Pictorul Andrei Sârbu – o lumină la geamurile întunecate ale URSS – a fost omagiat printr-o expoziție admirabilă


Lumina Soarelui, a gutuilor în toamnă şi spiritul luminos al regretatului pictor Andrei Sârbu au inundat Sala Mare a Galeriei „Constantin Brâncuși”. Bucuria intâlnirii cu creaţia artistului este prilejuită de aniversarea a 70-a de la naşterea pictorului. La vernisajul cu genericul METAFORME, organizat joi, 17 decembrie 2020, a fost lansată și cartea de memorii „Atelierul din strada Patrice„, scrisă de Antonina Sârbu, scriitoare, soţia pictorului non-conformist.

Chiar dacă şi-a plăsmuit lucrările în subsoluri întunecoase, în vremuri vitrege de dictatură ideologică, Andrei Sârbu a ştiut să transpună în fiecare tablou crezul său artistic – Libertatea, Lumina, pe care le trăia în viaţă şi în creaţie. Expoziţia este asemănată cu o lumină.

„Cu lumina, cu o cale spre lumină pe care el singur şi-a curăţit-o, acest drum pe care l-a curăţit prin suferinţă, şi a ajuns în pictura lui să simtă lumina. El a lucrat cu lumină şi culoare.”, a menţionat Antonina Sârbu, soţia pictorului.

 

posterul Expoziției pictorului Andrei Sârbu din 17 decembrie 2020

 

Atelierul pictorului era vizitat de numeroşi oameni de cultură care gândeau la fel.

„Este toata ambianţa, este tot mediul care s-a creat în jurul lui. El era o excepţie şi excepţia asta era venerată de societate.”, a spus Lică Sainciuc, artist plastic.

„Am venit să mai văd o dată lucrările. La multe dintre ele am asistat în atelier când el le picta, am văzut procesul. A avut o soartă grea…”, mărturisește Sergiu Plămădeală, artist plastic.

 

Antonina Sârbu, scriitoare, soția pictorului Andrei Sârbu, foto Iurie Foca

 

Pictorul nu s-a conformat rigorilor sovietice, fiind marginalizat, dar şi aşa a avut un rol decisiv în dezvoltarea artei plastice.

„Aceste lucrări nu sunt făcute acum, nici la sfârşitul secolului 20, nici la începutul secolului 21. Aceste lucrări sunt din viitor. Andrei Sârbu ne-a lăsat un mare patrimoniu, capodopere adevărate, care vor fi o lecţie pentru generaţiile viitoare.”, afirmă Dumitru Bolboceanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici.

Lucrările sunt din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, din colecţia familiei. O parte sunt din colecţii private şi au fost oferite cu generozitate pentru Expoziţia aniversară.

„Ne luminează casa, ne încarcă sufletul şi ne încarcă cu energie pozitivă. Cu mare drag le admirăm şi noi, şi prietenii.”, mărturisește Victoria Melnic, rector al Aademiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

 

Cartea Antoninei Sârbu apăruta la Editura ARC, în toamna 2020

 

Mesajul expoziţional a fost completat cu memoriile din noua carte Atelierul din strada Patrice, file de jurnal prin care soția pictorului şi-a propus să ajute oamenii să înțeleagă mai bine arta lui Andrei Sârbu.

„Să ajut oamenii să înţeleagă cum a fost posibil în timpul Uniunii Sovietice să existe un om, un artist, care în nişte subsoluri umede, pline de mucegai a putut să creeze o operă care fascinează şi în acest secol”, a declarat Antonina Sârbu.

Expoziţia „METAFORME – In Memoriam Andrei Sârbu” poate fi vizitată la Galeria „Constantin Brâncuşi” până în data de 3 ianuarie 2021.

 

 

 

 

 

Pictorul Andrei Sârbu în viziunea sculptorului Iurie Horovschi (bronz, 1982)

 

Inaugurarea Expoziției METAFORME, Galeria „C. Brâncuși”, Chișinău, 17 dec. 2020

 

Antonina Sârbu, mulțumind colegilor și colecționarilor pentru organizarea vernisajului aniversar

 

Andrei Sârbu – „Gutuie”

 

Andrei Sârbu – „Gutuie în Ceruri”

 

Andrei Sârbu – „Floarea Soarelui”

 

Andrei Sârbu – „Concert în galben de gutuie”

 

Andrei Sârbu – „Paletă”

 

Andrei Sârbu – „Butuceni” și „În albastru”

 

Andrei Sârbu – „lui Nicolae Răileanu”

Andrei Sârbu – „Nunta lui Nicolae și Tamara”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Omagiu pictorului Andrei Sârbu. Emisiunea „Portrete în timp” de Victoria Mocreac

Mihai Ștefan Poiată despre pictorul Andrei SÂRBU: „Algoritmul unui destin? Destinul unui algoritm?”

Maestrul Nicolae Răileanu, fotoCronicarul Mișcării de Renaștere Națională, ar fi împlinit 70 de ani… / Expoziție

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu / Iurie Foca / capturi video TVM

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. antonina
    18 dec.. 2020, 23:51 · Răspunde

    Vă mulțumesc mult, Luminița!

    • Flacara TV
      19 dec.. 2020, 12:44 · Răspunde

      Cu drag si pretuire, dna Antonina Sârbu. La rîndu-ne, va multumim pentru un eveniment frumos, luminos, de suflet! Dumnezeu sa-l țina pe Andrei în Lumina Sa infinita. Felicitari si pentru noua dvs carte, sanatate, inspiratie, bucurie de viata!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter