Prima conferinţă de presă a lui Saakaşvili: Ordine pe segmentul de graniţă cu Transnistria!


Noul guvernator al Odessei, Mihail Saakashvili, intenţionează să facă ordine în regiune şi să pună capăt corupţiei. Un punct important de pe agenda lui Saakashvili e şi consolidarea graniţei cu Transnistria, fiindcă, spune tot el, din regiunea separatistă vine haosul care poate destabiliza întreg sudul Ucrainei. O corespondenţă externă de Liviu Iurea.

La prima sa conferinţă de presă în calitate de guvernator al Odessei, Mihail Saakashvili a acordat o atenţie deosebită Transnistriei. În opinia sa, din regiunea separatistă în Odessa ajung mărfuri de contrabandă, arme, droguri, dar şi instabilitate şi tocmai de accea haosul trebuie să se termine.

Saakashvili, bazându-se pe fondurile alocate de la Kiev pentru consolidarea frontierelor externe ale Ucrainei, intenţionează să facă ordine şi pe segmentul de graniţă cu Transnistria. Saakashvili chiar a subliniat că un control eficient al frontierei ţine atât de securitatea internă a Ucrainei, cât şi de interesele economice ale regiunii.

Deja pe segmentul transnistrean a fost săpat un şanţ care să nu permită o eventuală trecere a tehnicii militare ruseşti spre Ucraina.

În urma cu o lună, preşedintele Petro Poroşenko chiar a anulat mai multe acorduri cu Rusia precizând că nu mai are nicio obligaţie de a permite militarilor ruşi să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în stânga Nistrului.

În regiunea separatistă se află aşa-numitul grup operativ rus care, în ultima perioadă, se simte blocat atât din partea Republicii Moldova, cât şi a Ucrainei.

Moscova percepe numirea lui Saakashvili în fruntea regiunii Odessa drept o provocare.

Oficialii separatişti de la Tiraspol avertizează că probabilitatea reluării conflictului din stânga Nistrului este cea mai mare din ultimii 23 de ani.

 

Corespondenţă TVR de Liviu Iurea:

 

 

 

Sursa material: TVR / Liviu Iurea

Sursa foto: www.mondonews.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter