Scriitoarea Antonina Sârbu și-a urmat soțul în Gradina Luminată de gutui și floarea-soarelui, așa cum și-au imaginat Raiul și aici


Jurnalista şi scriitoarea Antonina Sârbu a fost răpusă de noul coronavirus în seara zilei de duminică, 4 aprilie 2021. Anunţul a fost făcut pe reţelele de socializare de mai mulţi colegi de breaslă. Cei care au cunoscut-o au menţionat că Antonina Sârbu era „intelectuală de un rafinament aparte, o prozatoare de un talent răscolitor şi un om de o sensibilitate copleşitoare”.

„Îmi pare că este o greşeală la mijloc, dar totuşi Antonina ne-a părăsit… O bună şi admirabilă prietenă, scriitoare, publicistă. A avut o viaţă tumultuoasă, grea, dar iubirea pentru viaţă a fost mare. Drum lin, Antonina, spre Ceruri, spre şoţul tău Andrei, acolo veţi înflori împreună. Ne vei lipsi foarte mult. Ne-ai fost model de cumsecădenie, prietenie, vei fi mereu cu noi…”, a mărturisit ziarista Tamara Gorincioi-Ciobanu, în cadrul emisiunii „Matinal Naţional” de la Radio Moldova.

 

Antonina Sârbu la bustul soțului Andrei Sârbu, ultima Expoziție -„Metaforme”, Sala Mare a Galeriei „Constantin Brâncuși” din Chișinău, 17 decembrie 2020. Foto Iurie Foca

 

Jurnalista şi scriitoarea Antonina Sârbu s-a născut la 6 noiembrie 1956, în satul Văratic, Râşcani. După absolvirea Facultăţii de jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova, în 1980, activează la publicațiile „Moldova Suverană”, „Democraţia”, „Ziarul de Gardă”, „Capitala” etc. A făcut stagieri la Institutul pentru o Societate Deschisă, Budapesta, Academia de Limbi Moderne din Boston, SUA, Şcoala de Liderism din Rutgers, SUA, la Columbia University Missouri, Şcoala Superioară de Jurnalism.

A scris volumul monografic „Mănăstirile basarabene” (1995), „Jurnal de călătorie în Ierusalim” (2008). În 2016, a lansat cartea „Ultimul dialog”, despre drama faimoasei actriţe Constanţa Târtău, prima prezentatoare a Televiziunii Naţionale. Este autoarea romanului-confesiune „Vulpea argintie” (2018), a cărții de eseuri „Fiica Zeţarului” (2020), ultima carte de memorii – „Atelierul din strada Patrice”, cu valoare de document despre pictorul Andrei Sârbu și epoca prigoanei sovietice, fiind lansată la sfârșitul anului 2020. Antonina Sârbu e jurnalista care a realizat numeroase interviuri de referință cu preoţi, scriitori, pictori, sculptori din Basarabia, Bucovina, România.

Scriitoarea ar fi împlinit în toamnă 65 de ani, va fi înmormântată la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău alături de soţul ei, marele pictor Andrei Sârbu.

 

Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească împreună cu soțul ei vrednic, Andrei și cu toți Drepții Neamului, Lumină din Lumină sufletelor lor roditoare de Frumos.

 

„Fructe și floarea soarelui”… Ultima Expoziție organizată de Antonina Sârbu pictorului Andrei Sârbu -„Metaforme”, Sala Mare a Galeriei „Constantin Brâncuși” din Chișinău, 17 decembrie 2020. Foto Luminița Dumbrăveanu

 

 

Mesager: Jurnalista Antonina Sârbu a fost răpusă de COVID-19

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Pictorul Andrei Sârbu – o lumină la geamurile întunecate ale URSS – a fost omagiat printr-o expoziție admirabilă

Omagiu pictorului Andrei Sârbu. Emisiunea „Portrete în timp” de Victoria Mocreac

 

Mihai Ștefan Poiată despre pictorul Andrei SÂRBU: „Algoritmul unui destin? Destinul unui algoritm?”

Maestrul Nicolae Răileanu, fotoCronicarul Mișcării de Renaștere Națională, ar fi împlinit 70 de ani… / Expoziție

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV și Radio Moldova

Sursa foto: familia Sârbu / Iurie Foca / Luminiţa Dumbrăveanu (de la Vernisajul din 17 dec. 2020)

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Scriitoarea Antonina Sârbu și-a urmat soțul în Gradina Luminată de gutui și floarea soarelui, … […]

  2. […] Scriitoarea Antonina Sârbu și-a urmat soțul în Gradina Luminată de gutui și floarea soarelui, … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter