Să ne amintim iernile, „urăturile” și alte șotii de pe vremea lui Ion Creangă// cineCLIP


Iernile de odinioară – strălucitoare, cu mult omăt, cu obiceiuri strămoșești, cu cete de urători, cu zurgălăi și clopoței, cu straiste și călăcei – este una dintre cele mai luminoase și vesele amintiri din copilăria noastră, este un spectacol al naturii dăruit de bunul Dumnezeu în cinstea Nașterii Fiului Său Iisus, pe care nu-l uităm pînă la adînci bătrâneți.

Fiecare sfîrșit de an este, totodată, un prilej în plus de a-l omagia pe autorul Amintirilor din copilărie, Ion Creangă cel clasic, care a descris atît de mustos și inspirat obiceiurile noastre de Crăciun și Sf. Vasile, dar și ștrengăriile copiilor de pe vremea sa.

Precum se știe, viața pămîntească a lui Ion Creangă s-a încheiat tot la un sfîrșit de an, pe 31 decembrie 1889, în același an cu cea a prietenului său de-o viață, Mihai Eminescu (15 iunie) și a iubitei lui, Veronica Micle (4 august)…

La acest sfîrșit de an, în ajunul sărbătorii Sf. Vasile cel Mare, să ni-l reamintim pe Nică al lui Ștefan a Petrei din Humulești, cu năzbîtiile căruia, inclusiv cele făcute în timpul Sărbătorilor de Iarnă, ne-am îndulcit copilăria.

cineCLIPul de mai jos cuprinde episoade spectaculoase filmate iarna pentru două lungmetraje românești memorabile, dedicate scriitorului Ion Creangă: Amintiri din copilărie în regia Elisabetei Bostan (1964) și Un bulgăre de humă – regie Nicolae Mărgineanu (1989).

 

Am făcut cu drag și suflet acest montaj la sfîrșitul anului 2015, pentru copiii moldovenilor / românilor din Canada, pe care E. S. Doamna Ambasadoare în Ottawa, Ala Beleavschi, i-a adunat atunci la Focul din Vatră, dorind să-i bucure cu ceva captivant de Acasă… I-a bucurat nespus (vedeți AICI) și, totodată, le-a altoit dragostea de Neam și de valorile noastre perene, ca să nu uite de unde își trag rădăcinile părinții lor ajunși în Canada!

Astăzi bucurăm toți copiii de-Acasă și din Lume, dar și pe cei care n-au pierdut copilul din sufletul lor.

 

La Mulți Ani cu sănătate! An Nou binecuvîntat pentru Neamul nostru și întreaga lume!

Aho-o-o! Aho-o-o!

 

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: YouTube / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter