Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord


Ambasada Moldovei la Ottawa și comunitatea moldovenească din Canada au sărbătorit intrarea în noul an la Focul din Vatră – Festival de Datini și Obiceiuri de Crăciun, pe care l-au lansat cu Pluguşor, hăituri, căpriţă, hulubaşi, colăcei şi voie bună în 16 ianuarie 2016, urmând a fi un spectacol anual de promovare a R. Moldova şi valorilor noastre daco-române pe continentul nord-American.

Acesta este al doilea eveniment de anvergură internaţională organizat, în ultima perioadă, de Ambasada Moldovei la Ottawa după Festivalul Limbii Române, lansat vara trecută – în PREMIERĂ absolută – în America de Nord, împreună cu ICR New York, invitat special al Festivalului fiind celebrul compozitor Eugen Doga, originar din provincia transnistreană, care concertase cam peste tot, dar niciodată în Canada şi SUA.

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-Amb Ala Beleavschi-Maria Ligor-Ala Mindicanu-Pacaleu-500px

Canada-Festivalul Focul din Vatra-obiceiuri-datini-AFISH-621px

 

 

 

 

 

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-Eugenia Margineanu-Ambasadoarea Moldovei-fetele AMOG-500px

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iniţiativa Ambasadei Republicii Moldova de organizare a Festivalului Focul din Vatră a fost susţinută de Ambasada României la Ottawa şi diaspora română, de Consulul Onorific al Moldovei în Ontario, precum şi de cele mai active asociaţii ale diasporei R. Moldova: Comunitatea Moldovenilor din Ottawa și Gatineau (AMOG), Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) din Montreal, Koolture Tricolore din Montreal și Moldova-Canada Link din Toronto.

De notat spiritul unificator al sfintelor sărbători de iarnă prilejuite de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos: în PREMIERĂ, scenariul evenimentului a fost realizat prin contribuția comună a comunităților de moldoveni din orașele canadiene Ottawa, Gatineau, Montreal și Toronto, or, ştiut lucru, unde-s… patru, puterea creşte şi Neamul lumii vesteşte datinile străbune!!!

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-URATORI maturi-500px

Canada-Festivalul Focul din Vatra-obiceiuri-Ansamblu de dansuri-500px

 

 

 

 

 

 

 

Uratura din partea echipei AMOG la festivalul de datini si obiceiuri „Focul din vatra”

 

 

Prima Ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun s-a bucurat de o prezență numeroasă, copiii conaţionalilor – frumoşi, curioşi, bucuroşi – fiind îngeraşii serii, or, Focul din Vatră a fost aprins peste Oceanul Atlantic în mod special pentru ei, pentru a-şi cunoaşte şi păstra rădăcinile Neamului vrednic din care se trag.

Copiii au avut parte de daruri din partea lui Moş Crăciun şi a dnei Ambasadoare Ala Beleavschi, dar şi de un program special de dans, colinde, teatru şi film: Jocul caprei, înscenat de comunitatea moldovenilor din Montreal, Dansul fetelor, Dansul flăcăilor și Dansul moldovenesc, prezentate de ansamblul de dansuri pentru copii „Izvorul” din Ottawa-Gatineau, colinde interpretate de corurile „Incognito” și „Veselia” ale comunității românești din Ottawa-Gatineau, Sorcova, interpretată de un colectiv de copii al Școlii Românești din Ottawa-Gatineau.

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-copii-Nata Albot-500px

Canada-Festivalul Focul din Vatra-obiceiuri-COPIII ureaza-500px

 

 

 

 

 

 

 

Actrița de teatru de marionete și de film, Aliona Munteanu, basarabeancă stabilită în Montreal, a prezentat un spectacol de păpuși, apoi, puişorii de daci din Moldova au fost invitaţi la cinema, unde au urmărit o seamă de obiceiuri de iarnă de pe vremea sfătosului şi poznaşului clasic Ion Creangă, precum şi videoCLIPul pentru copii Moş Crăciun cu Aurica Basarabeanca – cadou de Sf. Vasile cel Mare pregătit cu drag (montat / filmat) de Studioul Flacăra Film Chişinău, care are o frumoasă şi de folos colaborare cu Ambasada Moldovei la Ottawa.

