Răvaş din Portugalia: Eminescu şi folclorul întăresc prietenia moldo-portugheză


„Există multe cazuri de prietenie şi de afinităţi culturale, foarte productive, care se constituie în fascinante modele de verticalitate axiologică”.

Un caz de prietenie autentică întru spirit şi cultură este şi cea dintre Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni MIORIŢA din oraşul Barreiro, Portugalia şi Asociaţiile din regiune, între acestea şi Clubul  de Instruire şi Divertisment Celţii, ajuns, în 31 ianuarie, la cea de-a 84-a aniversare, şi Corul Polifonic din Barreiro, care a marcat 13 ani de la fondare.

Asociaţia MIORIŢA a fost prezentă la ambele sărbători cu elemente ale folclorului Neamului: a adus pe scenă cântece din repertoriul Surorilor Osoianu, precum şi romanţele eminesciene Sara pe deal şi Pe lângă plopii fără soţ, luna Ghenar fiind sub semnul Zilei Naţională a Culturii.

Mini-corul Asociaţiei a adus la urechea publicului local frumuseţea şi melodicitatea romanţelor, iar copiii noştri, membri ai Clubului literar-dramatic al Asociaţiei, au cântat şi au dansat HORA, fiind aplaudaţi frenetic de spectatorii portughezi.

Acestea au fost darurile spirituale ale membrilor Asociaţiei MIORIŢA, cadourile noastre materiale fiind bomboanele de la „Bucuria”, vinul moldovenesc şi obiecte din ceramică, create de meşteri populari din Moldova.

Într-o lume a luptei, duşmăniei, dezbinării, un asemenea exemplu de PRIETENIE între Asociaţiile de localnici şi imigranţi devine un reţetar al supravieţuirii ontologice. Să te afli, geografic, la mii de km., dar, în ciuda distanţei, să reuşeşti să transmiţi prietenului tău – portughez, angolan sau de altă naţionalitate – dorul de Focul din vatra Ţării tale, este o mare împlinire şi fericire pentru noi, moldovenii din diasporă, care avem mereu un DOR nebun de CASĂ… şi de PRIETENIE sinceră.

La Mulţi Ani Clubului Celţii! La Mulţi Ani Corului Polifonic din Barreiro!

 

Rodica Gherasim,

Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni MIORIŢA,

or. Barreiro, Portugalia

 

Portugalia-Asociatia MIORITA-copii haine albe-500px

Portugalia-Asociatia MIORITA-copii in haine rosii-500px

 

 

 

 

 

 

Portugalia-Asociatia MIORITA-dans maturi-500px

Portugalia-Asociatia MIORITA-Hora maturi-500px

 

 

 

 

 

 

Portugalia-Asociatia MIORITA-sala-500px

 

Portugalia-Asociatia MIORITA-GRUP final 2-500px

 

 

 

 

 

 

 

Portugalia-Asociatia MIORITA-GRUP final-700px

 

 

Sursa material: Rodica Gherasim

Sursa foto: Asociaţia Culturală MIORIŢA

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Sursa foto: Asociaţiei MIORIŢA, Portugalia […]

  2. […] Răvaş din Portugalia: Eminescu şi folclorul întăresc prietenia moldo-portugheză […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter