Omagiu pictorului Andrei Sârbu. Emisiunea „Portrete în timp” de Victoria Mocreac


Cinstim în aceste zile pe unul dintre cei mai talentați și merituoși pictori români, Andrei Sârbu, care în vremuri sovietice, dominate de culoarea gri, a reușit să aducă un suflu nou, european și universal în arta plastică modernă, revoluționând, alături de maestrul Mihail Grecu, mentorul său, gândirea și limbajul plastic în special din spațiul Basarabiei postbelice.

Născut în 6 decembrie 1950, în or. Chișinău (d. 14 aprilie 2000), Andrei Sârbu a fost nu numai un pictor înzestrat, cult, inovator, vizionar, dar și un patriot cu demnitate Națională și profesională, non-conformist, netributar artei la comandă a regimului sovietic, pe care l-a sfidat, păstrându-și – adevărat, cu multe sacrificii! – statutul de liber-profesionist, de creator liber.

„Pictor emblematic, care a devenit un stindard al generației sale”, astfel este definit Andrei Sârbu de prietenul său, Mihai Ștefan Poiată, cunoscut scriitor și cineast de la Chișinău, din eseul căruia – „Algoritmul unui destin? Destinul unui algoritm?”, publicat aici, pe FlacaraTV.md, puteți afla multe, multe fapte captivante atât despre dăruitul pictor, cât și despre starea de spirit ce domina Moldova sovietizată, unde oamenii de creație deveniseră oaze de lumină, gutui la ferestrele cu lumina stinsă și obloanele trase, acest fruct al soarelui fiind unul dintre simbolurile creației abstracționiste a lui Andrei Sârbu, la fel ca și floarea-soarelui.

 

pictura-de-andrei-sirbu-captura-video-tvm

pictura-de-andrei-sirbu-2-captura-video-tvm

 

Nu voi obosi să scriu că cel mai frumos omagiu adus unui om de creație este cunoașterea operei sale, de aceea vă îndemn, dragi prieteni, iubitori de valori autentice, să priviți această minunată emisiune Portrete în timp. Andrei Sârbu, realizată în anul 2008 de colegele de la Televiziunea Națională, Victoria Mocreacautor/redactor și Nelly Codreanu – regie, lectura / actorul Anatol Mândru, versurile ce completeaza culorile fiind din creația poetei Valeria Grosu.

În cadrul emisiunii, îl veți vedea/auzi pe însuși artistul plastic Andrei Sârbu (imagini din Arhiva de Aur a TVM), precum și pe colegii, prietenii săi: Tudor Zbârnea, Mihai Țăruș, Anatol Danilișin, Mihai Ștefan Poiată, dar și pe profesoara sa, Sofia Bolduratu.

Închei cu un gând inspirat scris astăzi de colega Rodica Tomașenco: Veșnică amintire artistului Andrei Sârbu, plecat sa-i picteze Bunului Dumnezeu Gutuia din Basarabia…

Lumină Lină

 

 Emisiunea „Portrete în timp. Andrei Sârbu” de Victoria Mocreac (2008)

 

 

 

tvm-portrete-in-timp-pictorul-andrei-sirbu-2008-still001

Andrei Sârbu, artist plastic (6 decembrie 1950 – 14 aprilie 2000), Chisinau

 

tvm-portrete-in-timp-pictorul-andrei-sirbu-2008-19

Pictorul Andrei Sârbu si sotia sa, Antonina, ziarista

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV și Flacăra TV

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

În 2018 marcăm Centenarul Marii Uniri.
Ce credeți că vom obține de-a lungul anului?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...