 

Embassy Moldova Ottawa | Focul din Vatră (Winter Celebration)

 

 

Şi E.S. Ambasadorul R. Moldova în Canada, Ala Beleavschi a urat şi semănat conaționalii cu ocazia sărbătorilor de iarnă, felicitându-i din suflet pentru roadele îmbelşugate culese pe parcursul anului 2015. Între aceste reuşite comune: consolidarea diasporei Moldovei din toată Canada, crearea primei asociații moldave în capitala canadiană – „Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau”; co-organizarea PRIMului turneu nord-american al compozitorului Eugen Doga; sărbătoarea moldovenilor gospodari „La Moldova Toamnele”; reprezentarea cu succes a Moldovei la diverse expoziții și concursuri organizate la Ottawa, inclusiv între ambasade şi diplomaţi acreditaţi în Canada.

Dna Ala Beleavschi a adus mulţumiri speciale pentru colaborare colegei sale, E.S. dna Maria Ligor, Ambasadoarea României în Canada, precum și colectivelor artistice ale diasporei românești din Canada, prezente la eveniment.

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-Orchestra lui Nicolae Margineanu-artistii-600

 

Maestrul serii a fost şi de această dată compozitorul şi instrumentistul Nicolae Mărgineanu și Orchestra de muzică populară „Virtuozii din Montreal”, care, cu melodiile sale de voie bună, a făcut să intre-n dans, ca-n poveştile de Crăciun, până şi personajele din picturile lui Vasile Botnaru (jurnalist) și Vasile Moșanu (artist plastic), vernisate în cadrul Festivalului!!!

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-gazde primitoare-500px

Canada-Festivalul Focul din Vatra-COLACEI si Hulubasi-500px

 

 

 

 

 

 

 

 

Şi principalul, toți participanții la Festivalul Focul din Vatră au fost răsplătiţi pentru munca şi dăruirea lor cu colăcei copţi pe Vatră, bucate tradiționale moldovenești, vin fiert cu scorţişoară, dar şi cafea basarabeană în stare pură – Cabernet, Aligote şi… Liberte/Fraternite!!!

 

Canada-Festivalul Focul din Vatra-HULUBASIDeci, toată masa a fost mulţumită!

De treaba Ambasadoarea Ala Beleavschi, de treabă şi comunitatea noastră din Canada!

 

Opriţi Pluguşorul, mă-ă-ăi!

Să trăiţi, să-nfloriţi!

La Anul şi la Mulţi Ani, fraţilor de peste ocean!

 

Cu drag şi suflet,

Luminiţa Dumbrăveanu

 

 

z-Canada-Festivalul Focul din Vatra-obiceiuri-datini-GRUP-TOTI

 

 

Sursa material: Studioul Flacăra Film

Sursa foto: Ambasada Moldovei / Veaceslav Zubcu / Eugenia Mărgineanu / Ala Mîndîcanu

Sursa video: AMOG şi CommunityPOP

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (11)

 1. […] Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu […]

 2. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 3. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 4. […] la Focul din Vatră, dorind să-i bucure cu ceva captivant de Acasă… I-a bucurat nespus (vedeți AICI) și, totodată, le-a altoit dragostea de Neam și de valorile noastre perene, ca să nu uite de […]

 5. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 6. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 7. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 8. […] București (2008), în colaborare armonioasă cu Ambasada R. Moldova în Canada – ES Ambasador Ala Beleavschi, asistent – Veaceslav Zubcu, Ambasada României în Canada – ES Maria Ligor, Misiunea […]

 9. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 10. […] Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord […]

 11. […] București (2008), în colaborare armonioasă cu Ambasada R. Moldova în Canada – ES Ambasador Ala Beleavschi, asistent – Veaceslav Zubcu, Ambasada României în Canada – ES Maria Ligor, Misiunea […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter