, la împlinirea a 105 ani de la naşterea filosofului

FlacăraTV recomandă şi:

Expoziţie de manuscrise ale lui Emil Cioran la Sibiu, inclusiv scrisori către Constantin Noica

 

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: De la om la om

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Emil Cioran – 105 ani. La Bucureşti i-au fost reeditate integral „Caietele” […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter