S.O.S. de la Cernăuți! Ucraina vrea să-i lipsească pe români ș.a. de școlile cu predare în limba maternă


Învățământul în limba română din Ucraina este în pericol! Prin introducerea unor amendamente la Legea Ucrainei „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, majoritatea instituţiilor de învăţământ de cultură generală din Ucraina cu limba română de predare, precum şi cu limba de predare a altor minorităţi naţionale din ţara noastră, riscă să fie închise sau transformate în şcoli de bază cu limba ucraineană de predare.

În perioada 13-14 decembrie 2016, Curtea Constituțională a Ucrainei examinează în timpul ședințelor sale Legea Ucrainei „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, eveniment important pentru comunitatea românească din Ucraina în contextul inițiativelor demnitarilor de la Kiev de a limita dreptul mai multor minorități naționale la educație în limba maternă.

Constituția Ucrainei garantează dreptul românilor și al altor grupuri etnice la educație în limba maternă, având loc încercări în momentul de față de a anula această lege şi de a modifica Art. 7 din Legea Educaţiei. Acestea sunt nişte tentative foarte serioase de a distruge sistemul legislativ pentru minorităţile din Ucraina.

Așadar, potrivit „reformatorilor” de la Kiev, trebuie introduse amendamente la Articolul 7 al Legii Educației prin proiect de lege, care a fost votat deja de Parlament în prima lectură (nr. 3491-d). Dacă Legea Educației din Ucraina prevede că statul garantează dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, atunci Ministerul Educației propune modificarea conținutului acestui text și schimbarea cuvântului „garantează” în „au dreptul”. Adică, statul nimic nu mai garantează, iar minoritățile etnice vor avea dreptul la educație în limba maternă, „pe lângă limba ucraineană… în zonele locuite compact de minorități” – condiții suplimentare.

Reprezentanții minorităților naționale din Ucraina s-au adresat atât președintelui țării, cât și reprezentantului Radei Supreme pentru drepturile omului, menționând că garanțiile constituționale sunt subminate cu drepturi abstracte, fiind introduse și unele condiții suplimentare care nu figurează în Legea Fundamentală: „pe lângă limba ucraineană”, „doar în zonele locuite compact de minorități etnice” și „doar la nivelul educației preșcolare și școlii medii generale” – se spune într-o scrisoare semnată de V. Brenzovici, președintele Societății pentru cultură maghiară din Transcarpatia, A. Kisse, președintele Asociației bulgarilor din Ucraina și Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românescă din Ucraina”.

Examinarea de către Curtea Constituțională a Ucrainei a Legii Ucrainei „Privind principiile politicii lingvistice de stat” este importantă, deoarece drepturile minorităților naționale la educație în limba maternă sunt prevăzute de respectivul act legislativ, dar și de Legea minorităților naționale.

BucPress reamintește că în luna octombrie 2016 ministrul Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei, Lilia Grinevici, a comunicat că în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale va fi mărit numărul orelor de predare în limba ucraineană.

„În şcolile minorităţilor etnice este necesară o creştere a volumului de predare în limba ucraineană, şi am în vedere nu numai creşterea numărului de ore de limbă şi literatură ucraineană, ci şi studierea în limba de stat a altor obiecte, spre exemplu Istoria Ucrainei. Modificările care vor fi întreprinse în sistemul de învăţământ vor fi puse în aplicare treptat, ele prevăzând şi o perioadă de tranziţie”, a specificat Lilia Grinevici, adăugând că „suplimentarea orelor de studiere în limba ucraineană în aceste şcoli este necesară”.

„Nu vom încălca legislaţia şi Constituţia, ci le vom oferi acestor copii posibilitatea să-şi perfecţioneze cunoştinţele, să înveţe mai bine limba de stat, ceea ce îi va ajuta să obţină mai uşor studii superioare în Ucraina” –  a spus Lilia Grinevici.

Contactată de reproterul BucPress, doamna Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românescă din Ucraina” a comunicat că minorităţile naţionale din Ucraina riscă să rămână fără o legislaţie care să le asigure drepturile în sfera educaţiei, deoarece se discută anularea Legii Ucrainei „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, care prin articolul 20, prevede folosirea limbii române şi a altor limbi ale minorităţilor naţionale din Ucraina în sistemul de învăţământ din ţara noastră. Doamna Aurica Bojescu  a adăugat că după votarea în prima lectură a amendamentelor la Legea Educaţiei, în cea de-a doua lectură sunt discutate modificări şi mai drastice, care prevăd lichidarea sistemului de învăţământ în limba maternă, ceea ce este o discriminare, încălcându-se Constituţia Ucrainei. Pericolul este mare pentru că prin aceste două momente se distruge sistemul legislativ pentru minorităţile din Ucraina”, a conchis doamna Aurica Bojescu.

Din surse demne de încredere, BucPress a fost informat că la soluţionarea acestor probleme apărute în domeniul educaţiei, care vizează minorităţile naţionale din Ucraina, s-au implicat deja ambasadorii a patru state, inclusiv Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Kiev. Or, minoritatea românească din Ucraina numără peste jumătate de milion de vorbitori de limba română, fiind a doua ca număr, după comunitatea rusă din ţara noastră.

 

 

Sursa material: BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuți

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] S.O.S. de la Cernăuți! Ucraina vrea să-i lipsească pe români ș.a. de școlile cu predare în l… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter