Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie)


Denia din Sfanta si Marea Miercuri se oficiaza marti seara. In cadrul acestei slujbe se face pomenire de pocainta si iertarea pacatelor femeii pacatoase care a spalat picioarele lui Hristos cu lacrimi, le-a sters cu parul capului si a uns cu mir capul lui Hristos, dar si de fapta rusinoasa a lui Iuda: vinderea lui Hristos.

Nu intamplator Biserica a randuit sa puna in oglinda chipul femeii pacatoase si pe cel al lui Iuda. Desi desfranata, coborata la starea cea mai de jos a decaderii, femeia se pocaieste si devine mironosita. In vreme ce Iuda, prezent in starea cea mai de cinste, ucenic al lui Hristos, din cauza lipsei pocaintei devine vanzator si se sinucide. Sunt doua chipuri pe care Biserica ni le pune in fata in aceste ultime zile din Postul Sfintelor Pasti: unul prin care putem castiga imparatia lui Dumnezeu si altul prin care ne putem desparti vesnic de El.

Femeia cea pacatoasa, prin mir, dobandeste viata cea vesnica si iertarea pacatelor; iar Iuda, cu sfat viclean, vinde „Mirul cel nepretuit”, agonisindu-si pedeapsa cea vesnica. In cantarile Bisericii se spune: „Cand pacatoasa aducea mirul, atunci ucenicul s-a inteles cu cei faradelege. Aceea se bucura turnand mirul cel de mult pret, iar el se grabea sa vanda pe cel fara de pret, aceea a cunoscut pe Stapanul, iar acela se despartea de Stapanul, aceea se mantuia, iar Iuda se facea rob vrajmasului”.

Sfinta Marea Miercuri-Maria sterge picioarele Domnului-doxologia-roSfantul Ioan Gura de Aur spune ca gestul acesta al femeii de a sterge picioarele cu parul capului ei, nu este intamplator. Ea vedea in Hristos pe Dumnezeu. „Unui om simplu nu i-ar fi sters picioarele cu parul capului. Si atunci inseamna ca ea vede in Hristos pe cineva mai mult decat un om”.

Mentionam ca doua sunt femeile care au turnat mir pe Hristos. Una despre care vorbesc cei trei Evanghelisti, o femeie desfranata si pacatoasa; ea a turnat mir pe capul lui Iisus. Alta, cea din Evanghelia dupa Ioan, este Maria, sora lui Lazar; ea a adus mir si l-a turnat numai pe dumnezeiestile picioare ale lui Hristos.

Invatatura ce rezulta din intamplarile acestei zile nu trebuie nicio clipa uitata. Ceea ce s-a intamplat cu Iuda, se poate intampla si cu noi. Dupa cum Iuda, desi traise ani de zile impreuna cu Hristos, vazuse atatea minuni, auzise atatea invataturi minunate, se leapada de Hristos si ajunge la pieire vesnica, la fel si noi, desi prezenti la nenumarate slujbe, martori ai multor minuni, putem sa cadem si sa pierdem asemanarea cu Hristos. Parintele Petroniu Tanase spune ca „nu starea de a fi popor ales, crestin, preot etc, este mantuitoare, ci raspunsul la aceasta chemare, faptele corespunzatoare chemarii, starea launtrica, cainta, smerenia. De aceea, Sfintii Parinti zic adesea: „Mai bine un pacatos smerit decat un drept mandru”.

In aceasta zi se savarseste ultima Liturghie a Darurilor inainte sfintite ca o incheiere si pecetluire a intregii lucrari de pocainta.

Este si ultima zi cand se mai rosteste rugaciunea Sfantului Efrem Sirul:

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândaviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, daruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor.
Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!
Dumnezeule, curațește-mă pe mine, păcătosul!
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă!
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă!”

 

Grupul de Psalți TroNoS al Catedralei Patriarhale – „Doamne, femeia ceea ce cazuse…”

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Deniile din Săptămîna Patimilor Mîntuitorului Iisus Hristos (semnificația fiecărei zile pe scurt)

Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie)
Săptămâna Patimilor – Lunea Mare (Denie)

Duminica Floriilor – Intrarea Mântuitorului în Ierusalim (împlinirea profeţiei lui Zaharia)

Există şi tristeţe de Florii
Preot Vlad Mihăilă despre Florii, Săptămâna Patimilor, Joia Mare, Înviere// VIDEO
 
 

Sursa material: Creștin Ortodox
Sursa foto: Cuvântul Ortodox și Doxologia.ro
Sursa video: Creștin Ortodox

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie) Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie) Săptămîna Patimilor – Lunea Mare (Denie) Săptămîna Patimilor – Joia Mare (12 Evanghelii, Cina cea de tină, spălatul picioarelor, vînzarea lui Iuda) […]

  2. […] din Joia Mare se bate toaca? Semnifică bătutul piroanelor în mîinile şi picioarele lui Hristos Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie) Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie) Săptămîna Patimilor – Lunea Mare […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter