Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române

S-a aflat pe baricadele luptei pentru limbă română şi alfabetul latin, pentru drepturile şi libertăţile neamului, a fost o poetă cu har şi o parlamentară curajoasă. Vorbim despre regretata Leonida Lari, readusă în actualitate astăzi, 31 august, printr-o placă comemorativă, dezvelită pe faţada casei unde a locuit.
Cu flori şi cu eternul Tricolor, oamenii veneau spre casa Leonidei Lari ca la o mult aşteptată întâlnire cu neuitata poetă, simbol al idealurilor de Libertate.
„Leonida Lari este geniul poeziei şi demnităţii noastre, tot ceea ce e mai frumos în Basarabia, ea a luptat, a fost mai curajoasă decât bărbaţii”, a spust Ludmila Berzoi.
Dezvelirea plăcii comemorative se datorează iniţiativei Uniunii Scriitorilor cu sprijinul Primăriei Chişinău.
„De ziua Limbii Române e bine să ne amintim de Leonida Lari, de alte personalităţi care s-au aflat în fruntea Mişcării de Eliberare Naţională în acei ani frumoşi ai noştri”, a menționat Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din republica Moldova.
Emoţionat a fost si autorul plăcii comemorative, sculptorul Mihai Damian.
„Atâtă responsabilitate, vă imaginaţi? Leonida Lari! În proporție de 80 de procente chipul ei este imprimat în memoria populaţiei noastre şi vrei nu vrei ea face comparaţie. A fost o foarte mare responsabilitate!”, a mărturisit artistul plastic.
Rudele și oamenii apropiați Leonidei Lari spun că se bucură de faptul că tot ce a făcut Leonida Lari este apreciat de oameni.
„Asta e bucuria familiei, înseamnă că ce a gândit, ce a făcut Leonida cu colegii ei este preţuit”, a menționat Mihai Iorga, soțul Leonidei Lari.
„Leonida revine! Ar fi cazul demult, fiindcă nici stradă nu are, nici bust şi chiar la şcoală elevii nu ştiu cine este Leonida Lari”, a spus scriitorul Nicole Bălțescu.
Placa cu imaginea în bronz a poetei a fost instalată pe faţada casei, unde Leonida Lari a locuit din 1990 până în 2011, când a plecat în eternitate.
Reportajul colegei Silvia Hodorgea pentru Televiziunea Națională

Chișinău, 27 august 1989, poeta Leonida Lari la PRIMA Mare Adunare Națională din Basarabia postbelică, alături de prim-vicepremierul Constantin Oboroc și parintele, deputatul Petru Buburuz. Urmau zile de dezbateri dure în Sovietul Suprem al RSSM pentru adoptarea legislației lingvistice din Moldova sovietizată…

Chișinău, 31 august 1989, ziua în care s-a dat cea mai grea luptă pentru oficializarea Limbii Române cu Alfabet Latin. Leonida Lari a ieșit de la ședința Legislativului să ne informeze și să liniștească zecile de mii de protestatari. În jurul Teatrului de Operă și al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM armata și tancurile erau încolonate… Leonida cu curajul și înțelepciunea ei ne-a salvat de la măcel
Flacăra TV & Film recomandă şi:
De Ziua Limbii Române, poetei Leonida Lari i se va dedica o placă memorială
Leonida Lari la PRIMA Mare Adunare Naţională, 27 august 1989 (discurs şi poezia Căderea imperiului)
Leonida Lari – discurs curajos de Unire la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991
Poeta Leonida Lari cântă propria melodie – „Chiriecii” (encyCLIP Flacăra Film)
Remember Leonida Lari. Dialog cu Mihai Iorga şi Vlad Pohilă, după funeraliile din 13-12-2011
Sursa material: TRM
Sursa foto: captură video
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV
În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md
[…] Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române […]
[…] Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române […]
[…] Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române […]
[…] Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române […]
[…] Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române […]